ΥΓΕΙΑ

40 εύκολοι και γρήγοροι τρόποι να πάρεις την ενέργειά σου πίσω!

Εάν είσαι κουρασμένος όλη την ώρα κάνε μία μικρή αλλαγή και δες τη ζωή σου να γυρίζει κατά 180 μοίρες! Και τα 40 tips είναι δοκιμασμένα από την ομάδα του wefit.gr!

1 Ασκήσου

Αν κάνεις καθιστική ζωή, μόνο η ιδέα της άσκησης σου φαίνεται κουραστική. Αλλά αν πας αργά, κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά, μπορεί να γίνεις και δρομέας. Το θέμα είναι ότι η άσκηση θα σου δώσει πίσω την χαμένη σου ενέργεια. Τόσο απλά.

2 Πήγαινε στο γυμναστήριο το πρωί

Πολλοί πηγαίνουν στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά. Προσπάθησε να πηγαίνεις στο γυμναστήριο το πρωί, για να έχεις ενέργεια όλη μέρα. Σίγουρα, θα πρέπει να ξυπνήσεις μία ή δύο ώρες νωρίτερα, αλλά θα δεις πόσο ενεργητικός θα είσαι.

3 Άλλαξε τις κάλτσες σου

Είναι ένα καταπληκτικό τρικ. Άλλαξε κάλτσες στο μέσον της ημέρας και θα εκπλαγείς από το πόσο φρέσκος θα νιώσεις. Αυτό το τρικ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν κάνεις και δουλειά που απαιτεί ορθοστασία.

4 Βάλε δυνατή μουσική

Είτε εργάζεσαι μόνος σε ένα γραφείο είτε μαζί με άλλους συναδέλφους, ένα γρήγορο rock τραγούδι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αφήσεις πίσω σου την εξάντληση. Ακόμη καλύτερα: τραγούδησέ το! Θα δώσει μια γρήγορη ώθηση στην αδρεναλίνη σου.

5 Απαλλάξου από τη βουλωμένη μύτη

Αν έχεις αλλεργίες ή έχουν μπλοκάρει τα ιγμόρεια σου, μπορεί να νιώθεις πιο κουρασμένος. Ένα φαρμακευτικό προιόν μπορεί να ξεμπλοκάρει και σένα και τη μύτη σου!

6 Πάρε ginseng

Οι ιδιότητες του ginseng είναι γνωστές: ενέργεια και τόνωση. Είναι προσαρμογόνο, το οποίο σημαίνει ότι χτίζει την αντίσταση στο στρες και αυξάνει την ενέργεια. Ένα συμπλήρωμα ginseng ή ένα τσάι με ginseng μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ενέργειάς σου.

7 Εργάσου σύμφωνα με το βιολογικό σου ρολόι

Υπάρχει μια ταλάντωση στη ροή της ενέργειάς σου όλη την ημέρα. Είναι υποτονική μετά το ξύπνημα, φτάνει ψηλά λίγο πριν το μεσημέρι, μια σιέστα νωρίς το απογευματάκι είναι ό,τι χρειάζεσαι και έπειτα έχεις ένα ακόμη ανέβασμα της ενέργειας νωρίς το βράδυ, μέχρι να πέσει πολύ λίγο πριν τον ύπνο. Όταν γνωρίζεις ποιος είναι ο φυσικός ρυθμός της ενέργειάς σου όλη την ημέρα, μπορείς να ασχοληθείς με τα σημαντικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια των ωρών που η ενέργειά σου είναι ανεβασμένη και να αποφύγεις νωρίς το απόγευμα τα meetings.

8 Φάε ένα κομμάτι σοκολάτας

Θα βοηθήσεις την παραγωγή των ενδορφινών (για να μην αναφέρουμε και την ώθηση της ενέργειας από την καφεΐνη που περιέχει). Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερη καφεΐνη από τη σοκολάτα γάλακτος.

9 Μην ξεχνάς τα ενδιάμεσα σνακ

Ένα σνακ με γιαούρτι, φράουλες και καρύδια σου παρέχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι όλη μέρα.Φρόντισε να μην είναι γλυκό και να έχει πρωτείνες και φυτικές ίνες. Μερικές προτάσεις:

Μία χούφτα ανάμεικτους ξηρούς καρπούς

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά

1 μήλο και 1 κ.σ. ταχίνι

1 μπάρα δημητριακών

10  Κουτσομπόλεψε

Λίγη κουβεντούλα το μεσημέρι και πειράγματα με τους συναδέλφους είναι μεγάλη βοήθεια για το κουρασμένο μυαλό σου. Δουλεύει, επειδή απαλάσσει το μυαλό σου από αγχώδεις σκέψεις και σε αναζωογονεί. 

11 Πάρε βιταμίνη C

Πάρε μια ημερήσια δόση από εσπεριδοειδή όπως ένα χυμό πορτοκαλιού το πρωί ή μία βιταμίνη C. Οι μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας κιτρικού οξέως και χρόνιας κόπωσης. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης να απορροφήσεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

12 Φόρα φωτεινότερα χρώματα

Αυτό το τρικ έχει σχέση με τη διάθεση. Εάν φοράς σκούρα χρώματα και μουντά, θα έχεις μια πιο μελαγχολική στάση, το ίδιο και οι άλλοι απέναντί σου. Εάν φοράς φωτεινά, χαρούμενα χρώματα, θα έχεις καλύτερη διάθεση από τους άλλους κάτι που θα ενισχύσει τη δική σου διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς σου.

13 Πάρε έναν υπνάκο

Στην καρέκλα του γραφείου σου και φρόντισε να είναι σύντομος: 5-10 λεπτά max. Περισσότερο από αυτό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

14 Κάνε περισσότερο σεξ

Εάν το κάνεις οι ενδορφίνες που θα εκκρίνονται θα σου προσφέρουν περισσότερη ενέργεια.

15 Φλέρταρε

Είναι διασκεδαστικό, είναι ακίνδυνο (αν είναι αθώο) και είναι αποτελεσματικό στην ενέργειά σου.

16. Μύρισε λεβάντα

Η έρευνα έχει δείξει ότι η μυρωδιά λεβάντας αυξάνει την εγρήγορση..

17 Ξύπνα την ίδια ώρα κάθε μέρα

Ακόμη και Σαββατοκύριακα. Αυτό ρυθμίζει το βιολογικό σου ρολόι. Διαφορετικά, θα είσαι ξύπνιος όταν θα πρέπει να κοιμάσαι. Ή, ακόμη χειρότερα, θα κοιμάσαι όταν θα πρέπει να είσαι ξύπνιος.

18 Πίνε άφθονο νερό

Η αφυδάτωση είναι ένα σοβαρό αίτιο της κούρασης. Αν πίνεις συστηματικά λιγότερο από 8 ποτήρια νερό την ημέρα, μπορεί να είσαι υποτονικός όλη τη μέρα.

19 Πιες καφέ με μέτρο

Ο καφές και τα αναψυκτικά με καφείνη μπορούν να ενισχύσουν την παρατηρητικότητά σου, αλλά να είσαι προσεκτικός με την κατανάλωση. Ο πειρασμός να πιεις περισσότερη καφεΐνη για να πάρεις ακόμη περισσότερη ενέργεια είναι ισχυρός αλλά μπορεί να εθιστείς σε αυτή.

20 Φάε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη οδηγούν σε απότομη αύξηση της ενέργειας που ακολουθείται από εξίσου απότομη πτώση. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά (π.χ το ψωμί ολικής αλέσεως).

21 Μύρισε εσπεριδοειδή

Εκτός από τη βιταμίνη C, αρώματα εσπεριδοειδών (όπως το πορτοκάλι, λεμόνι και λάιμ) διεγείρουν την εγρήγορση. Έτσι κάνε ένα ντους με κάποιο αφρόλουτρο με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι ή απλώς μύρισε ένα άρωμα.

22 Απόλαυσε ένα φλιτζάνι τσάι

Σε μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι 4-6 φορές την ημέρα μειώνονται τα επίπεδα στρες κι οι ορμόνες του στρες στο σώμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης προτείνουν την κατανάλωση μαύρου τσαγιού.

23 Ρίξε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σου

Το κρύο νερό τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα. Βρέξε το πρόσωπό σου και τον αυχένα σου και θα νιώσει πιο ενεργητικός.

24. Σήκω, τεντώσου, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές

Τέντωσε τα χέρια, την πλάτη, τα πόδια και το λαιμό. Πάρε μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη, κράτησέ τη για 10 δευτερόλεπτα και άφησέ τη αργά και δυνατά. Επανέλαβε αρκετές φορές.

25 Τακτοποίησε λιγάκι

Όταν τα πάντα γύρω σου είναι ακατάστατα σπαταλάς ψυχική ενέργεια. Zen γραφείο = λιγότερο στρες = περισσότερη ενέργεια. 

26 Δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Μια γενικά αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή διατηρεί την ενέργειά σου προς τα πάνω. Ναι, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι συνέχεια.

27 Κάνε μία κοπάνα

Κοπάνησέ τη μια μέρα και κάνε ό,τι θέλεις. Καμία δουλειά, καμία υποχρέωση, καμία ευθύνη, πολλή ενέργεια. 

28 Απέφυγε το αλκοόλ το μεσημέρι

Αν θέλεις να λειτουργήσεις το απόγευμα, απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ στο γεύμα. Ακόμα κι αν είναι μόνο μια μπύρα. Οι ηρεμιστικές επιδράσεις του αλκοόλ χρειάζονται ώρες για να υποχωρήσουν.

29 Ζήτα να σου κάνουν λίγο μασάζ

Χαλάρωσε τους σφιγμένους σου μυς και θα νιώσεις πιο χαλαρός. Και πιο χαλαρός σημαίνει πιο ευτυχισμένος και πιο παραγωγικός. Τρίψε τον αυχένα σε έναν συνάδελφο μετά το γεύμα και ζήτα του το ίδιο, θα ζωντανέψε κι οι δυο μέχρι το απόγευμα.

30 Κάνε μια βόλτα έξω

Βγαίνοντας έξω για λίγο καθαρό αέρα, μια αλλαγή σκηνικού, και μια γρήγορη βόλτα θα κάνεις θαύματα στη διάθεση και το κίνητρό σου. Κάτω από τον ήλιο το σώμα παίρνει το μήνυμα ότι δεν είναι ώρα ακόμη για ύπνο.

31 Φάε ένα γιαούρτι

Το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες κρατάει το πεπτικό σου σύστημα καθαρό, το οποίο βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Αυτό σε κάνει πιο υγιή και πιο ενεργητικό.

32 Γέλα!

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την εξάντληση.

33 Προσθέστε περισσότερο cardio

Η αερόβια άσκηση στέλνει το αίμα στα ύψη. Χτίζει δύναμη και αντοχή, και χαρίζει ενέργεια.

34 Φτιάξε ομελέτα

Όταν οι άνθρωποι τρώνε αυγά για πρωινό, σε σχέση με εκείνους που προτιμούν κουλουράκια αισθάνονται περισσότερη ενέργεια και τρώνε λιγότερο στο επόμενο γεύμα, λένε οι έρευνες. Η πρωτεΐνη ποτυ περιέχουν τα αυγά σε χορταίνει και σου παρέχει μια σταθερή ροή της ενέργειας.

35 Κοινωνικοποιήσου

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά ζώα και χρειάζομαστε φίλους για να κρατήσουμε  στην κορυφή την ενέργειά μας. Κλείσε το facebook και βγες έξω με φίλους.

36  Βάλε ένα μπαλάκι

Κάτω από τα πέλματα και γλίστρισε τα πόδια σου πάνω του. Αυτό τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο θα μεταφέρει οξυγόνο και γλυκόζη σε όλο το σώμα και θα σε κάνει πιο ενεργό. Μπορείς να το κάνεις και τώρα!

37 Μείωσε το στρες

Μουσική, yoga, χόμπι, ό,τι κι αν επιλέξεις το στρες σου ροκανίζει την ενέργειά σου!

38 Περπάτα!

Τώρα, αυτή την στιγμή, άφησε πληκτρολόγιο και οθόνη και περπάτησε ή κάνε επιτόπια πηδηματάκια. Θα αναζωογονήσεις το σώμα σου.

39 Ονειροπόλησε

Πέντε λεπτά αρκούν για να ονειροπολήσεις. Τονώνει το μυαλό σου και την ενέργειά σου.

40 ίσωισε την πλάτη σου

Αυτή την στιγμή σταμάτα να καμπουριάζεις! Ίσιωσε την πλάτη σου και θα νιώσεις μια στιγμιαία ενέργεια!