ΥΓΕΙΑ

Αστική ποδηλασία: τι πρέπει να προσέχεις σύμφωνα με τον ειδικό;

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters  το μεταφορικό μέσο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση μετάδοσης του κοροναϊού σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι το ποδήλατο. Ο Μηνάς Μαλάτος, BSc Physical Education & Sport Science, USA Triathlon Certified Coach, δίνει τους κανόνες ασφαλείας για να είναι η αστική ποδηλασία ασφαλής.

Η αστική μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς ίσως να ανησυχεί κάποιους λόγω του κοροναϊού. Μια λύση φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα ασφαλής είναι το ποδήλατο, το οποίο μαθαίνει τα παιδιά να συντονίζουν τις κινήσεις τους και να αναπτύσσουν την κρίση τους και τους μεγάλους ότι είναι ένα καλό μέσο άσκησης και ένας οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς. Η ποδηλασία ωστόσο έχει αρκετούς παράγοντες που θέτουν την υγεία μας σε ρίσκο. Οι ποδηλάτες είναι και αισθάνονται ευάλωτοι, λόγω των διαφορών τους ως προς τον όγκο και την ταχύτητα κίνησης έναντι των άλλων οχημάτων, για αυτό η χρήση του ποδήλατου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Υιοθετώντας απλά μέτρα ασφάλειας και τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, μπορεί κανείς να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος και να μετακινηθεί με ποδήλατο ευχάριστα, με ασφάλεια και άνεση.

Αστική ποδηλασία: Οι 10 κανόνες ασφαλείας

Ας δούμε πως μπορείς να κινηθείς με ασφάλεια στο δρόμο και να μειώσεις τις πιθανότητες ατυχήματος.

1 Το κράνος είναι απαραίτητο για κάθε απόσταση

Είτε κινείσαι σε μικρές αποστάσεις είτε σε μεγαλύτερες το κράνος είναι απαραίτητο και επιβάλλεται να το φοράς. Ειδικότερα οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύουν και να παροτρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν χρήση του κράνους. Βεβαιώσου ότι το κράνος ταιριάζει στο σχήμα και μέγεθος του κεφαλιού σου και ότι το έχεις φορέσει σωστά. Επίσης, τα ποδηλατικά γάντια εμποδίζουν το μούδιασμα από το τιμόνι και ενδεχομένως θα προστατεύσουν τα χέρια σου σε τυχόν πτώση.

2 Η ποδηλασία γίνεται πάντα στα δεξιά

Οδηγώντας στη δεξιά λωρίδα αφήνεις χώρο και σε άλλους ποδηλάτες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε δρόμους με περιορισμένη κίνηση μπορείς να κινείσαι σε δυάδες αν είσαι παρέα, ενώ σε δρόμους με μεγαλύτερη κίνηση θα ήταν καλό να πηγαίνει ο ένας πίσω από τον άλλον. Προσπερνάς πάντα από αριστερά όταν σταματά μπροστά σου λεωφορείο ή ταξί σε στάση, γιατί από δεξιά κατεβαίνουν επιβάτες και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

3 Απαγορεύονται οι απότομες αλλαγές πορείας

Αν θέλεις να αλλάξεις πορεία πρέπει πρώτα να ελέγξεις το δρόμο για τυχόν διέλευση αυτοκινήτων ή άλλων μέσων. Έπειτα θα πρέπει να προειδοποιήσεις για την αλλαγή σηκώνοντας ανάλογα το δεξί ή το αριστερό σου χέρι: για στροφή αριστερά, εκτείνεις το αριστερό χέρι, για στροφή δεξιά, εκτείνεις το δεξί χέρι, για μείωση ταχύτητας κινείς πάνω-κάτω εκτεταμένη την παλάμη σου. Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζεις πορεία αν πρώτα δεν ελέγξεις το δρόμο.

4 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει και για τα ποδήλατα

Αυτό σημαίνει ότι οφείλεις να σταματάς πάντα σε κόκκινο φανάρι, να ελέγχεις τα σήματα και τις ταμπέλες, να μην παραβιάζεις την πινακίδα Stop, να μην οδηγείς αντίθετα στον δρόμο και αν χρειαστεί να δίνεις προτεραιότητα.

5 Η ενδυμασία πρέπει να ευδιάκριτη από τους άλλους

Πλέον υπάρχει μεγάλη γκάμα σε επιλογές χρωμάτων είτε φοράς αθλητικό t-shirt είτε ποδηλατικό jersey. Επίλεξε χρώματα όπως το κίτρινο ή το κόκκινο που θα σε κάνουν πιο ορατό στο δρόμο και χρησιμοποίησε τα ειδικά φωτάκια που μπαίνουν στο κάτω μέρος της σέλας ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6 Ποδηλασία με ακουστικά και κινητό στο χέρι δεν συνδυάζονται

Ένας πολύ σοβαρός λόγος που έχουν προκληθεί ατυχήματα είναι ακριβώς αυτός. Είναι προτιμότερο να απολαμβάνεις τον αέρα, τη φύση, τον ήλιο και την παρέα σου από το κινητό σου.

7 Η οδήγηση σε ταχύτητες που δεν είσαι εξοικειωμένος είναι κακή ιδέα

Η υψηλή ταχύτητα στο ποδήλατο σε μια κατηφόρα ή ακόμη και σε μια ευθεία μπορεί να προκαλέσει φόβο, μειωμένα αντανακλαστικά και ίσως ατύχημα. Μην ξεπερνάς τα όριά σου και φρόντιζε να κάνεις ποδήλατο πάντα με ασφάλεια και με τα δύο χέρια στο τιμόνι.

8 Ο έλεγχος του ποδηλάτου είναι σημαντικός πριν τη βόλτα

Το ποδήλατο για να είναι λειτουργικό αλλά και ασφαλές θα πρέπει:

  • Η σέλα να είναι στο σωστό ύψος.
  • Να έχει φουσκωμένα λάστιχα.
  • Να αλλάζουν οι ταχύτητες.

Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις κάνε έναν γρήγορο έλεγχο στα παραπάνω.

9 Το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς, όχι για τα ποδήλατα!

Απόφυγε να ποδηλατείς στα πεζοδρόμια. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πεζοδρόμιο είναι ένα ασφαλές μέρος για ποδηλασία. Αντιθέτως, οι μελέτες ατυχημάτων δείχνουν ότι όσοι ποδηλατούν στο πεζοδρόμιο έχουν 2 έως 9 φορές το ρίσκο και τον κίνδυνο σε σχέση με τη σωστή ποδηλασία στον δρόμο, ειδικότερα αν πηγαίνουν γρήγορα.

10 Η ευγένεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Να μοιράζεσαι τον δρόμο με τους υπόλοιπους. Αν κάποιος είναι αγενής, κράτησε την ψυχραιμία σου.