ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπιφτεκάκια γαλοπούλας με πουρέ μελιτζάνας και κόκκινη βιολογική κινόα (340 cal)!

Το εστιατόριο Pilabar σας παρουσιάζει την best seller συνταγή του των 340 θερμίδων, μπιφτεκάκια γαλοπούλας με πουρέ μελιτζάνας και κινόα! Ταυτόχρονα ο Νίκος Ραπτόπουλος των Pilabox και Pilabar, μας εξηγεί την έμπνευσή του και γιατί επέλεξε αυτά τα υλικά.

ΥΛΙΚΑ

  • Φρέσκος κιμάς από φιλέτο γαλοπούλας
  • Μελιτζάνες
  • Κόκκινη βιολογική κινόα
  • Κρεμμύδια ξερά
  • Πιπεριά πράσινη
  • Μαϊντανός
  • Ελαιόλαδο
  • Ροζ αλάτι ιμαλαΐων-πάπρικα-πιπέρι

Το συγκεκριμένο προτεινόμενο πιάτο έχει αποτελέσει ένα από τα πιο αγαπημένα των φίλων και πελατών του Pilabar. Είναι χαμηλό σε θερμιδική αξία πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά πολύ νόστιμο! Ο Νίκος Ραπτόπουλος, ιδιοκτήτης του Pilabar και καθηγητής φυσικής αγωγής, εμπνεύστηκε αυτήν την συνταγή ως ένα δυνατό γεύμα αποκατάστασης για τον μυικό ιστό, την εξισορρόπηση των μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς και της «λίπανσης» των καταπονημένων αρθρώσεων. Όπως μπορείτε να μαντέψετε δεν τηγανίζεται κανένα συστατικό, το ελαιόλαδο προστίθεται στο τέλος και τα μυρωδικά μαζί με τα μπαχαρικά και το αλάτι ιμαλαΐων προσδίδουν στην πρότασή μας μια πρωτότυπη γεύση, πλούσια και συγχρόνως ελαφριά.

Αλλά ας μιλήσουμε για τα θρεπτικά συστατικά του κάθε υλικού:

Επιλέγουμε γαλοπούλα γιατί αποτελεί πρωτεΐνη χωρίς λίπος! Έχει λευκό νόστιμο κρέας και συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών. Έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6-Β3-Β2-Β12), σίδηρο, φώσφορο για γερά οστά και κάλιο που συμβάλλει στην ορθή καρδιολογική δράση.

Η μελιτζάνα με τη σειρά της, έχει χαμηλή θερμιδική αξία και ανήκει στην κατηγορία των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία, καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελεύθερων ριζών. Περιέχει υδατάνθρακες, σάκχαρα, σολανίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και C,ασβέστιο, φυλλικό οξύ.

Ο παράγοντας που έχει καταστήσει την κινόα τόσο γνωστή, είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη (15%), ενώ επιπλέον περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β. Αποτελεί καλη πηγή διαιτητικών ινών και φωσφόρου με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο. Επίσης, είναι τροφή ελευθερη γλουτένης, διευκολύνει την πέψη και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το κρεμμύδι που ταιριάζει -δικαίως- σχεδόν με όλα τα υλικά της κουζίνας μας. Έχει σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες, καθώς συμβάλλει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα, έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Την ίδια στιγμή έχει καρδιαγγειακά οφέλη και είναι ευεργετικό για την γαστρεντερική υγεία.

Τέλος, αφήσαμε το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πιο δυναμική είσοδο στην διατροφή μας, λόγω των σημαντικών και ευεργετικών ιδιοτήτων του σε αντίθεση με το συμβατικό θαλασσινό αλάτι. Πιο συγκεκριμένα: ελέγχει και ρυθμίζει τα επίπεδα του νερού στο σώμα καταπολεμώντας την κατακράτηση υγρών, ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, παρέχει σταθερή ισορροπία του PH των κυττάρων, αναζωογονεί τα κύτταρα, απομακρύνει τις τοξίνες, ενυδατώνει το δέρμα, ομααλοποιεί την πέψη κ συμβάλλει στην πρόληψη των μυικών κραμπών.   

Η συνταγή είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στην κουζίνα του Pilabar. Μαγειρεύουμε υγιεινά, προσπαθούμε να εκτελούμε την συνταγή με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλευόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά των υλικών, με αποτέλεσμα τον θετικό αντίκτυπο στο σώμα μας, την υγεία μας χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην γεύση.

Εκτέλεση

Κιμάς: Ζυμώνουμε τον κιμά, με αλάτι ιμαλαΐων, πιπέρι, κρεμμύδι και πιπεριά και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στην αντικολλητική σχάρα (χωρίς λάδι) για 6 λεπτά από κάθε πλευρά.

Κινόα: Βράζουμε την κινόα και μόλις πάρει βράση, αλλάζουμε το νερό και ξαναβράζουμε για 7-8 λεπτά μέχρι η κινόα να εμφανίσει μια άσπρη «ουρίτσα»! Μετά αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και μυρωδικά.

Μελιτζανοσαλάτα: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο σε λαδόκολλα μαζί με τις πιπεριές και τα κρεμμύδια στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά. Στην συνέχεια πολτοποιούμε σε multi και προσθέτουμε ελαιόλαδο αρωματισμένο με φρέσκια ρίγανη, αλάτι Ιμαλαΐων, πιπέρι και φρέσκο μαϊντανό.

Συνθέτετε και σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη, αναπλήρωση και αποκατάσταση!

 

Το Pilabar θέλει να επαναπροσδιορίσει την έννοια της υγιεινής μαγειρικής.

Να αποτελέσει μια νέα ιδέα.

Ελάτε να μας γνωρίσετε.

Ακολουθείστε μας.

 

undefined

 

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ 94,ΠΑΤΗΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ,ΑΘΗΝΑ,

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6615758

PILABAR, ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ