Fitness

Άννα Ζώρζου: η δασκάλα των δασκάλων της Yoga

Περιμένοντας να συναντήσω για συνέντευξη μια όσο νά'ναι υπερόπτη επαγγελματία -όπως πολλοί που έχουν σεβασμό στο επαγγελματικό τους πεδίο ή είναι επιτυχημένοι- πέτυχα μια δασκάλα! Η οποία είχε την ηρεμία που περιμένουμε να αποπνέει μια δάσκαλα, αλλά και την ζωντάνια ενός μαθητή! Τα υπόλοιπα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

 

Από το μπάσκετ στην Yoga, πως έγινε αυτή η μετάβαση;

 

Ήμουν αθλήτρια από μικρή ηλικία, κάτι που με βοήθησε να πάω στην Αμερική να παίξω κολεγιακό μπάσκετ. Εκεί καθώς το μπάσκετ ήταν σε πολύ απαιτητικό επίπεδο, κατέληξα να υποφέρω από πολλούς τραυματισμούς. Οπότε μια φίλη με πήρε από το χέρι να πάμε για το πρώτο μάθημα yoga στην Santa Monica για αποθεραπεία. Σωματικά να είμαι ειλικρινής ήταν μια επώδυνη εμπειρία, αλλά η χαλάρωση και η ηρεμία που με κατέκλυσε στο τέλος του μαθήματος ήταν αυτά που με έκαναν να πάω ξανά. Η αρχή έγινε ώστε να ανακουφιστώ από τους συχνούς πόνους-τραυματισμούς που είχα σαν αθλήτρια, αλλά μετά η περιέργειά μου άρχισε να μεγαλώνει; Πως λειτουργεί αυτό; Γιατί με ανακουφίζει; Δέκα οκτώ χρόνια μετά αυτή η πρακτική εξακολουθεί να μου προσφέρει ανακούφιση στην καθημερινότητά μου.

 

Είστε μια trainer των trainers, οπότε οφείλετε να διδάξετε όσους αναζητήσουν την γνώση σας. Ποιοί μπορούν να γίνουν πραγματικοί δάσκαλοι Yoga;

 

Κατ' αρχάς ο όρος trainer των trainers, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τον ρόλο μου σαν Δασκάλα, ούτε την Διδασκαλία της Yoga (δημοσιογράφος 0 – συνεντευξιαζόμενη 1!). Θα προτιμούσα το Εκπαιδεύτρια Δασκάλων.

 

Στο κομμάτι της φιλοσοφίας εννοείτε;

 

Στο κομμάτι της φιλοσοφίας, της επαφής και της ανταλλαγής, η λέξη trainer δεν ανταποκρίνεται στο πιο ανθρώπινο πεδίο της σχέσης Μαθητή-Δασκάλου.

Πραγματικός Δάσκαλος μπορεί να γίνει αυτός που έχει την διάθεση να εμβαθύνει. Η Yoga είναι η ευκαιρία του να γνωρίσεις πιο βαθιά τον εαυτό σου και μέσα από αυτό να μεταδώσεις αυθεντικά τις εμπειρίες σου.

Εγώ σαν Δασκάλα Δασκάλων δεν μπορώ να αποκλείσω κανέναν από την μάθηση. Θεωρώ αρκετό για αρχή να είναι κάποιος περίεργος. Το να γίνεις δάσκαλος είναι ένα βιωματικό ταξίδι, πρέπει η πληροφορία να περάσει πρώτα μέσα από εσένα και μετά στους μαθητές. Το θέμα είναι πόσο διατεθειμένος είσαι να φιλτράρεις την πληροφορία και να την κάνεις κτήμα σου. Οι 200 εκπαιδευτικές ώρες είναι το λιγότερο που μπορείς να έχεις εκπαιδευτεί για να να διδάξεις.

 

Θέλετε να μας πείτε λίγα πράγματα για το YogaWorks;

 

Το Yoga Works  είναι μια μίξη τριών παραδοσιακών συστημάτων: της Ashtanga, της Iyengar και των διδασκαλιών του Desikachar. Τρεις οραματιστές οι Maty Ezraty, Chuck Miller και Alan Finger ένωσαν τις γνώσεις τους και δημιούργησαν το YogaWorks, ένα σύστημα που κάνει προσβάσιμη την Yoga σε δυτικό κόσμο.

Είμαστε μια κοινότητα με 43 Senior Εκπαιδευτές σε όλο τον κόσμο που όραμά μας είναι να εμβαθύνουμε, να τροποποιούμε και να εξελίσσουμε το σύστημα του YogaWorks.

Πως κρίνετε το επίπεδο διδασκαλίας της Yoga στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

 

Με δύο λέξεις: ενθουσιώδες εξελισσόμενο. Γίνονται από όλους σεβαστές προσπάθειες με/για επαγγελματισμό και οργάνωση. Είμαι πολύ αισιόδοξη.

 

Πως θα μας βοηθήσει με χειροπιαστό τρόπο η Yoga στην καθημερινότητά μας;

 

Η Yoga έρχεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Είναι ένα εργαλείο διαχείρησης της πραγματικότητας και της ζωής. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που δίνουν λύσεις σε διαφορετικά προβλήματα μέσω της Yoga.Την ίδια στιγμή μας κάνει πιο υγιείς, μας κάνει πιο αθλητικούς αυξάνοντας τις σωματικές μας δυνατότητες, μας δίνει διαύγεια και γίνεται επέκταση του εαυτού μας.

 

Πως μπορούμε να επιλέξουμε τον σωστό Δάσκαλο Yoga; Τι χαρίσματα η χαρακτηριστικά οφείλει να έχει;

 

Ο Δάσκαλος της Yoga λειτουργεί ως έμπνευση. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε ένα μάθημα, το οποίο πολλές σχολές σας το προσφέρουν δωρεάν. Είναι σημαντικό να νιώθετε οικειότητα μαζί του και εμπιστοσύνη. Ο Δάσκαλος χρειάζεται να είναι πιστοποίημένος τουλάχιστον σε 200 ώρες από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό οργανισμό και να ανανεώνει συνεχώς την γνώση του, στα πλαίσια της προσωπικής του πορείας σαν μαθητής.

 

Τι συμβουλή έχετε να δώσετε σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την Yoga;

 

Να τη δοκιμάσουν! Κάντε όσα πιο πολλά μαθήματα με όσο το δυνατόν περισσότερους Δασκάλους μπορείτε. Σίγουρα θα βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει!

 

ZORZOU-ANNA_09-18-2014_174_1.jpg

 

 

Σοφοκλής Αρχοντάκης