ΥΓΕΙΑ

Ηλιακό έγκαυμα: τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις!

Μόνο δύο πράγματα μπορούν να σε προφυλάξουν από ένα έγκαυμα: το σωστό αντηλιακό και η λογική έκθεση στον ήλιο. Αν και λένε ότι η ηλιοθεραπεία είναι η καλύτερη συνταγή γιατρού σε έναν άνδρα για να ενισχύσει τη λίμπιντό του, ωστόσο ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος παραμονεύει. Κι αν καείς τι κάνεις; Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα!

Γιατί τα γιατροσόφια δεν λειτουργούν;
Κάηκες; Ακολούθησε τον Κανόνα: Μην ξεπατικώσεις τα σπιτικά γιατροσόφια, μπορεί το ηλιακό σου έγκαυμα να γίνει χειρότερο.
Μην ξεχνάς πως τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν πρόωρη γήρανση ενώ συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του δέρματος – και αυτό δεν το λέμε για να σε τρομάξουμε. Όταν καίγεται το δέρμα σου αποστέλλεται περισσότερο αίμα στην καμμένη περιοχή αλλοιώνοντας το DNA των δερματικών κυττάρων προκαλώντας βλάβη στο δέρμα σου η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Τα γιατροσόφια της γιαγιάς σου το μόνο που θα κάνουν είναι απλώς να σε ανακουφίσουν προσωρινά αλλά δεν θα ενυδατώσουν το δέρμα σου – κάτι που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ – ούτε θα αποκαταστήσουν τη δερματική βλάβη. Επιπλέον αυξάνουν τον κίνδυνο των ερεθισμών ή της μόλυνσης. Αν κάηκες μάθε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις.

Μάθε τα συμπτώματα

Ηπιο έγκαυμα: ελαφρύ κοκκίνισμα, τράβηγμα του δέρματος, πόνος, φαγούρα.

Σοβαρό έγκαυμα: κάψιμο, πόνος, φουσκάλες, αφυδάτωση.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ

Στα ήπια εγκαύματα:

1 Μην βάλεις οδοντόκρεμα ή βούτυρο πάνω στο κάψιμο. Η οδοντόκρεμα περιέχει συστατικά που εγκλωβίζουν τη θερμότητα στο καμένο δέρμα ενώ το βούτυρο ευνοεί τις μολύνσεις.

2 Μην τρίβεις και μην ξυρίσεις το δέρμα σου. Κάνε ένα δροσερό ντους για να απαλύνεις τον πόνο.

3 Μη χρησιμοποιήσεις πάγο. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί συρρίκνωση των ιστών του δέρματος, που θα κάνει το κάψιμο ακόμη πιο επίπονο. Μπορείς να βάζεις κρύα επιθέματα για 15-20 λεπτά στην περιοχή.

4 Μη βάζεις λοσιόν με άρωμα γιατί μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σου. Άπλωσε μία ελαφριά ενυδατική κρέμα ή λοσιόν χωρίς άρωμα ή χρησιμοποίησε λοσιόν, τζελ ή κρέμα από αλόη ή υαλουρονικό οξύ που μειώνουν τη φλεγμονή και περιορίζουν τον πόνο και τη φαγούρα.

5 Μην περιμένεις να περάσει για να σταματήσει ο πόνος. Μείωσε τον πόνο και την φλεγμονή με απλά παυσίπονα όπως ασπιρίνη.

6 Μην βγεις για ηλιοθεραπεία επειδή νομίζεις ότι το έγκαυμα βοηθά στο μαύρισμα! Μείνε μακριά από τον ήλιο και κάλυψε το δέρμα σου ενώ φρόντιζε να ενυδατώνεσαι συχνά για να μην πάθεις αφυδάτωση.

 

Αν το έγκαυμα είναι σοβαρό:

Μην σπάζεις τις φουσκάλες. Ειδικά με βελόνα ή με τη μύτη ενός μαχαιριού. Ποτέ. Απευθύνσου σε δερματόλογο, ο οποίος θα σου χορηγήσει κρέμα με κορτιζόνη και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβίωση ή κορτικοστεροειδή από το στόμα για 4-5 μέρες. Ο δερματολόγος θα καλύψει με ειδικά επιθέματα την περιοχή, ενώ ο ίδιος θα κρίνει αν χρειάζεται να κάνει παρακέντηση σε περίπτωση που κάποιες φυσαλίδες είναι μεγάλες.