ΥΓΕΙΑ

6 συμβουλές για να βάλεις τέλος στη φαλάκρα

Όλοι χάνουμε κάποιες τρίχες κάθε μέρα. Έτσι, είναι φυσιολογικό κάποιες τρίχες να πέφτουν όταν βουρτσίζεις τα μαλλιά σου καθημερινά. Κανονικά χάνουμε περίπου 80-100 τρίχες. Επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείς πολύ. Απλά συνεχίζεις να ζεις χωρίς άγχος, να τρέφεσαι σωστά και να γυμνάζεσαι. Αν όμως χάνεις πολύ περισσότερα μαλλιά τότε θα πρέπει να αρχίζεις να λαμβάνεις μέτρα για να σταματήσεις την τριχόπτωση. Οι αιτίες βρίσκονται σε κάποιες ορμονικές αλλαγές, σε ανθυγιεινό τρόπο ζωής, στο junk food που στερείται θρεπτικών συστατικών, στο έντονο άγχος, σε φαρμακευτική αγωγή, σε έλλειψη βιταμινών, σε προβλήματα του θυρεοειδούς κ.λπ. Η βιομηχανία αντιμετώπισης της τριχόπτωσης κάνει τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ με αγωγές που στοχεύουν στην απόγνωση και τον πανικό όσων βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν. Αν ήδη τα έχεις χάσει και υπάρχει κληρονομικότητα δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, αλλά αν έχεις διαπιστώσει ότι αρχίζει κάποια πτώση τότε πρόλαβέ την με αυτές τις συμβουλές.

1 Κάνε μασάζ (μασάζ, μασάζ)!
Το μασάζ κεφαλής δρα προληπτικά κατά της τριχόπτωσης. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό του κεφαλιού. Έτσι τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνεται η «τροφοδοσία» του θύλακα της τρίχας με τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά. Το μασάζ επίσης ανοίγει την τρίχα και μπορούν να εισχωρήσουν τα θρεπτικά συστατικά των ελαίων ενώ το μασάζ με έλαια εμποδίζει επίσης την πιτυρίδα η οποία είναι μια ακόμη αιτία της απώλειας τρίχας. Τέλος, το μασάζ είναι χαλαρωτικό και θα σε απαλλάξει από το άγχος, μια άλλη αιτία της τριχόπτωσης. Κάνε το δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Θα αποτρέψει την τριχόπτωση και θα κάνει τα μαλλιά σου υγιή και λαμπερά. Τι λάδια να χρησιμοποιήσεις; Επίλεξε το Coconut Oil, θεωρείται από τους ειδικούς το καλύτερο λάδι για την πρόληψη της τριχόπτωσης. Το λάδι καρύδας σφραγίζει την υγρασία στην τρίχα των μαλλιών ενώ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το αμυγδαλέλαιο είναι θρεπτικό έλαιο, πλούσιο σε βιταμίνες Ε, D, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και λιπαρά. Επίσης το έλαιο της λεβάντας προλαμβάνει την τριχόπτωση, χάρη στις αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες του καθώς και στις αντισηπτικές του ιδιότητες.

2 Κατανάλωνε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Μπορούν να φτάσουν εύκολα στα μαλλιά σου μέσω των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό θρέφει το θυλάκιο της τρίχας εμποδίζοντας την απώλεια. Μπορούν επίσης να κάνουν τα μαλλιά σου πιο ελαστικά, έτσι ώστε να μην σπάνε εύκολα και να θεραπεύσουν την ξηροδερμία που εκδηλώνεται με κνησμό, εμποδίζοντας και την εμφάνιση της πιτυρίδας. Κατανάλωνε παχιά ψάρια όπως σολομό και σαρδέλες, λιναρόσπορο, καρύδια. Κάποιο συμπλήρωμα διατροφής θα σε βοηθήσει επίσης.

3 Αναζήτησε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι μία από τις κύριες αιτίες της τριχόπτωσης. Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης και άρα είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Κατανάλωνε θαλασσινά, όπως στρείδια και καβούρια, άπαχο βοδινό κρέας, βρόμη, σπανάκι, κολοκύθα και ηλιόσπορους.

4 Μην ξεχνάς τον σίδηρο
Και η έλλειψη σιδήρου επίσης οδηγεί σε τριχόπτωση. Εάν έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου ενίσχυσε τη διατροφή σους με κόκκινο κρέας (κυρίως μοσχάρι), συκώτι και θαλασσινά.

5 Ασκήσου
Η άσκηση δεν είναι μόνο για να κρατιέσαι σε φόρμα, μειώνει επίσης και το άγχος. Κάθε άσκηση- περπάτημα, γιόγκα, κολύμπι, αεροβική γυμναστική, κ.ά.- απελευθερώνει ενδορφίνες, χημικές ουσίες που σε κάνουν να νιώθεις καλά, βελτιώνουν τη διάθεσή σου και σε ανακουφίζουν από το άγχος.

6 Προσοχή στο πιστολάκι
Απόφευγε τη συνεχή θερμότητα επειδή δημιουργεί ξηρότητα στα μαλλιά σου, αποδυναμώσει την πρωτεΐνη των μαλλιών και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε τριχόπτωση. Επίσης, χρησιμοποίησε μεγάλη χτένα και βούρτσα με μαλακές τρίχες για το χτένισμα.