ΥΓΕΙΑ

6 λύσεις για να εξαφανίσεις τον πόνο στην κνήμη

Έτρεξες και τώρα πονάει η κνήμη σου σε κάθε βήμα; Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους αθλητές, ανεξαρτήτως επιπέδου και συμβαίνει επειδή ασκείται συνεχής πίεση στα πόδια που προκαλεί φλεγμονή στους τένοντες. Πιο ευάλωτα είναι τα άτομα που ασχολούνται με την ποδηλασία, το σκι και το τρέξιμο. Παράγοντες που επίσης συμβάλλουν στην πρόκληση των συγκεκριμένων πόνων είναι η χρήση παπουτσιών με κακή εσωτερική επένδυση, το τρέξιμο σε τσιμέντο, η κακή στάση σώματος, η πλατυποδία και η κύρτωση των ποδιών.

 

 

 Αν πονάς στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύνδρομο που εμφανίζουν κυρίως οι δρομείς και ονομάζεται περιοστίτιδα της κνήμης (φλεγμονή στο περιόστεο της κνήμης). Η περιοστίτιδα παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα (4-8 εβδομάδες). Για να μειώσεις την πιθανότητα να εμφανιστούν και σε σένα ακολούθησε αυτές τις συμβουλές.

1 Μην υπερβαίνεις τα όριά σου

Η απότομη αύξηση της προπόνησης και το λάθος πάτημα (φόρτιση) των ποδιών μπορεί να προκαλέσει πόνους στην κνήμη. Αύξανε σταδιακά τα χιλιόμετρα που τρέχεις, όπως και την ένταση. Αν αισθανθείς δυσφορία στο κάτω μέρος των ποδιών σου σταμάτησε αμέσως και απόφυγε να τρέξεις την επόμενη ημέρα. Αν πιεστείς να συνεχίσεις, θα αυξήσεις τη φλεγμονή και τον πόνο.

2 Κάνε διατάσεις ποδιών

Τέντωσε τα δάχτυλα των ποδιών σου για 10 δευτερόλεπτα και επανάλαβε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον 2 φορές κάθε μέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ευλυγισία σου και να αποτρέψεις τον τραυματισμό σου. Γενικά δώσε σημασία στις  καλές διατάσεις του γαστροκνημίου μυός μετά την προπόνηση.

3 Βάλε πάγο

Βάλε λίγο πάγο επάνω στις κνήμες σου και άφηνέ τον για 10 λεπτά, 2 με 3 φορές την ημέρα. Το κρύο θα μειώσει το πρήξιμο.

4 Δοκίμασε κάποιες στάσεις της γιόγκα

Δοκίμασε μερικές στάσεις όπως το «μισοφέγγαρο» ή τον «πολεμιστή». Θα δυναμώσεις τους μυς στο κάτω μέρος των ποδιών σου κι έτσι θα έχεις καλύτερη ισορροπία στο τρέξιμο.

 5 Φόρα τα σωστά αθλητικά παπούτσια

Για τη σωστή επιλογή των παπουτσιών θα πρέπει να κάνεις κάποιο φασματογράφημα να μάθεις τον τύπο του πατήματός σου ώστε να επιλέγεις τα σωστά παπούτσια και να τοποθετήσεις τα πέλματά σου σε αυτά έτσι ώστε να ρυθμίσεις σωστά το πάτημά σου. Προτίμησε αυτά που στηρίζουν τις ψηλές καμάρες, μειώνουν τον πρηνισμό και εφαρμόζουν καλύτερα στο πόδι σου, βελτιώνοντας το βάδισμά σου.

6 Πήγαινε στο φυσικοθεραπευτή

Όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν, αλλά αν αισθάνεσαι σουβλιές σε κάθε σου βήμα, θα πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου, καθώς μπορεί να πρόκειται για κάταγμα κόπωσης.  Μπορεί να σου συστήσει αντιφλεγμονώδη αγωγή για 1-2 εβδομάδες και ξεκούραση. Στον φυσικοθεραπευτή θα κάνεις τοπικά δινόλουτρα, υπέρηχους και καλή μάλαξη στον γαστροκνήμιο δημιουργώντας έτσι υπεραιμία για να μειωθεί η φλεγμονή.