Fitness

Γιατί δεν πρέπει να τρέξεις μαραθώνιο στο μπαλκόνι σου; Τι λένε οι ειδικοί

Όσο extreme ή ευφάνταστο κι αν σου φαίνεται το εν λόγω challenge, υπάρχει λόγος να μην τρέξεις μαραθώνιο στο μπαλκόνι σου.

 

Μια από τις πιο ευχάριστες αλλαγές που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια στον τρόπο ζωής των Ελλήνων είναι η στροφή τους στις δραστηριότητες και τη γυμναστική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έβαζαν στο πρόγραμμά τους μία σωματική δραστηριότητα για καλή φυσική κατάσταση, υγεία, ευεξία και θετική διάθεση. Επιπλέον, πολλοί τρέχουν πια στην Ελλάδα, και αυτό φαίνεται από την ανάπτυξη που γνωρίζει το δρομικό κίνημα στη χώρα μας στον αριθμό των αγώνων δρόμου που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Όμως με τον περιορισμό κίνησης και την καραντίνα αγώνες 3 χλμ, 5 χλμ, 10 χλμ, ημιμαραθώνιοι και μαραθώνιο κατέβασαν ρολά και ανάγκασαν τους χιλιάδες ερασιτέχνες δρομείς να μείνουν σπίτι. Κάποιοι όμως δεν έμειναν άπραγοι.

Σε όλο τον κόσμο, στην Αυστραλία, στη Γαλλία, στην Αγγλία και στην Ελλάδα δρομείς κατά τη διάρκεια του lockdown αποφάσισαν να τρέξουν στο μπαλκόνι τους ή στην ταράτσα τους ένα ημιμαραθώνιο ή έναν μαραθώνιο, προκειμένου να κάνουν «κάτι» εν μέσω καραντίνας. Ωστόσο πολλοί αναρωτήθηκαν αν το να τρέξει κάποιος μαραθώνιο στο μπαλκόνι είναι καλή ιδέα ή όχι.

Ρωτήσαμε τον προπονητή τριάθλου, κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος Βασίλη Κρομμύδα (αναγνωρισμένος προπονητής από την ΓΓΑ) και τον προπονητή ποδηλασίας και τριάθλου Μηνά Μαλάτο, εάν είναι καλή ιδέα να τρέξεις στο μπαλκόνι σου μαραθώνιο. Και να τι μας απάντησαν:

Τι απάντησαν οι ειδικοί

Μηνάς Μαλάτος

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να τρέξεις στο μπαλκόνι σου έναν μαραθώνιο δεν έχει καμία ουσία. Ο Μηνάς Μαλάτος πιστεύει ότι «η περίοδος της καραντίνας ήταν μια καλή ευκαιρία για το fitness. Ο κόσμος αναζήτησε προγράμματα γυμναστικής, ασκήθηκε περισσότερο και συνέδεσε το fitness με τον υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτός είναι και ο σκοπός της άθλησης, όταν κάποιος δεν είναι μόνο αθλητής. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι το να τρέξεις στο μπαλκόνι σου μαραθώνιο είναι κάτι extreme, ακόμη και για όσους θέλουν  να αποδείξουν ότι όλα είναι δυνατά, μέσα στο σπίτι, κάτι που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος προπονητικός στόχος. Ο στόχος είναι κυρίως προσωποκεντρικός. Είναι περισσότερο διαφήμιση των ικανοτήτων κάποιων δρομέων, ή η επιθυμία να κάνουν κάτι extreme σε μία περίοδο σχετικής αδράνειας παρά ωφέλιμος για τον οργανισμό.

Γενικά βλέπω διάφορα ευφάνταστα workouts, όπου γυμναστές χρησιμοποιούν κομοδίνα ή κατσαρόλες για όργανα γυμναστικής. Αυτό όμως δίνει λάθος μήνυμα σε όσους θέλουν να αθληθούν σωστά και με στόχο, ενώ τους αφαιρεί τελικά το κίνητρο για πραγματική άθληση.»

Ο Βασίλης Κρομμύδας

Ο Βασίλης Κρομμύδας βρίσκει «πολύ θετική μία τέτοια δράση όταν γίνεται για να παρακινήσει τον κόσμο για κάποιον κοινωνικό σκοπό. Από προπονητική άποψη όμως δεν υπάρχει κανένα όφελος. Η επιβάρυνση που δέχεται το σώμα γενικά, όπως οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις σε ένα τόσο μικρό περιβάλλον με συνεχείς στροφές και ακατάλληλο τερέν είναι μεγάλη. Γενικά οι προπονήσεις των δρομέων γίνονται συνήθως σε μαλακά τερέν όπως το χώμα ή το ταρτάν, που ακόμη κι αυτό όταν είναι φθαρμένο δεν είναι και πολύ ασφαλές για την προπόνηση των δρομέων. Μπορεί ένας μαραθώνιος να γίνεται σε άσφαλτο αλλά είναι ένας αγώνας στον οποίο λαμβάνεις μέρος μια ή δυο φορές τον χρόνο και ακολουθεί μετά από αυτόν μία περίοδος ξεκούρασης και σωστής αποκατάστασης. Τις υπόλοιπες μέρες ο όγκος της προπόνησης πραγματοποιείται σε ασφαλές περιβάλλον, προκειμένου να προστατεύεται η υγεία του αθλητή»

Ένας λόγος για να μην τρέξεις μαραθώνιο στο μπαλκόνι σου

Αν είσαι νέος ή έμπειρος δρομέας και θέλεις να συνεχίσεις να τρέχεις με ασφάλεια και καλή απόδοση, ίσως θα πρέπει να εξετάσεις πιο προσεκτικά ένα τέτοιο challenge, προκειμένου να καθορίσεις αν το να τρέξεις ένα μαραθώνιο στο μπαλκόνι σου είναι η σωστή επιλογή για εσένα. Μην ξεχνάς ότι ο μαραθώνιος είναι ένα επίπονος αγώνας και απαιτεί ένα αυστηρό προπονητικό πρόγραμμα, με στόχο και κατάλληλη διατροφή, στο οποίο θα αφιερωθείς για τουλάχιστον δύο μήνες εάν είσαι έμπειρος δρομέας και 4 – 6 μήνες εάν είσαι νέος δρομέας. Όταν δεν υπάρχει το απαιτούμενο υπόβαθρο τρεξίματος το να τρέξεις μαραθώνιο στο μπαλκόνι σου είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τραυματιστείς. «Το σωστό τρέξιμο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προετοιμασία, το κυρίως μέρος που είναι η διαδρομή, και την αποθεραπεία. Αυτό που θα πρότεινα στον μέσο ασκούμενο είναι να ασκείται. Να βγαίνει για περπάτημα, 1 ή 2 ώρες, ή να κάνει ποδήλατο. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν απαγορεύτηκε το ποδήλατο οπότε όλοι μπορούν να αθληθούν σωστά, χωρίς πρόβλημα.» καταλήγει ο προπονητής Μηνάς Μαλάτος.

Φίλια Μητρομάρα