ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι να προλάβεις τους τραυματισμούς στο μπάσκετ

Μπάσκετ με τους κολλητούς σου; Ζντο! Μπορεί να είσαι εξαιρετικός μπουκαδόρος, να έχεις έκρηξη, να πατάς γερά, να έχεις σουτ, τέλος πάντων να είσαι τόσο καλός ώστε να μην παίζεις άμυνα χωρίς να γκρινιάζει κανείς. Οκ. Αλλά το γεγονός ότι τραυματίζεσαι από το πρώτο κιόλας λεπτό τι σημαίνει; Άτυχη στιγμή, κακή μοίρα ή κακή τεχνική;Αυτοί είναι οι 5 τρόποι να προλάβεις τους τραυματισμούς στο μπάσκετ και να το χαρείς με τους φίλους σου.

 

 

 

Οι τραυματισμοί στο μπάσκετ γενικά ορίζονται ως οξείες κακώσεις. Συνήθως συμβαίνουν εξαιτίας κάποιας ξαφνικής δύναμης ή κρούσης, όπως πτώση, με αποτέλεσμα τη βλάβη σε συνδέσμους ή στα οστά. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στο μπάσκετ σχετίζονται με διάφορους τύπους διαστρέμματος του αστραγάλου και κακώσεις της ποδοκνημικής. Οι κακώσεις των κάτω άκρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 62% και εμφανίζονται πολύ πιο συχνά από ότι οι τραυματισμοί στον κορμό ή στα άνω άκρα. Από αυτούς τους τραυματισμούς, η πλειοψηφία είναι οξεία κάκωση και εμφανίζεται με ρυθμό μεταξύ 6-14 τραυματισμών / 1000 ωρών.

 

Ποιος είναι ο πιο συχνός τραυματισμός στο μπάσκετ;

Σύμφωνα με μια μελέτη μπάσκετ από την National Athletic Trainers' Association (NATA):

  • Το 43% αφορά τα διαστρέμματα, είναι ο πιο συχνός τραυματισμός στο μπάσκετ.
  • Το 42% των τραυματισμών αφορούν στον αστράγαλο ή στο πόδι.
  • Το 11% αφορά το ισχίο και τον μηρό.
  •  Το 9% το γόνατο.

 

Πώς να προλάβεις τους τραυματισμούς στο μπάσκετ

1 Κάνε καλή προθέρμανση πριν παίξεις ένα παιχνίδι ή κάνεις προπόνηση

Ειδικά για τους «αθλητές του σαββατοκύριακου» η παράληψη της προθέρμανσης αυξάνει των κίνδυνο για θλάσεις και διαστρέμματα έως και 40%. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι πρωταρχικής σημασίας για την αθλητική απόδοση και την πρόληψη τραυματισμών. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, βελτιώνεται η ταχύτητα μεταφοράς των νευρικών ερεθισμάτων, μικραίνει ο χρόνος της συστολής, αυξάνεται η ικανότητα αποδέσμευσης οξυγόνου και αυξάνεται η ικανότητα διάτασης των μυών. Η ένταση στην προθέρμανση πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, αργά και σταθερά, με σκοπό να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και την προετοιμασία του νευρο-μυο-σκελετικού συστήματος στην ένταση της προπόνησης που θα ακολουθήσει. Η διάρκεια της προθέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 λεπτών της ώρας.

2 Χρησιμοποίησε καλή τεχνική

Στο μπάσκετ είναι όλοι προπονητές. Ξέρουν από σχήματα, παγίδες, ματσάπ και πικ εν ρολ. Στην πράξη όμως κολλάει το σίδερο! Το 60% των τραυματισμών συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προπόνησης και αυτό δείχνει μάλλον έλλειψη προθέρμανσης ή καλή τεχνικής ενώ το 59% των τραυματισμών που σχετίζονται με το παιχνίδι συμβαίνει κατά το δεύτερο μισό του παιχνιδιού, το οποίο σημαίνει ότι η κόπωση είναι ένας βασικός παράγοντας τραυματισμών. Μάθε καλά την τεχνική για να προλάβεις κάθε τραυματισμό και για να αποδίδεις καλύτερα χωρίς να κουράζεις τον οργανισμό σου. Μάθε περισσότερα για την καλή τεχνική από τον επαγγελματία Βασίλη Τολιόπουλο.

3 Κάνε ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας

 Το μπάσκετ είναι ο τέλειος τρόπος να πληρώσεις με αίμα το εμπάργκο σου σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης.  Η καλή ιδιοδεκτικότητα θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ποιότητα της εκτέλεσης των ασκήσεων. Οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας αυξάνουν και βελτιώνουν την ταχύτητα, τη δύναμη, την αντοχή, την ευκινησία και την ευελιξία. Δύο πρόσφατες μελέτες για το μπάσκετ διαπίστωσαν ότι μόνο 8 εβδομάδες (3 x 20-30 λεπτά προπονήσεις την εβδομάδα) ιδιοδεκτικής και νευρομυϊκής άσκησης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο και τον συνολικό αριθμό τραυματισμών στον αστράγαλο. Αυτά τα προγράμματα άσκησης είναι επίσης πολύ πιο αποτελεσματικά στους παίκτες που είχαν ιστορικό τραυματισμού στον αστράγαλο.

4 Φορέσε καλά αθλητικά παπούτσια μπάσκετ με αντιολισθητικές σόλες

Η σωστή υποστήριξη του αστραγάλου και τα κατάλληλα παπούτσια για μπάσκετ είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας των τραυματισμών στον αστράγαλο. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λένε χιλιάδες έρευνες γύρω από το θέμα.

5 Εάν συμβεί τραυματισμός

Το κλειδί για την αποκατάσταση, εκτός από φυσικοθεραπεία, είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Επίσης, ο ρόλος της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α και του ψευδάργυρου στην επούλωση των τραυμάτων έχει επίσης τεκμηριωθεί.

 

Φίλια Μητρομάρα