Fitness

GUIDES & GUIDANCE | Τι είναι η πρωτεϊνη ορού γάλακτος?

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος?“Είναι η ιδανική πρωτεΐνη για αποκατάσταση”. “Είναι η βέλτιστη πρωτεΐνη για την οικοδόμηση των μυών”. “Είναι η καλύτερη πρωτεΐνη για τους αθλητές.” Ακούμε πολλές ισχυρές απόψεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Αλλά τι ακριβώς είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τι την κάνει τόσο ξεχωριστή; Ο ορός γάλακτος είναι ένα υποπροϊόν της τυροκομίας. Αν έχετε ανοίξει ποτέ ένα δοχείο γιαουρτιού και αναρωτηθήκατε τι είναι αυτό το υγρό στην κορυφή: αυτό είναι ο ορός γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια συλλογή πρωτεϊνών που μπορούμε να βρούμε στον ορό γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος παράγεται από το γάλα. Το αγελαδινό γάλα περιέχει 80% καζεΐνη και 20% ορό γάλακτος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος ορού γάλακτος?Μπορούμε να διακρίνουμε αρκετούς διαφορετικούς τύπους συμπληρωμάτων ορού γάλακτος. Διαφέρουν κυρίως ως προς τη συγκέντρωση του ορού γάλακτος. Μερικές φορές, περισσότερο από το 80% της πρωτεΐνης είναι ορός γάλακτος. Σε αυτή την περίπτωση, το ονομάζουμε συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Το συνολικό προϊόν θα περιέχει όχι μόνο ορό γάλακτος αλλά και λακτόζη και λίπος. Ο ορός γάλακτος μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία για την αφαίρεση των υδατανθράκων και του λίπους, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπλήρωμα που αποτελείται περίπου κατά 90% από ορό γάλακτος. Αυτό το ονομάζουμε απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Το Protein Powder Drink Mix P30 της Neversecond είναι μια απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Υπάρχει ένα άλλο προϊόν ορού γάλακτος που βλέπουμε συχνά στην αγορά που ονομάζεται Υδροσαλική Πρωτεΐνη Ορού γάλακτος. Εδώ, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι προ-πεπλεγμένη, πράγμα που σημαίνει ότι προστίθενται ένζυμα για την πλήρη ή μερική διάσπαση της πρωτεΐνης στα επιμέρους αμινοξέα. Το δυνητικό πλεονέκτημα ενός υδροδιαλύματος είναι ότι απορροφάται ακόμη πιο γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για ανώτερες επιδράσεις στη σύνθεση πρωτεϊνών.

Τι κάνει τον ορό γάλακτος τόσο ξεχωριστό?Ο ορός γάλακτος είναι μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, που σημαίνει ότι έχει όλα τα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Ο ορός γάλακτος είναι επίσης μια πρωτεΐνη που απορροφάται καλά, καθιστώντας την αποδέσμευσή της ταχύτερη από πολλές άλλες πρωτεΐνες. Αυτό καθιστά τον ορό γάλακτος ιδανικό για μετά την άσκηση. Η συνολική περιεκτικότητα σε ΕΑΑ και λευκίνη στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Ποια είναι τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος?Μελέτες που μετρούν τον ρυθμό σύνθεσης πρωτεϊνών μετά την άσκηση έχουν παρατηρήσει ότι ο ορός γάλακτος είναι πιο αποτελεσματικός από άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως η καζεΐνη ή η σόγια. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ορός γάλακτος χρησιμοποιείται συχνά για την προώθηση της μυϊκής αύξησης και τον περιορισμό της μυϊκής απώλειας κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης. Φυσικά, πρωτεΐνες με παρόμοια σύνθεση θα έχουν επίσης παρόμοια αποτελέσματα, αλλά όταν συγκρίνονται τα αποτελέσματα μιας σταθερής ποσότητας πρωτεΐνης, ο ορός γάλακτος φαίνεται να υπερτερεί ελαφρώς έναντι άλλων πρωτεϊνών. Η σύνθεση πρωτεϊνών μετά την άσκηση ήταν υψηλότερη με τον ορό γάλακτος. Αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της σύνθεσης των αμινοξέων και της ταχύτητας απορρόφησης.

Πρέπει όλοι οι αθλητές να λαμβάνουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος?Η σύντομη απάντηση είναι “όχι”. Παρόλο που οι μελέτες δείχνουν τα οφέλη του ορού γάλακτος σε ανταγωνισμό με άλλες πηγές πρωτεΐνης, είναι πολύ πιο θρεπτικό να τρώτε τρόφιμα που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, είτε πρόκειται για πουλερικά, κρέας, ψάρι είτε για φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι ξηροί καρποί. Αλλά αν έπρεπε να επιλέξετε μια βολική πηγή πρωτεΐνης με ακριβή ποσότητα πρωτεΐνης, ένα συμπλήρωμα όπως το P30 Recovery Drink Mix μπορεί να είναι πολύ βολικό και αποτελεσματικό.