ΥΓΕΙΑ

Ροχαλίζεις; Να πώς θα το σταματήσεις!

Πολλοί είναι εκείνοι που παρουσιάζουν κάποια δυσκολία στην ρινική αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου. Πολλές φορές διάφορα προβλήματα δημιουργεί και η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος όπως πονοκέφαλο, ροχαλητό ή ακόμα και υπνική άπνοια.

 

 

Τι είναι υπνική άπνοια;

Άπνοια είναι η παύση στην αναπνοή, η οποία διαρκεί για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Η υπνική άπνοια έχει δύο κύριους τύπους.

Κεντρική υπνική άπνοια: παύσεις της αναπνοής όταν δεν υπάρχει καθόλου προσπάθεια για αναπνοή.

Αποφρακτική υπνική άπνοια: παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια και εφόσον υπάρχει προσπάθεια για αναπνοή. Οι πνεύμονες προσπαθούν να τραβήξουν αέρα μέσα στο στήθος, αλλά λόγω εμποδίου ή απόφραξης σε κάποιο σημείο της διαδρομής του αεραγωγού, δεν υπάρχει καθόλου εισροή αέρα. Αυτός ο τύπος τείνει να είναι συχνότερος από την άπνοια κεντρικής αιτιολογίας.

Η αντιμετώπιση γίνεται με διάφορους τρόπους όπως αλλαγή του τρόπου ζωής, άσκηση ενώ πραγματοποιούνται ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της ανατομίας της περιοχής της μύτης και του ρινοφάρυγγα, με τις οποίες, τελικά, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Βέβαια η επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα αποτελεί αιτία «φόβου» τόσο για την μετεγχειρητική της πορεία, όσο και για τις μελανιές και το πρήξιμο του προσώπου που συνεπάγεται η συγκεκριμένη επέμβαση, κάτι που εμποδίζει πολλούς ασθενείς να υποβληθούν σε αυτήν, έστω κι αν τους ταλαιπωρούν τα ποικίλα συμπτώματα του «προβληματικού» ρινικού τους διαφράγματος. 

Διάβασε σχετικά: 10+1 τρόποι να σταματήσεις το ροχαλητό

Μία νέα τεχνική στο ρινικό διάφραγμα

Η επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα έπαψε πλέον να αποτελεί αιτία «φόβου». «Η νέα τεχνική με την οποία διορθώνουμε τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δεν έχει πλέον κανένα από τα προβλήματα του παρελθόντος που προξενούσαν φόβο ή πόνο στον ασθενή» υπογραμμίζει η Χειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Κατερίνα Κυπρούλη.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος:

  • Πραγματοποιείται ενδορρινικά, με γενική αναισθησία.  
  • Όλη η επέμβαση είναι ανώδυνη.
  • Διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
  • Η τεχνική περιλαμβάνει μία τομή στο εσωτερικό της μύτης, το διάφραγμα διορθώνεται με τη μερική αφαίρεση χόνδρου και οστού και στη συνέχεια αυτό σταθεροποιείται στην ορθή θέση με τη βοήθεια ειδικού ράμματος, το οποίο θα απορροφηθεί κι έτσι δεν χρειάζεται πωματισμός της μύτης που είναι ενοχλητικός και επώδυνος για τον ασθενή.
  • Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από την κλινική την επόμενη μέρα.