ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα αυγά είναι τόσο απαραίτητα για τους αθλητές;

Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό που τα κάνει μοναδικά και απαραίτητα είναι το περιεχόμενο των θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β5, Β12, Β2, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες Α, D, K, Β6, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Η υψηλή περιεκτικότητα του αβγού σε πρωτεΐνες συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της μυικής μάζας και δύναμης ενώ εμποδίζει την απώλεια μυικής μάζας. Επίσης το αυγό, καλύπτει το 5-10% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, παρέχοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται οι καταπονημένοι μυς για να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Διάβασε επίσης: Φάε αυγό να δεις καλό (και στην προπόνησή σου)! Τα 10 οφέλη τους

 

 

 

 

Πόσα αυγά την εβδομάδα επιτρέπονται σε έναν αθλητή;

Είναι δύσκολο να οριστεί ένας αριθμός όταν πρόκειται για την εβδομαδιαία κατανάλωση αυγών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό εξαρτάται κυρίως από την ατομική ανοχή του καθενός. Ωστόσο, για τα υπέρβαρα άτομα ή για όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, 5 αυγά την εβδομάδα είναι αρκετά. Οι αθλητές ή τα υγιή άτομα μπορούν να φάνε και 2 αυγά για πρωινό καθημερινά, εφόσον ανέχονται τα αυγά.

Πώς πρέπει να τρώω τα αυγά μου για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση πρωτεϊνών;

Τα αυγά είτε είναι βρασμένα είτε αναμειγνύονται σε ένα smoothie πριν την προπόνηση, είναι καλό να καταναλώνονται μία ώρα πριν την προπόνηση. Μέσα σε μια ώρα μετά την προπόνηση, τα αυγά υποστηρίζουν την ανάπτυξη μυών και την ανάκτηση των μυϊκών ινών. Τα αυγά περιέχουν λίγες θερμίδες (περίπου 70 – 80 θερμίδες ανά αυγό) και η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών τους είναι εντυπωσιακή. Τα αυγά είναι ιδανικά για να παρέχουν στο σώμα όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την αύξηση της καύσης λίπους. Συνδύασε τα αυγά σου με τα σωστά συστατικά, όπως σιτάρι + αυγά, γάλα + αυγά ή πατάτες + αυγά. Ο συνδυασμός αυγών και βρώμης αυξάνει τη διαθεσιμότητα του σιδήρου.

kai apa

Για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας πιθανών μολύνσεων από σαλμονέλα, δεν συνιστάται η κατανάλωση ωμών αυγών, εκτός κι αν είναι βιολογικό και πιστοποιημένο.