ΥΓΕΙΑ

Στη Γειτονιά των Αγγέλων ο Chairman of the Boards

“Έφυγε” αιφνιδιαστικά από τη ζωή το μεσημέρι της Κυριακής ένας από τους θρύλους του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Μόουζες Μαλόουν. Ο Πρωταθλητής του NBA το 1983 με τους Philadelphia 76ers, που αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων σέντερ στην ιστορία του αθλήματος, άφησε την τελευταία του πνοή (πιθανόν από ανακοπή καρδιάς) την ώρα που κοιμόταν.

Ο Μαλόουν ξεκίνησε την καριέρα του από τους Buffalo Braves, σαν ο πρώτος παίκτης που έγινε επαγγελματίας κατευθείαν από το Γυμνάσιο, και συνέχισε στους Houston Rockets, τους Philadelphia 76ers, τους Washington Bullets, τους Atlanta Hawks, τους Milwaukee Bucks, επέστρεψε στους Philadelphia 76ers και τους San Antonio Spurs, στους οποίους έκλεισε την καριέρα του το καλοκαίρι του 1995.

Συνολικά, αγωνίστηκε για 21 χρόνια στο Κορυφαίο Πρωτάθλημα Μπάσκετ του κόσμου σαν επαγγελματίας, αναδείχτηκε τρεις φορές MVP, ήταν μέλος του Hall of Fame από το 2001 και κατέγραψε 12 συμμετοχές σε All Star Games, 27.409 πόντους και 16.212 ριμπάουντ, επίδοση που τον διατηρεί ακόμα στην πέμπτη θέση της αντίστοιχης κατηγορίας.

Στην καριέρα του στο ΝΒΑ και σε σύνολο 1455 αγώνων κανονικής περιόδου, είχε 20.3 πόντους (49.7% στα δίποντα, 76% στις βολές), 12.3 ριμπάουντ (double-double σε αυτές τις δυο κατηγορίες), 1.3 ασίστ και 1.3 μπλοκ ανά 34 λεπτά συμμετοχής.

Στη διάρκεια της καριέρας του, κέρδισε το παρατσούκλι “Chairman of the Boards” (Ο Πρόεδρος των Ρακετών), ενώ ο σύλλογος με τον οποίο πέτυχε τις σημαντικότερες επιτυχίες, οι 76ers, ανέφεραν με αφορμή τον “χαμό” του: “Με βαθιά αίσθηση οδύνης, η οικογένεια των Sixers θρηνεί την ξαφνική απώλεια του Moses Malone. Είναι δύσκολο να περιγράψουμε με λόγια τα όσα προσέφερε στην ομάδα (σαν παίκτης και φίλος), στην πόλη της Φιλαδέλφια και στους πιστούς φίλους του συλλόγου”.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…