ΥΓΕΙΑ

Γιατί το να ξυπνάς νωρίς σε κάνει καλύτερο;

Ξυπνάς νωρίς το πρωί; Είσαι τυχερός: οι έρευνες λένε ότι εάν ξυπνάς νωρίς το πρωί κάνεις καλό στην υγεία σου! Εδώ θα βρεις μερικούς λόγους, που εξηγούνται επιστημονικά, γιατί είναι καλύτερο να είσαι πρωινός τύπος και γιατί αυτό σε κάνει καλύτερο.

 

 

1 Τρως πρωινό

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο υποστηρίζουν οι έρευνες ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα: όχι μόνο ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου, ο οποίος κάνει καλύτερες καύσεις, αλλά δίνει επίσης στο σώμα και τον εγκέφαλο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για να σε βοηθήσουν να αντέξεις όλη την ημέρα. Η κατανάλωση ενός καλού πρωινού με πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ελέγχει το κέντρο ευχαριστήσης του εγκεφάλου και εξισορροπεί την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

2 Μπορείς να κάνεις πρωινή προπόνηση

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, το σώμα σου είναι σε άριστη κατάσταση για άσκηση επειδή παράγει περισσότερη τεστοστερόνη το πρωί. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών. Οι αεροβικές ασκήσεις μέτριας έντασης είναι οι καλύτερες για το πρωί. Αν πρόκειται να σηκώσεις βάρη, είναι προτιμότερο να το κάνεις αργότερα, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη και οι αρθρώσεις και οι τένοντες πιο ζεστοί. Διάβασε σχετικά: Να τρέξω το πρωί με άδειο στομάχι ή όχι;

3 Δέχεσαι περισσότερο φυσικό φως

Όταν ξυπνάς νωρίς το πρωί και βλέπεις την ανατολή εκτίθεσαι περισσότερο στο ηλιακό φως. Μια μελέτη από τη Northwestern Medicine έδειξε ότι ο χρόνος, η ένταση και η διάρκεια της έκθεσης του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέονται με το βάρος μας: οι άνθρωποι που εκτίθονταν καθημερινά σε έντονο φως το πρωί είχαν σημαντικά μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με εκείνους που έβλεπαν το φως της μέρας αργότερα. Επιπλέον, η έκθεση στο φυσικό φως έχει συνδεθεί με την αυξημένη παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας και με καλύτερη διάθεση. Διάβασε σχετικά: Αυτές είναι οι 3 στάσεις yoga που ξυπνούν το σώμα σου το πρωί!

4 Είσαι πιο παραγωγικός

Αν κοιμάσαι αργά το βράδυ, αναβάλλεις σημαντικά καθήκοντα την επόμενη μέρα. Αλλά αν ξυπνάς νωρίς το πρωί σε βοηθά στο να βάζεις καλύτερες προτεραιότητες, να είσαι πιο ανθεκτικός απέναντι στα καθημερινά deadlines, στα δύσκολα projects που έχεις να ολοκληρώσεις και τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις, σύμφωνα με μελέτη του 2008 που αξιολόγησε τις εργασιακές συνήθειες των νυχτόβιων εργαζομένων σε σχέση με των πρωινών τύπων.

5 Είσαι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους

Η συνήθεια του πρωινού ξυπνήματος μπορεί να σε κάνει πιο δημιουργικό. Επιπλέον, ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου, καθώς ξεκινάς να δουλεύεις όταν οι ανταγωνιστές σου ακόμη κοιμούνται.

6 Έχεις λιγότερο άγχος

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, έρευνα αγγλικού πανεπιστημίου έδειξε ότι το να ξυπνάς νωρίς το πρωί μειώνει τα επίπεδα του στρες. Επίσης έρευνα που πραγματοποίησε ο βιολόγος και ερευνητής του Χάρβαρντ Christopher Randler έδειξε ότι οι άνθρωποι που σηκώνονται νωρίς το πρωί είναι πιο δραστήριοι, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και πιο αποφασισμένοι να πετύχουν τους στόχους της ζωής τους. 

Σκέψου το εξής: Ξυπνώντας 2,5 ώρες νωρίτερα, κερδίζεις 150 επιπλέον λεπτά κάθε μέρα, που σημαίνει 17,5 ώρες την εβδομάδα και 840 ώρες το χρόνο!