ΥΓΕΙΑ

Γιατί το αθλητικό μασάζ πρέπει να σου γίνει συνήθεια;

 

Δεν χρειάζεται να είσαι αθλητής για να απολαύσεις το αθλητικό μασάζ. Είναι ιδανικό για την αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων αλλά και για ερασιτέχνες αθλητές που προσπαθούν να βελτιώσουν το ρυθμό και τις επιδόσεις τους. Η Φίλια Μητρομάρα για να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το sport massage (αθλητικό μασάζ) επισκέφτηκε το Relief massage (Λ. Δημοκρατίας 47 στα Μελίσσια) και ρώτησε τον ιδιοκτήτη κ. Γιώργο Σταχτέα για τα οφέλη του.

 

 

Γιατί το αθλητικό μασάζ πρέπει να σου γίνει συνήθεια;

1 Το μασάζ επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, πράγμα που τα βοηθά να εργάζονται πιο αποτελεσματικά για την προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτή η ενίσχυση της ροής του αίματος παρέχει φρέσκο ​​οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και συμβάλλει στη διαδικασία της αποτοξίνωσης ενώ χάρη στη χαλαρή κατάσταση που βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια και μετά το μασάζ, ο καρδιακός σου ρυθμός πέφτει και ηρεμεί ο οργανισμός σου.

2 Ανακουφίζει το μυϊκό σύστημα. Η αυξημένη και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος συμβάλλει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης, τη μείωση του πόνου που προκαλεί το γαλακτικό οξύ και την ταχύτερη ανάκαμψη. Γενικά, είναι η πιο κατάλληλη τεχνική για την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, βοηθάει στο να διατηρούνται οι ιστοί σε καλή κατάσταση, διότι κινητοποιεί όλους τους ιστούς που εμπλέκονται στην κίνηση, επιταχύνει την επούλωση, ενισχύει την ελαστικότητα και βελτιώνει το εύρος κίνησης προσφέροντάς σου καλύτερη αθλητική απόδοση.

Διάβασε σχετικά: Πώς να διαλέξεις το είδος μασάζ που σου ταιριάζει

3 Συμβάλλει στην αποκατάσταση. Έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Buck στο πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο δείχνει ότι το μασάζ μειώνει τη φλεγμονή και προωθεί την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων, των μονάδων παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα, μετά από μια περίοδο έντονης άσκησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, να χτίσει τους μυς και να προωθήσει την αποκατάστασή τους.

4 Βοηθά στη συγκέντρωση: Μελέτη για το αθλητικό μασάζ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sports Medicine and Physical Fitness επισημαίνει ότι ο αθλητισμός σε αγωνιστικά αθλήματα δεν βασίζεται αποκλειστικά στη σωματική δύναμη. Οι τακτικοί ελιγμοί όπως π.χ. στην ποδηλασία ή η ικανότητα συγκέντρωσης σε μια προπόνηση μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απόδοση. Ως εκ τούτου, η ψυχική επίδραση που παρέχεται σε έναν αθλητή με ένα μασάζ μπορεί να είναι σημαντική αφού μειώνει το στρες και την ένταση ενώ ταυτόχρονα προάγει τη χαλάρωση ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Έτσι, έχεις αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης και σεροτονίνης και μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αυτή η κατάσταση χαλάρωσης βοηθά τη συγκέντρωσή σου πριν κάνεις οποιοδήποτε άθλημα.

Πότε να προγραμματίσεις ένα μασάζ 

Και οι θεραπευτές και οι έρευνες δείχνουν ότι τα περιστασιακά μασάζ είναι ωραία, αλλά δεν θα σου προσφέρουν τα ίδια οφέλη με ένα τακτικό μασάζ. Όπως συμβαίνει και στην άσκηση έτσι και στο μασάζ τα οφέλη είναι αθροιστικά, που σημαίνει ότι όσο πιο συχνά κάνεις μασάζ, τόσα περισσότερα οφέλη θα αποκομίσεις. Σκέψου το ως προληπτική συντήρηση. Προγραμμάτισέ το μία φορά την εβδομάδα ή ανά 10 ημέρες. Εάν δεν έχεις το budget ή δεν έχεις χρόνο, προσπάθησε να κάνεις μασάζ δύο φορές το μήνα. Καλό είναι να το προγραμματίζεις μεταξύ των προπονήσεών σου σε μια μέρα ξεκούρασης.

Τέλος, ο Γιώργος Σταχτέας μου αποκάλυψε το μυστικό του κάθε μασάζ: το νερό! Ανεξάρτητα από το είδος του μασάζ πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό την ημέρα που θα έχεις προγραμματίσει μία συνεδρία μασάζ.

Το sport massage μπορείς να το βρεις σε ειδικά θεραπευτικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης, τα οποία παρέχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Το άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.