ΥΓΕΙΑ

Απαλλάξου από τον πονόλαιμο σε χρόνο dt

Πόνος, φαγούρα, κάψιμο, επώδυνη κατάποση: δεν είναι αστείο ειδικά αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος ή πρόκειται για έναν πιο σοβαρό ιό. Ο πονόλαιμος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άσχημα αλλά σου έχουμε μια καλή είδηση. Μπορείς να ανακουφιστείς χωρίς να χρειαστεί να πας στο γιατρό σου. Αυτοί οι τρόποι θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.

Πάρε ένα σιρόπι για το βήχα

Ακόμη κι αν δεν έχεις βήχα, τα μη συνταγογραφούμενα σιρόπια μπορούν να βοηθήσουν προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο. Δοκίμασε το Βιολογικό Σιρόπι για το Λαιμό με Πρόπολη & Θυμάρι της Apivita, το Aboca Grintuss Σιρόπι Ενηλίκων για το Βήχα, το οποίο δημιουργεί μια προστατευτική μεμβράνη λειτουργώντας ως “φράγμα”, καταπραΰνοντας το βήχα και προστατεύοντας τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς. Το σιρόπι Broncold της Health Aid με Μέντα, Γλυκάνισο & Κόκκινη Πιπεριά, για το βήχα, τον πονόλαιμο & την καταρροή. Το σιρόπι για το λαιμό του Korres, ανακουφίζει τον λαιμό και παρέχει ενέργεια. Το Cold Syrup της SuperFoods, με έλι, έλαιο μάραθου και βιταμίνη C: δημιουργούν στις ιδανικές αναλογίες, ένα σιρόπι για το βήχα, το οποίο ανακουφίζει άμεσα, μαλακώνοντας το λαιμό & καταναλώνεται ευχάριστα χάρη στην υπέροχη γεύση του.

Κάνε γαργάρες με αλατόνερο

Γαργάρες με ζεστό αλατόνερο: έχουν αποτέλεσμα. Το αλάτι μειώνει το οίδημα στο λαιμό και χαλαρώνει τη βλέννη βοηθώντας να αποβληθούν οι παράγοντες ερεθισμού ή τα βακτήρια. Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, ρίξε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ανακάτεψε μέχρι διαλύει το αλάτι και κάνε γαργάρες με αυτό.

Χρησιμοποίησε μία παστίλια για το λαιμό

Μερικές παστίλιες περιέχουν μενθόλη, ένα συστατικό που μπορεί να μουδιάσει απαλά τον λαιμό και να σου προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από το κάψιμο και πόνο. Μαλακώνουν το λαιμό, καταπραΰνουν το βήχα και απελευθερώνουν την αναπνοή ενώ έχουν και ήπια αντισηπτική δράση. Ακόμη και οι καραμέλες μέντας ή ευκάλυπτου μπορούν να κάνουν το ίδιο επειδή αυξάνουν την παραγωγή σάλιου και βοηθούν τον λαιμό ενυδατωμένο. Μας αρέσουν οι παστίλιες με Ευκάλυπτο & Πρόπολη της Apivita, για τον πονεμένο λαιμό και το βήχα καθώς και οι Pastilles του Korres με εκχύλισμα Ελληνικού Φασκόμηλου & Βιταμίνης C, χωρίς ζάχαρη. Ανακουφίζουν τον ερεθισμένο λαιμό και συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού.

Δοκίμασε ένα παυσίπονο

Σύμφωνα και με το ΚΕΛΠΝΟΟ οι ιοί προκαλούν πονόλαιμο τις περισσότερες φορές. Οι κοινοί ιοί δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Τα κοινά παυσίπονα ή κάποια αντιφλεγμονώδη μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οίδημα στο λαιμό σου καθώς και τον πόνο. Πότε θα χρειαστείς αντιβίωση; Εάν ο ιός, όπως ο στρεπτόκοκκος, είναι η αιτία. Ωστόσο εάν ο γιατρός σου σου χορηγήσει αντιβίωση ακολούθησε όλη τη φάση της θεραπείας και μη διακόψεις τη φαρμακευτική αγωγή, ακόμη κι αν τα συμπτώματα εξαφανίζονται και αρχίζεις να αισθάνεσαι καλύτερα. Μπορεί να υποτροπιάσει με έναν ακόμη χειρότερο πονόλαιμο.

Πιες τσάι με μέλι

Κλασσικό γιατροσόφι της γιαγιάς: ζεστό τσάι με μέλι το οποίο μπορεί να καταπραΰνει το ερεθισμένο σου λαιμό. Το τσάι ενυδατώνει τον λαιμό, το οποίο είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Προτίμησε το θυμάρι το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, χάρη στις αποχρεμπτικές, αντιμικροβιακές και αποσυμφορητικές του ιδιότητες, το φασκόμηλο ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και η αλθέα καταπραΰνει το βήχα, προστατεύοντας τις βλεννογόνους μεμβράνες. Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι  αποτελεσματικό αντιβηχικό, ακόμη και σε σύγκριση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα. Άλλα ζεστά υγρά όπως σούπες, μπορούν επίσης σε ανακουφίσουν. Απλά πρόσεχε τα ροφήματα ή οι τροφές να είναι ζεστά κι όχι καυτά. Αν είναι καυτά μπορεί να κάψουν τον λαιμό σου και να τον ερεθίσουν κάνοντας το πρόβλημα χειρότερο.

Μείνε ενυδατωμένος

Όταν δεν καταναλώνεις πολλά υγρά, το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει αρκετό σάλιο και βλέννα οπότε ο λαιμός σου δεν έχει φυσική λίπανση. Αυτό θα κάνει το οίδημα και τη φλεγμονή χειρότερη. Πίνε νερό, ζεστό τσάι ή κοτόσουπες.

Χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα

Η εισπνοή υγρού αέρα μπορεί να απαλύνει τους πρησμένους ιστούς σε μύτη και λαιμό. Ένας αφυγραντήρας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις την υγρασία στο δωμάτιό σου. Η μηχανή αυτή μειώνει την ξηρότητα στο λαιμό σου.

Κάνε ένα ατμόλουτρο

Εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις έναν αφυγραντήρα, μπορείς να ανακουφιστείς από τον υγρό αέρα. Η εισπνοή ατμού στο ντους ή μία λεκάνη γεμάτη με ζεστό νερό μπορεί να μειώσει τη διόγκωση και να απαλύνει τον πόνο. Εάν κάνεις ζεστό ντους, πάρε βαθιές αναπνοές. Διαφορετικά εισέπνευσε τον ατμό από το μπολ βάζοντας μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σου.  Συνέχισε να παίρνεις βαθιές αναπνοές για μερικά λεπτά, και επανέλαβε το συχνά.

Δες έναν γιατρό

Εάν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί σε μία εβδομάδα και επιμένει ή εντείνεται ο πόνος κατά την κατάποση, έχεις υψηλό πυρετό ή κάνεις εμετό τότε δες τον γιατρό σου. Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος.