ΥΓΕΙΑ

Μήπως φοράς λάθος αθλητικά; 5 σημάδια που στο δείχνουν ξεκάθαρα

Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και το μέγεθος και το σχήμα των ποδιών τους διαφέρει επομένως δεν υπάρχει ένα τέλειο παπούτσι για όλους. Μάθε αν τα παπούτσια που επέλεξες είναι ιδανικά για σένα, κι αν όχι, την επόμενη φορά που θα αγοράσεις καινούργια αθλητικά, φρόντισε να κάνεις ένα τεστ βαδίσματος ή καταγραφή του πέλματός σου προκειμένου να διαπιστώσεις αν έχεις ψηλή ή χαμηλή καμάρα και να αγοράσεις τα παπούτσια εκείνα που θα σε στηρίξουν.

1 Μαυρίζουν τα νύχια σου

Εάν η μύτη του παπουτσιού είναι πολύ στενή μπροστά με την πίεση που ασκείται κατά την άσκηση μπορεί να προκαλέσει μαύρισμα στα νύχια (υπονύχια αιματώματα) ή και απώλεια νυχιών. Εκτός από την συνεχή πίεση και τριβή ανάμεσα στο παπούτσι και στα δάχτυλα μπορεί να το προκαλέσει κι όταν το παπούτσι είναι πολύ χαλαρό (δεν είναι δεμένα δηλαδή σφιχτά τα κορδόνια) και το πόδι γλιστράει μπροστά προσκρούοντας στα τοιχώματα του παπουτσιού (εκτός κι αν δεν έχεις κόψεις τα νύχια σου). Ακολούθησε τον παλιό κανόνα του αντίχειρα: άφησε χώρο από τη μύτη του παπουτσιού μέχρι τα δάκτυλα περίπου ένα δάκτυλο πλάτος και επίλεγε αθλητικά μισό με ένα νούμερο μεγαλύτερο από το κανονικό σου.

2 Βγάζεις φουσκάλες

Βγάζεις συχνά φουσκάλες; Δεν είσαι μόνος. Αυτό είναι το πιο συχνό παράπονο των μαραθωνοδρόμων, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Cincinnati. Οι φουσκάλες μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας κακής επιλογής κάλτσας και χαλαρού παπουτσιού που ευνοούν τις τριβές με το δέρμα.

3 Έχεις πελματιαία απονευρωσίτιδα

Ο πόνος της πτέρνας είναι η πιο κοινή αιτία στους αθλητές. Αν φοράς το λάθος αθλητικό παπούτσι αυτό θα «χτυπά» στα πόδια σου προκαλώντας φλεγμονές και μικροτραυματισμούς. Αν έχεις πολύ υψηλή ή χαμηλή καμάρα ή υπερπρηνισμό του ποδιού ζήτα από έναν ποδίατρο ή φυσιοθεραπευτή να εξετάσει βηματισμό σου και να σου συστήσει ένα σωστό αθλητικό που θα σου παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεσαι.

5 Έπαθες κάταγμα κόπωσης

Το κάταγμα κόπωσης είναι ένα ράγισμα του οστού και είναι πολύ συνηθισμένος τραυματισμός κατά την εντατική άθληση αλλά μερικές φορές συνδέεται με τα μινιμαλιστικά πάνινα παπούτσια. Τα μινιμαλιστικά παπούτσια δεν προσφέρουν απορρόφηση των κραδασμών κάτι που   μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα στρες, φλεγμονή των αρθρώσεων και άλλους τραυματισμούς.

5 Τα παπούτσια σου έχουν ανομοιόμορφη φθορά

Συχνά, αυτό είναι και το μοναδικό ίσως σημάδι ότι ένα παπούτσι πρέπει να αντικατασταθεί (χάριζε στον εαυτό σου ένα νέο ζευγάρι κάθε 600 – 700 χιλιόμετρα περίπου). Αν ωστόσο παρατηρήσεις ότι π.χ. το αριστερό παπούτσι κλείνει προς τα δεξιά αυτό σημαίνει ότι έχεις πρηνισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις τον τύπο πρηνισμού είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό, ο οποίος θα κάνει μια ανάλυση βαδίσματος και στη συνέχεια θα σε συμβουλεύσει σχετικά με τον καλύτερο τύπο παπουτσιού. Πιθανότατα να ζητήσει να δει το παλιό σου ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, επειδή η μορφή της φθοράς που έχουν υποστεί είναι μια ένδειξη για τον τύπο πρηνισμού σου.