ΥΓΕΙΑ

Καούρα και δυσπεψία; 9 συμβουλές από τον ειδικό για να τις καταπολεμήσεις!

Ρωτήσαμε τον Μανώλη Συμβουλάκη, Γαστρεντερολόγο και Διευθυντή της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center για το πώς να καταπολεμήσεις την καούρα και τη δυσπεψία της… Πασχαλιάς!

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, τείνουμε να τρώμε πιο ζαχαρούχα, λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα ενώ έρευνες υποδηλώνουν ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει κατά μέσο όρο 6.000 θερμίδες μόνο την Κυριακή του Πάσχα! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα – όπως δυσπεψία, καούρα και φούσκωμα – το Πάσχα. Αυτές οι συμβουλές από τον ειδικό θα σε βοηθήσουν να περάσεις «ανώδυνα» τις γιορτινές ημέρες.

1 Τρώγε λίγο και συχνά

Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάς τα μικρά γεύματα- όσο αυτό είναι δυνατό τις γιορτινές ημέρες. Επίσης, να μασάς καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές.

2 Τρώγε αργά

Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό. Για να επιβραδύνεις τον τρόπο που τρως, μάσησε καλά και αργά την τροφή σου και έχε μικρές μπουκιές από το φαγητό σου.

3 Απόφευγε τα τρόφιμα που σε ενοχλούν

Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. Συνιστάται, μάλιστα, να αποφεύγεις την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείς, ιδιαίτερα αν οι καούρες σε ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

4 Αντιστάσου στα μεγάλα πασχαλινά αυγά σοκολάτα

Αντικατέστησε τα μεγάλα σοκολατένια αυγά με μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας.

5 Μην πίνεις πολύ αλκοόλ

Το κρασί, η μπίρα ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ δυστυχώς ενοχοποιούνται για την καούρα και την δυσπεψία. Η εναλλαγή αλκοολούχου ή αεριούχου ποτού με ένα ποτήρι νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

6 Μην ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό

Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλεις οπωσδήποτε να ξεκουραστείς, βάλε δύο μαξιλάρια στην πλάτη, ώστε να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.

7 Μην καπνίζεις

Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».

8 Κάνε μια βόλτα μετά το γεύμα

Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.

9 Έχε μαζί σου ένα αλγινικό σκεύασμα

Τα αλγινικά, όπως το Gaviscon Double Action, έχοντας διπλό μηχανισμό δράσης, αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος, αφετέρου δε καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντάς σε από την καούρα και τη δυσπεψία.  Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά (Gaviscon Double Action) θα πρέπει να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.

Nα ενημερώνεις τον γιατρό σου, αν διαπιστώσεις ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Καλό Πάσχα!