ΥΓΕΙΑ

4 παυσίπονες γεύσεις που μειώνουν κάθε πόνο!

Μερικές «επεμβάσεις» στο διαιτολόγιο σου μπορούν να σε ανακουφίσουν από ένα ελαφρύ πονοκέφαλο. Ο λόγος για τα μπαχαρικά, αρωματικά και εξωτικά τρόφιμα με δράση παρόμοια των παυσίπονων – εξαιρούνται φυσικά οι περιπτώσεις όταν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ έντονο και παρατεταμένο πόνο. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων ίσως να μην σε γλιτώσουν τελικά από την χρήση συμβατικών φαρμάκων. Πιθανόν όμως μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον πόνο.

1 Καυτερή πιπεριά για τον πόνο μετά την άσκηση
Ένα από τα συστατικά της καυτερής πιπεριάς και του κόκκινου πιπεριού – η καψαϊκίνη, που τους χαρίζει τη χαρακτηριστική τους γεύση, ερεθίζει τη γλώσσα. Για να περιορίσει την ενόχληση που του προκαλεί η καυτερή ουσία, ο οργανισμός εκκρίνει αντίδοτα – τις ενδορφίνες ή τις λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας». Αυτές λοιπόν οι ορμόνες αρχίζουν κατόπιν να δρουν εναντίον στον πόνο (στις ΗΠΑ ένα φάρμακο, που ετοιμάζεται από αποξηραμένο καυτερό πιπέρι, αποτελεί ένα από τα βασικά υποχρεωτικά σκευάσματα του φαρμακείου του αυτοκινήτου). Παρόμοιες ιδιότητες έχουν πάντως όλα τα καυτερά διατροφικά συστατικά και φυσικά τα φαγητά που τα περιέχουν.

2 Γιαπωνέζικη σως γουασάμπι για τον πόνο στις αρθρώσεις
Το συνοδευτικό του φημισμένου σούσι περιέχει τη γιαπωνέζικη ποικιλία κιχλιαρίδας, ρίζας με έντονη πικάντικη γεύση που επίσης διεγείρει τις αντιδράσεις κατά του πόνου στον ίδιο τον οργανισμό.

3 Σκόρδο για τον πονόδοντο
Ένα από τα πιο διαδεδομένα γιατροσόφια σε πολλούς πολιτισμούς είναι η αλοιφή από σκόρδο τριμμένο σε λεπτό τρίφτη που αποδεικνύεται αποτελεσματική ακόμα και ενάντια ενός εξαντλητικού πόνου όπως είναι συχνά ο πονόδοντος. Παρόμοια δράση έχουν επίσης η μουστάρδα και το μουσταρδέλαιο.

4 Αρωματικά για τις πληγές
Το σαφράν και ο μαϊντανός περιέχουν αιθέρια έλαια που αυξάνουν τη ροή του αίματος. Ως συνέπεια, βελτιώνεται η τροφοδότηση με αίμα όλων των οργάνων βοηθώντας και στην επούλωση των πληγών. Επίσης, τα περισσότερα αρωματικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα περιέχουν ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα τα οποία διεγείρουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.