ΥΓΕΙΑ

Καμπάνια ενάντια στην ιδανική εικόνα και τα προβλήματα που προκαλεί.

Η Ένωση Νευροψυχαναλυτών της Μεγάλης Βρετανίας προσπαθεί να λανσάρει μια καμπάνια ενάντια στην εξιδανίκευση του σώματος, με παράλληλη προώθηση της ψυχικής υγείας. Σκοπός να ανακαλύψουν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατασκευάζει τις αντιστάσεις του ενάντια στην επιρροή του έξω κόσμου και να βοηθήσουν ταυτόχρονα τους συνανθρώπους μας να είναι πιο ανθεκτικοί σε αυτές.

 

Ο λόγος της έρευνας.

 Αυτή η έρευνα είναι απόρροια των αποτελεσμάτων πολλών άλλων ερευνών που απέδειξαν ότι:

  • Ένα 60% των ενηλίκων της Μ.Βρετανίας ντρέπεται για την εμφάνισή του. 
  • Τα 3/4 των νεαρών γυναικών της Μ.Βρετανίας αναφέρουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματός τους.
  • Ένα στα τέσσερα κορίτσια 7 ετών έχει κάνει δίαιτα έστω μια φορά. 
  • Το 33% των νεαρών αγοριών 8-12 ετών κάνει δίαιτα για να χάσει βάρος.
  • 1.6 εκ. Βρετανοί υποφέρουν από διατροφικές διαταρραχές.
  • Η πλαστική χειρουργική για λόγους ομορφιάς στην Μ.Βρετανία, είχε αύξηση του τζίρου της κατά 17% αγγίζοντας τζίρο 2.3 δις λιρών (από το 2008-2010).

Η πεποίθησή μας και ένας από τους λόγους της δημοσίευσης, είναι ότι σε μια χώρα με αληθινό πρόβλημα παχυσαρκίας όπως η Ελλάδα, αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να βρίσκονται κοντά και στα εγχώρια δεδομένα.

Με αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας ότι τα ψυχοεκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, μπορούν να συνεισφέρουν στην αλλαγή νοοτροπίας και να ορίσουν ξανά την αντίληψη για το υγιές σώμα. Σε μικρότερο βαθμό έχει συμβεί το ίδιο στο μόντελινγκ και στις εταιρείες ομορφιάς που προσπαθούν να μην περνάνε λανθασμένα πρότυπα με ανορεξικά μοντέλα ως «in», με ταυτόχρονες καμπάνιες καθημερινών γυναικών.

Όμως τα παραδείγματα αυτά είναι ελάχιστα μπροστά, σε ισχυρά αντικρουόμενα συμφέροντα, που οδηγούν σε ψυχολογικά προβλήματα και διατροφικές διαταρραχές, μέσω της σχέσης σώματος-εικόνας και της σύγκρισης.

 

Η λύση

Με αυτή την χρηματοδότηση, ο Σύνδεσμος Νευροψυχαναλυτών φιλοδοξεί να ξεκινήσει μια σειρά από έρευνες σε συνεργασία με το University College London, το King's College London και το Royal Holloway. Σκοπός τους η ανακάλυψη των τομέων του εγκεφάλου και των ψυχολογικών μηχανισμών που θα βοηθήσουν ώστε να δυναμώσουν οι αντιστάσεις μέσω:

• Ενός πακέτου συμπεριφορικών και φαρμακολογικών τεχνικών αντίδρασης απέναντι στην εικόνα του σώματος.

• Της επίδειξης (και απόδειξης) των υποστηρικτικών διαπροσωπικών σχέσεων αλληλεπίδρασης και της δυνατότητας αυτών να μειώσουν την αρνητική σωματική εικόνα.     Απώτερος σκοπός να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν (οι ομάδες υποστήριξης ενάντια στην αρνητική σωματική εικόνα) για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταρραχών.

• Την επίδειξη του ρόλου των ανθρώπινων σχέσεων ως προς την δημιουργία προσωπικής εικόνας του σώματος και η ανάπτυξη νέων ψυχολογικών αγωγών και κοινωνικών   θεραπειών. Αυτές με τη σειρά τους θα αποτελέσουν εκπαιδευτικά εργαλεία στα χέρια γονέων και δασκάλων.

• Το 70% των δωρεών θα αποδοθούν στην έρευνα, διάδωση/διασπορά πληροφοριών και εκπαιδευτικά έξοδα, ενώ το υπόλοιπο 30% σε λειτουργικά έξοδα και διαφήμιση.

 

Πως μπορείτε να βοηθήσετε:

 

Με απευθείας δωρεά.

 

Ή να τρέξετε εθελοντικά σε Μαραθώνιο της Ένωσης Νευροψυχαναλυτών (NPSA) συνδέοντας τον αγώνα σας με την καμπάνια.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην NPSA ή σε εμάς.