ΥΓΕΙΑ

Νιώθεις ναυτία μετά την προπόνηση, να ανησυχείς;

Το να νιώθεις ναυτία μετά από μια προπόνηση είναι πρόβλημα, όχι παράσημο ανδρείας!

 

Όταν πρόκειται να γυμναστείς υπάρχουν πολλά πράγματα που περιμένεις να συμβούν μετά από μια δύσκολη προπόνηση: ιδρώτας, κόπωση, πόνος και μια πλημμύρα από ενδορφίνες. Όμως υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο, η ναυτία που προκαλείται από την άσκηση.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 70% των ατόμων που γυμνάζονται ή κάνουν σπορ έχουν νιώσει ναυτία.

Οι έντονες προπονήσεις όπως η HIIT, το spinning, τα βάρη και οι επαναλαμβανόμενες επαναλήψεις σε σπριντ μπορεί σίγουρα να σε κάνουν να θέλεις να τα βγάλεις όλα… Και έως και το 90% αυτών που ασχολούνται με αθλήματα αντοχής, (όπως οι υπερ-μαραθωνοδρόμοι) παρουσιάζουν ναυτία. Αυτό δεν πρέπει βέβαια να σε εμποδίσει να ασχοληθείς με την άσκηση. Μάθε γιατί μπορεί να νιώθεις ναυτία μετά από μια προπόνηση. Θα μπορούσε να είναι αυτό που κάνεις αυτό που τρως ή και οι καιρικές συνθήκες.

Γιατί νιώθεις ναυτία μετά την προπόνηση;

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μύες απαιτούν πολύ μεγαλύτερο όγκο αίματος και το σώμα απομακρύνει το αίμα από τις μη ζωτικές διεργασίες του σώματος για να υποστηρίξει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των μυών, των πνευμόνων και της καρδιάς. Η μειωμένη ροή στο στομάχι και στο έντερο μπορεί να επιβραδύνει την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας στομαχική ενόχληση, δυσφορία ή ναυτία. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτό από άλλους. Εάν λοιπόν νιώσεις άρρωστος μετά από μια προπόνηση, ελέγξτε αυτές τις αιτίες και δες ποιες λύσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η καινούργια προπόνηση

Όταν ξεκινάς μια νέα, προκλητική προπόνηση, ένα αίσθημα ναυτίας μπορεί να είναι ένδειξη ότι αυτό το επίπεδο έντασης υπερβαίνει το τρέχον επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. Η μείωση της έντασης και η σταδιακή ανάπτυξη σε αυτό το επίπεδο είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για να φτιάξεις φυσική κατάσταση και να αποφύγεις τα συμπτώματα από την απλή επανάληψη της ίδιας προπόνησης.

Η διατροφή

Η σωστή τροφοδοσία της προπόνησης είναι το μυστικό. Ένα πλήρες γεύμα είναι καλύτερο να το καταναλώσεις περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από την προπόνηση. Απλά σνακ; Μία έως δύο ώρες πριν. Όσο πιο κοντά τρως στην ώρα προπόνησης τόσο πιο βαρύ θα είναι το στομάχι σου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν παραλείψεις τα γεύματα ή τους υδατάνθρακες. Χωρίς να έχεις αρκετά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της γλυκόζης στο αίμα, η οποία επίσης προκαλεί ναυτία.

Το πότε τρως τα γεύματα σου έχει επιπτώσεις στο στομάχι σου, αλλά και τα είδη τροφίμων που επιλέγεις, ειδικά αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή τα πολύ λιπαρά, δημιουργούν ναυτία.

Είναι πιο δύσκολο για το στομάχι και το έντερο να διασπάσουν αυτές τις τροφές και έτσι μειώνεται η κινητικότητα του εντέρου και επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο η ροή του αίματος. Η σοβαρότητα των στομαχικών διαταραχών εξαρτάται από την ένταση της άσκησής σου καθώς και από την πρόσληψη τροφής. Τα τρόφιμα ή τα υγρά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αναστατώνουν το στομάχι σου και προκαλέσουν δυσπεψία κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης ή ενός αγώνα. Αραίωνε τους χυμούς των φρούτων και των περισσότερων αθλητικών ποτών κατά 50% με νερό για να αποφύγεις την αίσθηση εμέτου.

Η θερμοκρασία

Εάν ζεσταίνεσαι, η ναυτία ενδέχεται να είναι σημάδι ηλίασης, κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσεις άμεσα. Υπάρχει μια σειρά από προβλήματα όπως η θερμική εξάντληση, η ιδρώα (εξάνθημα θερμότητας) και οι θερμικές κράμπες, που εκδηλώνονται με ναυτία και μυϊκούς πόνους, συνήθως στην κοιλιά. Η θερμική εξάντληση προκαλείται όταν το σώμα είναι πολύ ζεστό και δεν είναι σε θέση να εξατμίσει αποτελεσματικά τη θερμότητα, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή της κοιλιάς. Κατά τη θερμική εξάντληση, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση ελάχιστων υγρών και παραμονή πολλών ωρών κάτω από υψηλές θερμοκρασίες, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει σημαντικά και ξεκινά η απώλεια υγρών και αλάτων από το σώμα, γεγονός που οδηγεί σε κόπωση, ίλιγγο, δίψα, ταχυκαρδία κλπ.

Η άσκηση στην πολλή ζέστη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ ζέστη, μπορεί να κινδυνεύεις από αφυδάτωση εάν ιδρώνεις πολύ και δεν είσαι καλά ενυδατωμένος.

Στη θερμοπληξία οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος αδυνατούν να διατηρήσουν χαμηλή τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα αυτή να ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Η θερμοπληξία είναι σπανιότερη, αλλά πιο επικίνδυνη για την υγεία γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδία, τους πνεύμονες, το ήπαρ και τα νεφρά και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Αν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.

Πότε να ανησυχήσεις;

Εάν νιώθεις ναυτία κάθε φορά που γυμνάζεσαι, η αίσθηση επιμένει περισσότερο από 30 λεπτά έως μια ώρα μετά την άσκηση, ή εάν κάνεις εμετό και δεις αίμα πρέπει να επισκεφτείς άμεσα έναν γιατρό. Εάν η ναυτία συνοδεύεται επίσης από ζάλη, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και σύγχυση, ζήτα γρήγορα ιατρική βοήθεια γιατί αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα θερμοπληξίας ή ακόμη και καρδιακής προσβολής.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη ναυτία της προπόνησης

Πόδια ψηλά!

Εάν νιώθεις ναυτία κατά τη διάρκεια της προπόνησης μείωσε την ένταση ή σταμάτα την άσκηση. Κάθισε ή ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια σου ψηλά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιστροφή της ροής του αίματος στο στομάχι και στο έντερο.

Περπάτα με τα χέρια ψηλά

Στον αγώνα παράμεινε όρθιος αφού περάσεις τη γραμμή τερματισμού. Για να απομακρύνεις την αίσθηση ναυτίας περπάτησε με τα χέρια σου υψωμένα πάνω από το κεφάλι σου.

Κάνε ό,τι κάνουν οι διαβητικοί

Πιπίλισε ένα κομμάτι καραμέλας, όπως κάνουν τα άτομα με διαβήτη όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα, ή φάε ένα φρούτο.

Ενυδατώσου αλλά μην πιεις πολύ νερό πάρα πολύ γρήγορα

Πίνε μικρές γουλιές και προτίμησε το υγρό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πολύ κρύο ή πολύ ζεστό μπορεί επίσης να ερεθίσει το στομάχι σου. Η κατανάλωση νερού ή ενός αθλητικού ποτού με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα για την αποκατάσταση της ενυδάτωσης, ιδιαίτερα σε μια ζεστή ημέρα, και η αναζήτηση σκιάς, αφού ξεκουραστείς με τα πόδια ψηλά, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να μειώσει το αίσθημα ναυτίας μετά από μία πολύ έντονη προπόνηση ή έναν δύσκολο αγώνα.