Fitness

Phantasm24: Ο trail runner Kilian Jornet θα καταρρίψει το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου;

Ο trail runner Kilian Jornet αφήνει τα βουνά για να τρέξει για 24 ώρες σε στίβο. Πόσο μακριά νομίζεις ότι μπορεί να φτάσει;

Μία νέα μεγάλη πρόκληση από τον κορυφαίο Ισπανό αθλητή – φαινόμενο που μπορείς να παρακολουθήσεις. Ο trail runner Kilian Jornet έχει βάλει σκοπό να καταρρίψει το ρεκόρ 24 ωρών του κορυφαίου Έλληνα υπερδρομέα, Γιάννη Κούρου, στο Australian Championship της Αδελαΐδος το μακρινό 1997 και να ξεπεράσει τα 303,56 χιλιόμετρα! Θα τα καταφέρει;

Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, ο Jornet κατέβηκε από τα βουνά της Νορβηγίας που όπως λέει «για εμένα είναι το εύκολο, γιατί ξέρω τι ακριβώς να κάνω, το ρυθμό που πρέπει να κρατήσω, πόσο να πιέσω…» για να δοκιμάσει την αντοχή του σε επίπεδο έδαφος. Φορώντας τα νέα του παπούτσια Salomon S / LAB Phantasm, από τον στίβο 400μ. στο Måndalen στη Νορβηγία θα τρέξει 24 συνεχόμενες ώρες. Μία τέτοια πρόκληση είναι σίγουρα «έξω από τα νερά» του Killian αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι το κίνητρό του είναι πάντα να προσπαθεί έξω από τα συνηθισμένα και να βλέπει τι είναι ικανός να κάνει, είτε ανεβαίνει σε μεγάλο υψόμετρο, είτε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε επίπεδο έδαφος. «Είναι μια εντελώς διαφορετική στρατηγική» λέει, ωστόσο «είναι πάντα σημαντικό για μένα να βρίσκω νέες προκλήσεις».

 

Η ώρα έναρξης του Phantasm24 είναι στις στις 10.30 π.μ. (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και ολόκληρη η διαδρομή του θα μεταδοθεί ζωντανά (livestream) σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στο www.Salomon.com/phantasm24.

Συντονίσου όποια στιγμή θέλεις για να βλέπεις την πρόοδό του αλλά και να ακούσεις τα λόγια του ίδιου του αθλητή όταν θα τελειώνει την τρομερή προσπάθειά του. 

Χτυπώντας το απόλυτο ρεκόρ του Γιάννη Κούρου

Ο Kilian Jornet θα προσπαθήσει να σπάσει το ρεκόρ του Έλληνα υπεραμαραθώνου Γιάννη Κούρου, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση σε 24 ώρες (303.506 χλμ. / 188.590 μίλια).

Ο Καταλανός υπεραθλητής αναφέρει ότι έχει δει τα split του Κούρου και θέλει να κρατηθεί εκεί όσο μπορεί. «Ξέρω την ταχύτητα που πρέπει να διατηρώ κάθε ώρα, οπότε τότε ξέρω το ρυθμό για κάθε χιλιόμετρο και κάθε γύρο. Φυσικά, οι πρώτες 10 ώρες θα είναι λίγο πιο γρήγορος ο ρυθμός και στη συνέχεια θα επιβραδύνεται κάθε ώρα μετά. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην έχω μυϊκά προβλήματα και να μπορώ να τρώω χωρίς να χάνω χρόνο» συνεχίζει.

Ο Kilian εμπνέεται από τον Γιάννη Κούρο: «Όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις, ο Γιάννης Κούρος ξεχωρίζει. Αυτός ο εκπληκτικός Έλληνας αθλητής κυριάρχησε στις υπεραποστάσεις από τη δεκαετία του ’80 έως το 2000 καταρρίπτοντας τα ρεκόρ από τα 100 έως τα 1000 μίλια αρκετές φορές. Τα κατορθώματά του στο 24ωρο των 303,506 χλμ., στις 48 ώρες των 473 χλμ. και στο 6ήμερο των 1038 χιλιομέτρων είναι εκπληκτικά. Διαβάζοντας για τον Κούρο εμπνέομαι να προσπαθήσω να τρέξω μερικές από αυτές τις αποστάσεις. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι σημαίνει να τρέχεις τόσο μακριά. Έχω τόσο μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό για αυτό που κάνουν αυτοί οι αθλητές. Μου φαίνεται απίστευτο ότι ένας άνθρωπος μπορεί να τρέξει τόσο μακριά!».