ΥΓΕΙΑ

Καθιστική ζωή, παχυσαρκία, αλκοόλ: πόσα χρόνια σου κόβουν;

Ίσως ένα ποτάκι ή το 8ωρο στο γραφείο να σκέφτεσαι ότι δεν σου κάνουν κακό. Όμως σε βάθος χρόνου σου κόβουν χρόνια. Δες πόσα.

 

 

Καθιστική ζωή
Πόσα χρόνια σου κόβει: έως και 7 χρόνια
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise έδειξε ότι αυτοί που ήταν οι λιγότερο δραστήριοι είχαν 5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όσους ήταν πιο δραστήριοι. Ακόμη κι όσοι περπατούν λίγο, ασχολούνται με το πλύσιμο των πιάτων ή σκουπίζουν το πάτωμα ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που κάθονταιν όλη την ημέρα σε ένα γραφείο.

Επιπλέον βάρος
Πόσα χρόνια σου κόβει: από 3 έως 8.
Επιστήμονες από τον Καναδά υπολόγισαν τις συνέπειες των περιττών κιλών στην υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι συνέπειες αυξάνονται κατ' αναλογίαν με το πότε παχαίνει κάποιος (όσο πιο νέος είναι, τόσο το χειρότερο) και με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (όσο υψηλότερος είναι, τόσο το χειρότερο). Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες στην υγεία και στη ζωή οφείλονται σε δύο παράγοντες: στην εμφάνιση τύπου 2 διαβήτη και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Diabetes and Endocrinology, οι υπέρβαροι άνθρωποι (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30) μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν έως 3 χρόνια λιγότερο από το αναμενόμενο. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι (ΔΜΣ από 35 και πάνω) έχουν προσδόκιμο επιβιώσεως έως 8 χρόνια μικρότερο από το αναμενόμενο.

Κάπνισμα
Πόσα χρόνια σου κόβει:
από 4 έως 10.
Βρετανική επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνει, πως το κάπνισμα κόβει χρόνια ζωής από τους καπνιστές, καθώς αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Έτσι, ένας 70χρονος καπνιστής, αναμένεται να ζήσει τέσσερα χρόνια λιγότερο από έναν μη καπνιστή. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος για τους πρώην καπνιστές μειώνεται, όσο περισσότερο χρόνο το έχουν κόψει, ενώ τελικά ένας πρώην καπνιστής, σε προχωρημένη ηλικία, έχει πια μειωμένο επίπεδο κινδύνου όσο και κάποιος που ποτέ δεν κάπνισε. Επιπλέον, άλλες μελέτες δείχνουν ότι κάθε τσιγάρο κόβει 14 λεπτά ζωής. Οι καπνιστές που καπνίζουν κατά μέσο όρο ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα χάνουν συνολικά 10 χρόνια από τη ζωή τους. 



Aλκοόλ
Πόσα χρόνια σου κόβει: από 2 – 5.
Ένα μόνο ποτήρι κρασιού ή άλλου ποτού τη μέρα μπορεί να κόψει έως έξι μήνες ζωής από έναν 40χρονο. Η ακόμη πιο συχνή κατανάλωση αλκοόλ κόβει περισσότερα χρόνια ζωής. Πάνω από δέκα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα συνδέονται με ένα έως δύο χρόνια συντομότερη ζωή, ενώ για πάνω από 18 ποτά την εβδομάδα το προσδόκιμο ζωής μικραίνει κατά τέσσερα έως πέντε χρόνια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άντζελα Γουντ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, στοιχεία που αφορούσαν συνολικά περίπου 660.000 άτομα σε 19 χώρες. Ως ανώτατο ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκαν να είναι τα πέντε ποτήρια κρασιού την εβδομάδα ή περίπου 100 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ. Οποιοδήποτε ποτό πέρα από αυτό το όριο συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής.