ΥΓΕΙΑ

Μπορεί το χαλάκι γιόγκα να σε αρρωστήσει;

Αρκεί ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι να απολυμάνει ολόκληρο χαλάκι γιόγκα;

 

Το δέρμα μας φιλοξενεί μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες, ιούς, ακόμη και μικροσκοπικά ακάρεα. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό για την υγεία μας. Αυτοί οι μικροοργανισμοί συνθέτουν το μικροβίωμα της επιδερμίδας και είναι συνήθως ακίνδυνοι αλλά ενδέχεται να μεταφερθούν στο χαλάκι γιόγκα. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας από το σώμα μας πέφτουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος (συνήθως μεταξύ 30.000 και 40.000 ημερησίως), παράγουμε σμήγμα και εκκρίνουμε ιδρώτα, τα οποία απορροφούνται από το χαλάκι γιόγκα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για να μην αναφέρουμε, ότι αν μοιράζεσαι το χαλάκι σου είσαι εκτεθειμένος σε όλα αυτά. Η πιθανότητα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν μικροοργανισμοί αυξάνεται κάθε μέρα που δεν καθαρίζεις το χαλάκι γιόγκα. Μην ξεχνάς πώς τα μικρόβια γενικά ευδοκιμούν στην υγρασία, όταν το χαλάκι γιόγκα εκτίθεται σε υγρά περιβάλλοντα όπως στη hot γιόγκα ή στην άμμο και τη θάλασσα.

Τί ΔΕΝ πρέπει να κάνεις για να μην καταστρέψεις το χαλάκι της yoga

Μπορεί να σε αρρωστήσει το χαλάκι γιόγκα;

Ενδέχεται να μην αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα υγείας, ακόμη κι αν δεν καθαρίσεις ποτέ το χαλάκι γιόγκα στη ζωή σου! Θα μπορούσες θεωρητικά να πάθεις κάποια λοίμωξη του δέρματος από ένα ακάθαρτο χαλάκι γιόγκα αλλά χρειάζονται πολλοί παράγοντες για να συμβεί αυτό.

Τα κονδυλώματα και το πόδι του αθλητή είναι μερικά από τα πιο πιθανά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείς κοινόχρηστα στρώματα που μπορεί να περιέχουν παθογόνα από άλλα άτομα. Οι μυκητιάσεις προκαλούν φαγούρα και φολιδωτό εξάνθημα που ξεκινά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σου. Οι μυρμηγκιές είναι μια ιογενής λοίμωξη στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, που προκαλείται από ιούς του ανθρώπινου θηλώματος ή HPV. Εμφανίζονται μικρά εξογκώματα περίπου στο μέγεθος μια γόμας και μέσα στις μυρμηγκιές εμφανίζονται μαύρα στίγματα, που μοιάζουν με σπόρους, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρά αιμοφόρα αγγεία που απλώς έχουν μεγαλώσει. Αρκετοί μπερδεύουν τους κάλους με τις πελματιαίες μυρμηγκιές. Και τέλος, η Covid-19.

Όλα αυτά μπορεί να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω κοινόχρηστων αντικειμένων, όπως είναι τα χαλάκια γιόγκα. Αυτού του είδους οι μολύνσεις είναι συχνά το αποτέλεσμα ιών που εισέρχονται στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη ή κοπεί. Ένα μικρό γδάρσιμο ή κόψιμο είναι αρκετά για να περάσει ο ιός και να εμφανιστούν μυρμηγκιές. Επίσης, εάν έχεις εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως αυτοί που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, άτομα με HIV / AIDS κ.λπ.)

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το χαλάκι γιόγκα;

Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζεις το χαλάκι γιόγκα μετά από κάθε χρήση, αλλά αυτό είναι ένας γενικός κανόνας. Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το χαλάκι γιόγκα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα, τα υλικά του χαλιού και αν το χρησιμοποιείς για απλά και βασικά μαθήματα γιόγκα ή για πιο έντονα όπως η hot γιόγκα. Με τον συχνό καθαρισμό αποτρέπεται η μεταφορά βακτηρίων στο σώμα σου και η δυσάρεστη μυρωδιά. Στην περίπτωση που κάνεις καθημερινή πρακτική θα πρέπει να το πλένεις τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Ο ιστότοπος της εταιρείας της μάρκας του χαλιού που χρησιμοποιείς περιέχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά μπορείς να το καθαρίζεις και πώς ακριβώς θα το κάνεις με βάση το υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Για παράδειγμα, ορισμένες μάρκες συνιστούν να καθαρίζεις το στρώμα σου με λίγο ζεστό, σαπουνόνερο μετά από κάθε προπόνηση. Άλλοι προτείνουν ειδικά καθαριστικά για χαλάκια γιόγκα. Κάποια χαλάκια γιόγκα έχουν αντιβακτηριακή ή αντιμικροβιακή ένδειξη (που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν μικρόβια). Μερικά από αυτά τα στρώματα κατασκευάζονται με υλικά όπως ο φελλός, ενώ άλλες μάρκες ισχυρίζονται ότι επεξεργάζονται τα στρώματά τους με αντιμικροβιακά ή αντιβακτηριακά πρόσθετα.

Πώς να καθαρίσεις το χαλάκι γιόγκα

Κάθε μήνα μούλιαζέ το σε μια μπανιέρα με χλιαρό νερό (όχι ζεστό ή καυτό) και ρίξε λίγη ποσότητα από ένα ήπιο απολυμαντικό. Βύθισε το χαλάκι και άφησέ το για λίγα λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνεις κάθε σκόνη, βρωμιά και δυσάρεστες οσμές. Στη συνέχεια ξέπλυνέ το με άφθονο καθαρό νερό έως ότου το νερό είναι τελείως διαυγές. Αφού σιγουρευτείς ότι έχεις απομακρύνει τα υπολείμματα από τo καθαριστικό άπλωσέ το στην σκιά, και όχι απευθείας στον ήλιο, για να στεγνώσει.

Αν δεν έχεις απολυμαντικό ρίξε μερικές σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο όπως το tea tree με μια δόση λευκού ξυδιού. Βύθισε το στρώμα για περίπου ένα λεπτό. Μην το κρατάς βυθισμένο για πολύ μέσα στο νερό, ειδικά αν το στρώμα είναι από φυσικό υλικό (καουτσούκ, γιούτα κ.τλ.).

Προσπάθησε να είσαι ευγενικός με το χαλάκι σου. Ένας σκληρός καθαρισμός αλλοιώνει την επιφάνεια του στρώματος και μαζί και τις αντιολισθητικές του ιδιότητες. Είναι καλό να αποφεύγεις την χρήση σαπουνιού γιατί είναι πολύ σκληρό με το στρώμα και τα μωρομάντηλα γιατί περιέχουν χημικά που μπορεί να βλάψουν την επιφάνεια του στρώματος.

Η αποθήκευση είναι σημαντική!

Δεδομένου ότι τα μικρόβια όπως τα βακτήρια και οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, πριν τυλίξεις το στρωματάκι σου έλεγξε εάν είναι στεγνό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μούχλας και μικροβίων, παρατείνοντας τη ζωή του στρώματός σου. Αποθήκευε το χαλάκι γιόγκα σε ξηρό και σχετικά καθαρό περιβάλλον.

Να θυμάσαι: Αν το χαλάκι σου ξεφλουδίζει ή μαδάει
και βρίσκεις κομματάκια του στα ρούχα σου
ή στο πάτωμα, μάλλον ήρθε η ώρα να αγοράσεις
ένα καινούργιο yoga mat.