ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Shirley Patterson: τρώγοντας έξω, τι να προσέξω;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς, όταν προσπαθεί να χάσει βάρος ή να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος είναι το πρόβλημα του φαγητού μακριά από το σπίτι. Πώς μπορεί κάποιος να ελέγξει τη δίαιτά του, όταν τρώει σε κάποιο εστιατόριο και δεν ετοιμάζει ο ίδιος το φαγητό του; Είναι πάρα πολύ εύκολο να καταναλώσετε περισσότερο λίπος, αλάτι και θερμίδες όταν δε μαγειρεύετε οι ίδιοι και δεν σερβίρετε εσείς τις μερίδες σας. Από την άλλη μεριά δε μπορούμε να αποφεύγουμε τα εστιατόρια και κυρίως δε θέλουμε να τα αποφεύγουμε. Ο στόχος της σωστής διατροφής δεν είναι να μας κλείσει στο σπίτι. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές και μετριάστε τη ζημιά.

 

Γενικές Συμβουλές για φαγητό εκτός σπιτιού:

1. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε «λιμοκτονήσει» όλη την ημέρα για να «σώσετε» θερμίδες τις οποίες θα καταναλώσετε όλες  όταν βγείτε για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Είναι πολύ πιο πιθανό να φάτε πολύ, αλλά και να κάνετε βιαστικές και λανθασμένες επιλογές αν είστε πολύ πεινασμένοι.

2. Μείνετε μακριά από το καλαθάκι με το ψωμί και τα λιπαρά ορεκτικά. Αντί για αυτά παραγγείλετε μια σαλάτα, σούπα ή ψητά λαχανικά ως ορεκτικό. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια μη κρεμμώδη σούπα ή σαλάτα πριν από το κυρίως πιάτο τους, καταναλώνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες στο γεύμα τους από εκείνους που έκαναν λάθος επιλογές στο πρώτο πιάτο.

3. Ζητήστε τις σως στο πλάι! Μια τυπική σως είναι 30-70% λίπος και έχει πάνω από 50 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Προτιμήστε να τις προσθέσετε μόνοι σας και φροντίστε να είστε εγκρατείς

4. Αποφύγετε οτιδήποτε σχετικά με το μενού που περιγράφεται ως κρεμμώδες, πανέ, τραγανό, τηγανητό ή γεμιστό, καθώς είναι πιθανό να είναι γεμάτο κρυμμένα λίπη.

5. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην καταναλώσετε πολλές έξτρα θερμίδες από την κατανάλωση αλκοόλ. Μείνετε μακριά από κοκτέιλ τα οποία είναι φορτωμένα θερμίδες και μπορεί να περιέχουν 200-300 θερμίδες το καθένα. Αντ 'αυτού, επιλέξτε ένα ποτήρι κρασί, μπύρα ή ακόμα και ένα λευκό κρασί spritzer (λευκό κρασί με ​​σόδα και πάγο), για να μετριάσετε τις θερμίδες. Να θυμάστε ότι το αλκοόλ διεγείρει την όρεξη, οπότε να είστε προσεκτικοί στο πόσο πίνετε!

6. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε από το μενού πως ένα φαγητό είναι μαγειρεμένο, τότε μην φοβηθείτε να ρωτήσετε πριν παραγγείλετε.

 

Η Shirley Patterson είναι κλινική διαιτολόγος, με πολυετή εμπειρία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Τα τελευταία 8 χρόνια διατηρεί δικό της γραφείο στον Άλιμο, όπου προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ακόμα και για πιο ιδιαίτερες ιατρικές παθήσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζι της στο 210-9925864 ή μέσω της φόρμα επικοινωνίας του wefit.