ΥΓΕΙΑ

Η περιοδοντίτιδα θεραπεύεται;

Δυστυχώς τα νέα δεν είναι αισιόδοξα αφού δεν θεραπεύεται τελείως. Ακολουθώντας όμως τις οδηγίες του οδοντιάτρου σου και κάνοντας πολύ τακτικούς επανελέγχους, το νόσημα περιορίζεται και ελέγχεται, μένοντας σε σταθερά επίπεδα για πολλά χρόνια.

Τι είναι η περιοδοντίδα

Οταν η ουλίτιδα παραμένει χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, επειδή εξαπλώνονται και αναπτύσσονται μικρόβια κάτω από τα ούλα. Έτσι, αν τα ούλα σου αιμορραγούν και «υποχωρούν», είναι πρησμένα, κόκκινα, τα δόντια σου μακραίνουν, μετακινούνται ή αραιώνουν, υπάρχει κακοσμία, τότε πιθανότατα να έχεις περιοδοντίτιδα. Η ελλιπής στοματική υγιεινή, η ηλικία, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, νόσοι όπως ο διαβήτης, η εγκυμοσύνη κ.λπ. αποτελούν βασικές αιτίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μεταφέρονται βακτήρια της περιοδοντίτιδας ανάμεσα σε ζευγάρια δεν έχει όμως αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει τη νόσο στο άλλο άτομο.

Ποιες είναι θεραπείες:

Αποτρύγωση – καθαρισμός των δοντιών

Αν βρίσκεσαι σε πρόωρο στάδιο θα γίνει αφαίρεση της πλάκας και της τρυγίας (πέτρας) που έχουν συσσωρευτεί στις επιφάνειες των δοντιών με υπέρηχους. Χρησιμοποιώνταςο οδοντογιατρός το scaler, όργανο που μειώνει την οδοντική πλάκα, θα φτάσει ακόμα και στις περιοχές κάτω από τα ούλα.

Χειρουργική θεραπεία

Όταν η βλάβη είναι προχωρημένη σε ένα ή περισσότερα τεταρτημόρια του στόματος γίνεται χειρουργική επέμβαση.

Λέιζερ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας ανακάλυψαν ότι όσοι έπασχαν από περιοδοντίτιδα και υποβλήθηκαν σε νέα θεραπεία με λέιζερ (laser-assisted new attachment procedure, LANAP) εμφάνισαν 75% περισσότερη ανάπτυξη νέου ιστού σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι υποβλήθηκαν στην παραδοσιακή μέθοδο καθαρισμού των δοντιών. Το λέιζερ εξολοθρεύει τα βακτήρια χωρίς να καταστρέφει τον υγιή ιστό και συγχρόνως αποστειρώνει τα ούλα δημιουργώντας υγιές περιβάλλον για την επούλωσή τους.

Μπες σε πρόγραμμα!

Η διατήρηση των “θεραπευμένων” ούλων σε μία αποδεκτή κατάσταση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από δύο παράγοντες: την καθημερινή φροντίδα από σένα και τις συχνές επανεξετάσεις και καθαρισμούς από τον οδοντίατρό σου (κάθε εξάμηνο). Για να καθαρίσεις σωστά τα δόντια σου δεν πρέπει να:

* …βρέχεις την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα. Δεν βάζεις πλυντήριο στο στόμα σου κάνοντας σαπουνάδα. Η οδοντόκρεμα θα βοηθήσει, ως ένα είδος λιπαντικού, ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να μη γδάρουν τα δόντια.

* …βουρτσίζεις τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών κάθετα με αυτά. Τα δόντια έχουν φορά βουρτσίσματος και αυτή είναι από τα ούλα προς τα δόντια και όχι κάθετα.

*…πιέζεις την οδοντόβουρτσα πάνω στα δόντια και τα ούλα. Αλλά ούτε να τα χαϊδεύεις. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να δουλεύει στα δόντια και τα ούλα με ελαφριά πίεση διαδφορετικά τα φθείρεις ή δεν τα καθαρίζεις.

* …σταματάς αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει. Ό,τι ματώνει να το βουρτσίζεις περισσότερο.

* …ξεπλένεις πολύ το στόμα σου. Η οδοντόκρεμα ξεπλένεται εύκολα με αποτέλεσμα τα δόντια να μην προλαβαίνουν να απορροφήσουν το φθόριο, ιδιαίτερα αν βουρτσίζεις τα δόντια σου για λιγότερο από 2 λεπτά.

Τι να κάνεις:

* Βούρτιζέ τα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για 2 με 3 λεπτά. Τόσος χρόνος απαιτείται, ώστε να απορροφήσουν τα δόντια τις ουσίες από την οδοντόκρεμα.

* Μην ξεχνάς να τα βουτζίσεις πάντα πριν κοιμηθείς. Το βράδυ η παραγωγικότητα του σάλιου (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος) πέφτει με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.

* Άλλαζε την οδοντόβουρτσα σου κάθε 3 με 4 μήνες. Αν αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή αγοράσε μια καινούρια, γιατί μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα σου.

* Χρησιμοποίησε οδοντικό νήμα, μην το φοβάσαι! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καθαριστούν οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια.

* Ξέπλενε με ήπια στοματικά διαλύματα, καθώς βοηθούν την υγιεινή των ούλων. Αν δεν σου τα γράψει ο οδοντίατρός σου, απόφυγε όσα έχουν πάνω από 0,2% χλωρεξιδίνη, γιατί δημιουργούν λεκέδες στα δόντια.

* Βούρτζιζε τη γλώσσα σου: Πάνω στη ράχη της έχει θύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία συσσωρεύνται μικρόβια.

* Επισκέψου τακτικά τον οδοντίατρο, ακόμα και αν δεν πονάς. Η πρόληψη θα σε γλυτώσει από επώδυνες εμπειρίες.