ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: 8 cool ιδέες που θα σε δροσίσουν αμέσως!

Έχεις λιώσει στη ζέστη, το airconditionέχει ανάψει για τα καλά και σκέφτεσαι να βάλεις το κεφάλι σου μέσα στο ψυγείο μπας και το δροσίσεις λιγάκι; Αυτή η ζέστη, αθόρυβη, δυνατή, καταλυτική και σιχαμένη. Αυτό το 40άρι που θυμίζει κρίση ηλικίας και σε πιάνει κρίση πανικού. Καύσωνας, αυτός ο (γνωστός σου) άγνωστος. Ο οποίος μπορεί να κάνει κακό επειδή προκαλεί αφυδάτωση, μειώνει το μεταβολισμό, προκαλεί πρήξιμο στα πόδια, μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά έχει και τα καλά του:

Σου κόβει την όρεξη: Ένας από τους τρόπους που έχει ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η μείωση της πρόσληψης τροφής.

Φτιάχνει δέρμα: Επειδή η θερμότητα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, οξυγονώνονται καλύτερα οι ιστοί και έτσι η επιδερμίδα βελτιώνεται.

Ευνοεί την εγκεφαλική λειτουργία: Το κρύο προκαλεί συσπάσεις στα αγγεία, ενώ η ζέστη διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο.

7 cool ιδέες που θα σε δροσίσουν

Αν δεν αντέχεις τη ζέστη κάνε τα πολύ βασικά: απόφυγε τις μετακινήσεις και την άσκηση όταν ο ήλιος είναι κάθετος. Φόρα άνετα και δροσερά ρούχα, πίνε πολύ νερό -ακόμα κι αν δεν διψάς- και κάνε πολλά δροσερά ντους. Επίσης δοκίμασε τα παρακάτω:

1 Τρώγε μικρά γεύματα και πιο συχνά. Όσο μεγαλύτερο είναι το γεύμα σου τόσο περισσότερο θερμαίνεται το σώμα σου. Απέφυγε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να διασπαστούν και αυξάνουν τη μεταβολική θερμότητα. Φάε λαχανικά που έχουν αρκετό νερό.

2 Βάζε τους καρπούς σου κάτω από την βρύση για δέκα δευτερόλεπτα κάθε δύο ώρες. Επειδή η κύρια φλέβα περνά από αυτήν την περιοχή, δροσίζει το αίμα.

3 Κάνε χλιαρό μπάνιο ή ντους, ακριβώς κάτω από τη θερμοκρασία του σώματος, ειδικά πριν κοιμηθείς. Αν και το κρύο ντους μπορεί να σου φαίνεται πιο δελεαστικό ωστόσο το σώμα σου παράγει θερμότητα για να αντισταθμίσει την απώλεια θερμότητας.

4 Μπορεί να λαχταράς μια παγωμένη μπύρα ή ένα παγωμένο λευκό κρασί αλλά απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ, διότι αφυδατώνει το σώμα. Προτίμησε νερό ή light αναψυκτικά. Επίσης, απόφυγε ροφήματα με καφεΐνη όπως ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα γιατί αυξάνουν τη μεταβολική θερμότητα στο σώμα.

5 Απέφυγε την έντονη δραστηριότητα, η οποία θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σου. Αν πρέπει να πας για τρέξιμο διάβασε πώς να τρέξεις στη ζέστη χωρίς πρόβλημα.

6 Βάλε λίγο πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα κάτω από τις μασχάλες, πίσω από τα γόνατα, ανάμεσα στους αγκώνες, πάνω στους αστραγάλους και πίσω στον αυχένα και θα δροσιστείς αμέσως.

7 Αν πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθείς χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς διαφορετικά φρόντισε να παρκάρεις κοντά σε γρασίδι. Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι χώροι στάθμευσης που είναι από σκέτη άσφαλτο είναι 31 βαθμούς πιο ζεστοί από τους χωμάτινους χώρους στάθμευσης των νησιών τον Αύγουστο.

8 Κάθισε αναπαυτικά, κλείσε τα μάτια σου και φέρε χιόνι και πολικές θερμοκρασίες στο μυαλό σου. Έρευνες δείχνουν ότι το σώμα αντιδρά σε αυτές τις ονειροπολήσεις, μειώνοντας τη συνολική θερμοκρασία του. Δοκίμασέ το τι έχεις να χάσεις;