ΥΓΕΙΑ

Είναι επικίνδυνο να κάνεις «κρακ» στην πλάτη σου; Τι λέει ο ειδικός

Νιώθεις την πλάτη σου να σε πονάει και θέλεις κάτι να σε ανακουφίσει; Μην ζητάς από κάποιον να σου… πατήσει την πλάτη μέχρι να κάνει «κρακ» για να ξεπιαστείς. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την σπονδυλική σου στήλη! Ρωτήσαμε τον ειδικό Κώστα Χριστόπουλο, φυσικοθεραπευτή, να μας πει αν είναι επικίνδυνο να κάνεις «κρακ» στην πλάτη σου και πως μπορείς να ξεπιαστείς.

 

 

Γιατί κάνεις «κρακ»;

Κάθε άρθρωση περιβάλλεται από έναν αρθρικό θύλακα δημιουργώντας ένα ʺκλειστόʺ σύστημα γεμάτο με υγρό. Μέσα σε αυτό δημιουργούνται θύλακες αέρα που σχηματίζουν μία φυσαλίδα, η οποία απελευθερώνεται όταν υποστεί μεταβολή της πίεσης του αρθρικού υγρού, προκαλώντας τον ήχο. Αυτός είναι ο λόγος που ακούς αυτόν τον ήχο από τις αρθρώσεις σου.

Όταν τα «κρακ» γίνονται από ειδικό, κυρίως όταν έχει ζεσταθεί η πλάτη με λίγο μασάζ ή διατατικές ασκήσεις, αυτό δεν είναι επικίνδυνο, αντιθέτως είναι και ανακουφιστικό επειδή απελευθερώνονται φυσικά παυσίπονα. Όμως το «κρακ»  που ίσως κάνεις καθημερινά μπορεί να προκαλέσει φθορά στους χόνδρους, οδηγώντας σε πόνο. Η συνεχής υπερδιάταση στην άρθρωση μπορεί να βλάψει τον κινητικό έλεγχο, και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Όταν ο ήχος δεν συνοδεύεται από πόνο, δεν προκαλεί ανησυχία. Αν όμως όταν κάνεις «κρακ» νιώθεις και πόνο, τότε καλύτερα να συζητήσεις με έναν ορθοπεδικό.  

Τι μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση την πλάτη σου

1 Οι ήπιες διατάσεις και η άσκηση είναι οι δύο ασφαλέστεροι τρόποι για να ανακουφίσεις την πλάτη σου από το πιάσιμο.

2 Ένα ζεστό ντους μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μόλις βγεις από το ντους και σκουπιστείς, σκύψε αργά προς τα εμπρός και άφησε τον κορμό και τα χέρια σου να “κρεμαστούν” για 15 έως 30 δευτερόλεπτα.

3 Προσπάθησε να κάνεις υπερέκταση του κορμού: Σπρώξε τα χέρια σου πιέζοντας προς την κάσα μιας πάρτας, προς τα πάνω, για 15 έως 30 δευτερόλεπτα.

4 Εάν νιώθεις πιάσιμο στο πάνω μέρος της πλάτης κάνε αυτήν την άσκηση:

Ξάπλωσε ανάσκελα, τοποθέτησε ένα foam roller κάτω από την ωμοπλάτη, οριζόντια, και λύγισε τα γόνατά σου σε 90 μοίρες. Τύλιξε τα χέρια σου σαν να δίνεις στον εαυτό σου μια σφιχτή αγκαλιά. Κύλησε με τη βοήθεια των ποδιών το foam roller. Δες κι αυτό: DIY: Λύσε τους “κόμπους” στην πλάτη σου και διώξε τον πόνο από το στρες σε 10 λεπτά!