ΥΓΕΙΑ

Η χρησιμότητα των συμπληρωμάτων και των προβιοτικών στην καθημερινότητα μας.

Μα γιατρέ μου, γιατί να πάρω προβιοτικά αφού δεν μου δίνετε αντιβίωση;;; Μια συνηθισμένη ερώτηση στην ιατρική μου καθημερινότητα, μια ερώτηση που δρα εκλυτικά όμως για να εξηγήσω την σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής (ΣΔ) στην διαμόρφωση ενός πιο υγιεινού προφίλ των ασθενών και μη ασθενών πελατών μου.


Ναι, καλά καταλάβατε και μη ασθενών, γιατί η ειδικότητα μου και μαζί η χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων έχει σαν στόχο και την προληπτική ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού,πέρα από την καλύτερη και γρηγορότερη ίαση του.


Για του λόγου το αληθές, ητελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στην AMERICAN JOURNAL OF MANAGED CARE έδειξε με την ανάλυση ενός πολύ μεγάλου νούμερου εισαγωγών στο νοσοκομείο (σχεδόν 44 εκ.την περίοδο 2000-2010) ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν (ΣΔ) είχαν μια μείωση των ημερών νοσηλείας (από τον Μ.Ο. των 10,9 ημερών σε 8,6 ημέρες = -21%) όπως επίσης και της πιθανότητας επανεισαγωγής τους (από 34,33 % σε 32%).


 

Ξεχάσαμε όμως εκείνα τα προβιοτικά που δεν ήθελε η ευγενέστατη κυρία. Πάλι δεν θα σας πω τίποτα για αυτά (έτσι και αλλιώς προβιοτικό σημαίνει απλά «για την ζωή»), θα επανέλθω με κάτι που θα σας εκπλήξει για το αντικείμενο, αλλά όχι τώρα.

 

Tώρα θα σας περιγράψω μιά τυπική ημέρα εργασίας μου που θα ξεκινήσει βλέποντας τον κύριο Θοδωρή ο οποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση ,αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη και λίγο ΧΑΠ (σ.σ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), μετά θα έρθει ο κύριος Αλέκος ο οποίος έχει λίγο ΧΑΠ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια,υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2…

 

Τι έγινε λέω, συγγενείς είναι;!;!; Σειρά τώρα έχει η κυρία Καίτη που της πονάνε τα γόνατα, έχει και τα λίγα κιλά της παραπάνω, εκείνον τον γιαπωνέζο στον θυρεοειδή της (Hashimoto τον λένε), λίγο κατάθλιψη και φυσικά οστεοπόρωση. Περνάει η ώρα εξέτασης της κυρίας Καίτης και εμφανίζεται η «αδελφή» της, η κυρία Μαίρη, από άλλον πατέρα, από άλλην μάννα, με άλλο επώνυμο αλλά με τα ίδια ακριβώς νοσήματα. Και άλλοι συγγενείς λέω. Τι γίνεται, δεν μπορεί και εσείς το σκέφτεσθε, κάποιον ή κάποιους κοινούς παρανομαστές έχει αυτή η ιστορία (σ.σ.CSI φαρμακείο γίναμε, αλλά δικαίως!)…

 

undefined

 

Πάμε μαζί. Τι κάνει ο άνθρωπος από την στιγμή που θα ξυπνήσει μέχρι την στιγμή που θα πάει γιά ύπνο;
 Πρωινό (τρώει), δεκατιανό(τρώει), γεύμα(τρώει), καφέ με μπισκοτάκι με τους φίλους(τρώει), δείπνο(τρώει), βλέπει τηλεόραση (τρώει), ερωτεύεται (τρώει), χωρίζει (τρώει), αγχώνεται γιά δουλειά, λεφτά, παιδιά, σκυλιά (τρώει), κάνει άσκηση και μετά τρώει, δεν κάνει άσκηση, ε τότε σίγουρα τρώει!!! Αλλά τελικά τι τρώει;;; Να σας πω: έχουμε μια FERRARI που μόλις βγήκε από το εργοστάσιο στην ΜΟΝΖΑ, της βάζουμε πετρέλαιο, σε πόσα χιλιόμετρα θα μείνει; Το πιάσατε! Τρώμε λάθος χρόνια εξού και χρόνια νοσήματα (όλα εκείνα εκεί πάνω), ύστερα υπάρχουν ακόμα αντιπαραθέσεις για την χρησιμότητα ή μη των συμπληρωμάτων διατροφής (η διατροφή μας φίλοι μου είναι σαν τον ΕΝΦΙΑ =ΛΑΘΟΣ και χρειάζεται ένα σωρό ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ διατάξεις για να λειτουργήσει).


 

Εσείς όμως θέλετε αποδείξεις και ονόματα, οπότε θα σας αναφέρω μερικές, όπως ότι η χρήση προβιοτικών (νάτα τα προβιοτικά) για περισσότερο από 8 εβδομάδες έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης (νάτη και η έκπληξη) και μάλιστα σε άτομα που είχαν την διαστολική πάνω από 85, αυτή η μείωση ήταν και μεγαλύτερη (νάτη και η νοηματική εξυπνάδα των προβιοτικών).

Να σας πω γιά εκείνο το συμπέρασμα που έβγαλαν συνάδελφοι από το πανεπιστήμιο «LA SAPIENZA» στην Ρώμη, ότι η θεραπεία με βιολογικό παράγοντα anti-TNFa για την ψωρίαση γίνεται ακόμα πιό αποτελεσματική αν σε αυτή προστεθούν το συνένζυμο Q10, τα ωμέγα 3, το λιποϊκό οξύ, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και η ρεσβερατρόλη.

 

Ρεσβερατρόλη, ένα απο τα πιό ισχυρά και αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά που ενισχύει την μικροκυκλοφορία κρατώντας σε φόρμα και το δέρμα μας. Στην JOURNAL OF ALLERGY AND CLINICAL IMMUNOLOGY αναδεικνύουν ότι ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D3 συνδυάζεται με αύξηση της ινσουλινοαντίστασης και όλων εκείνων των παθήσεων σχετικών με αυτή, όπως παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης. Το να έχουμε την συγκεκριμένη βιταμίνη μέσα στα φυσιολογικά της όρια συνεπάγεται και πιο σωστή λειτουργιά του ανοσοποιητικού μας συστήματος, χωρίς των λοιπών παρεκτροπών του, βλέπε αλλεργίες, άσθμα ή αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτοάνοσα αυτά τα άγνωστα, που όμως υπάρχουν ενδείξεις για συσχετισμούς με την μη ολοκληρωμένη πέψη των τροφών, που εκλύει μία πιο δυναμική απάντηση των Τ-κυττάρων και όλων των επακόλουθων της.

 

Άρα και εδώ η χρήση πεπτικών ενζύμων ανοίγει νέους δρόμους θεραπείας. 
Στην σύγχρονη ιατρική δεν υπάρχουν άβατα, οι προκλήσεις είναι πολλές, το ζητούμενο το εξής ένα: η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

 

Μαρκόπουλος Μιχάλης

Γενικός οικογενειακός ιατρός

Γλυφάδα Αττικής.

Τηλέφωνο: 210.9602862