ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη άσκησης πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα!

Από έρευνα που επιμελήθηκε το Πανεπιστήμιο του Cambridge καιδημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου, σε δείγμα 334.161 χιλιάδων ανθρώπων στην Ε.Ε. προκύπτει ότι οι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποδοθούν (χρησιμοποιείται η λέξη attributable) στην έλλειψη άσκησης (κακή φυσική κατάσταση) είναι διπλάσιοι από αυτούς που αποδόθηκαν στην παχυσαρκία!

 

H αποχή από την άσκηση συνδέεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον πρόωρο θάνατο και μεγαλύτερο ρίσκο σε καρδιακές ασθένειες (λογικό), αλλά και τον καρκίνο. Παρότι ο υψηλός Δείκτης Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ ή BMI), δηλαδή η παχυσαρκία, μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση, από τα στοιχεία προκύπτει ότι η αποχή από την άσκηση δρα ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες εις βάρος του ατόμου που δεν περπατά έστω 20 λεπτά την ημέρα.

 

Δείγμα και μέθοδος

 

Για να μετρηθεί η ύπαρξη ή ανυπαρξία σύνδεσης ανάμεσα στα αθλητικά ανενεργά άτομα, την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και την παχυσαρκία, αναλύθηκαν δεδομένα από 334.161 άνδρες και γυναίκες από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στην έρευνα EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – Ευρωπαϊκή Έρευνα Προοπτικής σχετικά με τον Καρκίνο και την Διατροφή). Σε μια έρευνα που διήρκεσε 12 ολόκληρα χρόνια οι ερευνητές μέτρησαν, ύψος, βάρος, περιφέρεια, ενώ οι εθελοντές έδωσαν τα στοιχεία της συχνόητας αθλησής τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η μεγαλύτερη μείωση του ρίσκου πρόωρου θανάτου, προέκυψε από την σύγκριση μεταξύ ανενεργών αθλητικά γκρούπ και των ελάχιστα αθλητικών γκρούπ. Το 22.7% όλων των ερωτηθέντων κατηγοριοποιήθηκαν ως μη ασκούμενοι με δουλειά γραφείου και συνέκριναν τα αποτελέσματα με ελάχιστα ασκούμενους που είτε εργάζονται χειρωνακτικά, είτε γυμνάζονται ελάχιστα.

 

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα -δηλαδή αν κάψεις σε άσκηση μίνιμουμ απαιτήσεων 90 με 110 θερμίδες- μειώνεται το ρίσκο πρόωρου θανάτου κατά 16-30%! Η διαφορά ήταν περισσότερο εμφανής σε όσους είχαν φυσιολογικό βάρος (το 30% μικρότερο ρίσκο), αλλά και οι εθελοντές με υψηλό σωματικό βάρος είχαν αισθητή διαφορά της τάξης του 16%!

 

Τα 20 λεπτά περπάτημα είναι να συνοδέψεις το παιδί σου σε ένα εξωσχολικό μάθημα, να πας στο σουπερμάρκετ με τα πόδια ή να περπατήσεις 500 μέτρα από το σπίτι σου και να επιστρέψεις! Όπως καταλαβαίνεται η διαφορά είναι τεραστίων διαστάσεων όταν πρόκειται για μια ανθρώπινη ζωή!

 

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, συμπέραναν ότι 337.000 θάνατοι στην Ε.Ε. μπορούσαν να αποδωθούν στην παχυσαρκία (ΔΣΜ 30+), ενώ 676.000 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην ανυπαρξία άσκησης.

Ο Καθηγητής Ulf Ekelundτου Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Μονάδας Επιδημιολογίας του Cambridge που είχε την επιμέλεια και διεύθυνση της μελέτης δήλωσε επί λέξει: «Το μήνυμα είναι απλό: ακόμα και η ελάχιστη άσκηση κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία για όσους είναι αθλητικά ανενεργοί. Παρότι βρήκαμε πως 20 λεπτά περπάτημα μπορούν να κάνουν την διαφορά, στην πραγματικότητα θα πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό, η άσκηση έχει πολλά αποδεδειγμένα κέρδη για την υγεία μας και πρέπει να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας

 

Ο διευθυντής του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Μονάδας Επιδημιολογίας, Καθηγητής Nick Wareham, προσέθεσε: «Το να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να χάσουν περιττά κιλά μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική πρόκληση και θα πρέπει έστω να στοχεύσουμε στην μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας του πληθυσμούχρειάζονται δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ της υγείας, που θα ενθαρρύνουν τον κόσμο να κάνει μικρές αλλά εφικτές αλλαγές στον τομέα της άσκησης, οι οποίες θα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία και θα είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθούν και να διατηρηθούν.

Πηγές: Πανεπιστήμιο Cambridge, Science Daily