ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονή σημαίνει πόνος. Νίκησέ τη με αυτές τις τροφές

Βάλε στη διατροφή σου αυτές τις τροφές και μείωσε τον κίνδυνο ασθενειών που προκαλούνται από τη χρόνια φλεγμονή.

 

Τι είναι η φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσική θεραπευτική διαδικασία του οργανισμού να απομακρύνει πράγματα που μπορεί να το βλάψουν, όπως οι τραυματισμοί, οι λοιμώξεις ή οι τοξίνες. Όταν κάτι βλάπτει τα κύτταρα μας, απελευθερώνουμε χημικές ουσίες που προκαλούν απόκριση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει αντισώματα, πρωτεΐνες και αυξημένη ροή αίματος προς την πάσχουσα περιοχή.

Σε περίπτωση οξείας φλεγμονής (όπως μώλωπες ή οίδημα από τραυματισμό), αυτό δεν παραμένει περισσότερο από μερικές ημέρες. Παρότι η φλεγμονή βιώνεται ως πρόβλημα στην πραγματικότητα είναι η διαδικασία επίλυσης μιας βλάβης που προηγήθηκε. Όταν αυτή ολοκληρώνεται φυσιολογικά, η βλάβη αποκαθίσταται και το σημείο που είχε τραυματιστεί ή υποστεί βλάβη, ανακτά τη φυσιολογική του λειτουργία. Παραδείγματα φλεγμονής μετά από βλάβη, είναι το έγκαυμα στο δέρμα μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ένας τραυματισμός στο πόδι κατά την προπόνηση, φλεγμονή στο στομάχι μετά από κατάχρηση αλκοόλ ή φαρμάκων κ.ά.

Η χρόνια φλεγμονή

Όταν η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται και η φλεγμονή παραμένει σε χρόνια βάση τότε έχουμε τη χρόνια φλεγμονή. Αυτό συμβαίνει όταν διαρκεί η απόκριση οργανισμού και είναι σε συνεχή κατάσταση επαγρύπνησης. Έτσι, η φλεγμονή γίνεται μέρος του προβλήματος και αντί να οδηγήσει σε επούλωση, επιδεινώνει δηλαδή τη βλάβη. Δεν είναι μυστικό ότι η χρόνια φλεγμονή είναι επιζήμια για την υγεία μας. Έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα και η νόσος Alzheimer. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τροφές για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Απομάκρυνε όλα τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή όπως ζάχαρη, αναψυκτικά, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, αλκοόλ, κόκκινο, κρέας και μείωσε τη φλεγμονή κάνοντας υγιεινή διατροφή.

Να θυμάσαι πως η κύρια αιτία της φλεγμoνής είναι η κακή διατροφή. Το σώμα αποθηκεύει τις επεξεργασμένες τροφές ως κολλώδεις ουσίες στο αίμα και στους ιστούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τις αναγνωρίζει και έτσι προσπαθεί να τις καταπολεμήσει προκειμένου να τις αποβάλλει. Αυτό δημιουργεί φλεγμονή. Και όπου υπάρχει φλεγμονή υπάρχει και πόνος.

 

Η κακή διατροφή ξεπερνάει πλέον το κάπνισμα την κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Έως και 11 εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποτραπούν κάθε χρόνο, με βελτίωση της διατροφής.

 

Λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως η ρόκα, το σπανάκι και το λάχανο και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια των Βρυξελλών έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνουν τη φλεγμονή. Για επιπλέον οφέλη πρόσθεσε αβοκάντο (έχει επίσης ευεργετικές ενώσεις που προστατεύουν από τη φλεγμονή). Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν ορισμένα οξέα που μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή, καθώς και τα ωμά ή τα ελαφρώς μαγειρεμένα μανιτάρια.

Ψάρια και ξηροί καρποί

Για την καταπολέμηση της φλεγμονής τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αυτά που χρειάζεσαι. Τα λιπαρά συνθέτουν τις προσταγλανδίνες, ουσίες που ελέγχουν τις φλεγμονές στο σώμα. Ο σολομός και οι σαρδέλες αποτελούν σούπερ πηγές ωμέγα-3, αλλά οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι επίσης γεμάτοι με αντιφλεγμονώδη δράση. Πρόσθεσε σπόρους κάνναβης, λιναρόσπορο, αμύγδαλα και καρύδια στη διατροφή σου για να μειώσεις τη φλεγμονή. Μπορείς να τα προσθέσεις στο πρωινό σου ή να πασπαλίσεις με ξηρούς καρπούς τις σαλάτες ή τα ψητά λαχανικά.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει ένα ισχυρό συστατικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη. Πρόσθεσε αυτό το μπαχαρικό-superfood σε σούπες, μπολ με κόκκους και σάλτσες. Πρόσθεσε επίσης φρέσκο αλεσμένο μαύρο πιπέρι για να αυξήσεις την απορρόφηση του κουρκουμά.

Αν γυμνάζεσαι, κάθε πρωί όταν ξυπνάς σε ένα ποτήρι νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) ρίχνε τον χυμό από μισό λεμόνι, 1/8 κ.γ. κανέλα, 1/8 κ.γ. κουρκουμά και 1 κ.γ. μέλι. Σου δίνει ενέργεια και προλαμβάνει τον πόνο.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ θεωρείται καλύτερο από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη επειδή βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής επιβραδύνοντας την παραγωγή κυτοκινών στο σώμα, μια πρωτεΐνη που προκαλεί χρόνια φλεγμονή. Το τζίντζερ είναι μια φυσική θεραπεία για το στομάχι. Ταιριάζει τέλεια με σοταρισμένα λαχανικά, ψάρια ή σε ρόφημα αποκατάστασης.

Νερό

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό το νερό. Μας ενυδατώνει και βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής. Για περισσότερη αντιφλεγμονώδη δράση φτιάξε τσάι. Το πράσινο ή μαύρο τσάι έχει φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μούρα

Τα μούρα όπως τα acai, οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή. Στην ουσία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βασική αιτία της φλεγμονής ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Βάλτα σε smoothies, ανακάτεψέ τα στο πρωινό σου με βρώμη.