ΥΓΕΙΑ

Διάσειση: πάρ'την στα σοβαρά

Ακόμη και ένα μέτριας ισχύος χτύπημα στο κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον εγκέφαλό σου.

Ο όρος δεν σε φοβίζει και δεν θα έπρεπε άλλωστε. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αγνοείς κανένα χτύπημα στο κεφάλι σου. Ειδικά όταν νοιώσεις ότι έχεις πονοκέφαλο, ίλιγγο, ναυτία και τάσεις για εμετό. Αν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, μπορεί η διάθεση σου να έχει διακυμάνσεις, να έχεις αϋπνίες ή και απώλεια μνήμης. Τότε, ΟΚ, μάλλον έχεις πάθει μια διάσειση, έναν ελαφρύ εγκεφαλικό τραυματισμό όπως είναι ο επιστημονικός όρος και πρέπει να πας να το κοιτάξεις, αντί να αδιαφορήσεις.

Γιατί; Επειδή αν πραγματικά έχεις χτυπήσει σοβαρά και δεν επισκεφθείς γιατρό, οι συνέπειες μπορεί να είναι από σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες μέχρι γνωριμία με τον ιδιοκτήτη του γραφείου το «Γρήγορο Φτυάρι» (τσουρεκάκι και καφές στην τιμή). Γι αυτό ας δούμε ποια είναι τα συμπτώματα μιας σοβαρής διάσεισης και τι πρέπει να κάνεις:

  • Αν μετά το χτύπημα νοιώθεις το κεφάλι σου βαρύ, πες σε ένα δικό σου άνθρωπο να σε πάει σε ένα γιατρό ή σε εφημερεύον νοσοκομείο.
  • Αν απλά νοιώθεις λίγο «χαμένος», απλά σταμάτα αυτό που έκανες (π.χ. έπαιζες 5Χ5) και προσπάθησε να ηρεμήσεις. Τσέκαρε αν έχεις ματώσει σε κάποιο σημείο ή έχεις κάποιο πρήξιμο στο κρανίο σου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να πας σε γιατρό ακόμη και αν νοιώθεις «καλά».
  • Αν το χτύπημα είναι δυνατό, συνήθως θα σε τραβήξει και ο αυχένας σου. Μην υποθέσεις ότι χτύπησες μόνο εκεί.
  • Το εύκολο τεστ είναι της τηλεόρασης, συνήθως μόλις την ανοίγεις (εφόσον έχεις διάσειση) θα ζαλιστείς μετά από 1-2 λεπτά. Αυτό δεν σημαίνει πως αν δεν ζαλιστείς δεν έχεις διάσειση, αλλά είναι ένας απλός δείκτης για σοβαρές περιπτώσεις και μόνο.
  • Σε καμία περίπτωση μην βγείς να πιείς αλκοόλ. Ένας εγκέφαλος «φραπέ», δεν χρειάζεται να έχει να αντιμετωπίσει και αυτό.

Σε περίπτωση που ο τραυματισμός σου έγινε κατά τη διάρκεια κάποιου τροχαίου ατυχήματος ή κάτι ανάλογο, καλύτερα είναι να μην μείνεις μόνος σου το βράδυ. Ειδικά αν κάνεις αρκετά συχνά εμετούς ή ζαλίζεσαι, ίσως καλύτερα είναι να περάσεις το βράδυ σου στο νοσοκομείο. Αν οδηγούσες μηχανή, σε καμία περίπτωση μην βγάλεις το κράνος, πολύ πιθανό να είναι το μόνο που συγκρατεί το κεφάλι σου ενωμένο.

Ακόμη και αν μετά από εξετάσεις, οι γιατροί σε στείλουν σπίτι σου, βάλε ένα δικό σου άνθρωπο να σε ξυπνάει κάθε 2-3 ώρες και να σε τσεκάρει, κάνοντας σου απλές ερωτήσεις, του τύπου «τι ημέρα είναι», «πότε έχεις γενέθλια» κτλ. Το ζήτημα είναι να προλάβεις τυχόν επιδείνωση της κατάστασής σου.

Σε γενικές γραμμές, η διάσειση είναι ένας τραυματισμός που συχνά δεν του δίνουμε σημασία. Οι γιατροί λένε ότι ένα χτύπημα τέτοιας μορφής μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και μετά από καιρό. Γι αυτό μην αφήσεις τίποτα στην τύχη.