ΥΓΕΙΑ

3 σημάδια που δείχνουν ότι η υγεία σου κινδυνεύει

Δώσε προσοχή σε αυτά τα τρία προειδοποιητικά σημάδια της υγείας και της φυσικής σου κατάστασης. Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σου μπορείς να ενισχύσεις την υγεία της καρδιάς σου, να εντοπίσεις πρώιμα σημάδια καρκίνου και να παραμείνεις σε φόρμα.

 

1 Έχεις τριχόπτωση

Η ξαφνική απώλεια μαλλιών σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Μελέτη περισσότερων από 400 ανδρών διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλή βαθμολογία στην «κλίμακα απώλειας μαλλιών» είχαν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακοήθη όγκο στον προστάτη.

2 Πεινάς πολύ μετά την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ ξεγελά τον εγκέφαλό σου να πιστεύει ότι πεινάς, σύμφωνα με έρευνα του University College London. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των μεθυσμένων ποντικών και διαπίστωσαν ότι με την κατανάλωση αλκοόλ, σημειώνεται σημαντική αύξηση της δραστηριότητας σε πολύ συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικών κυττάρων: τους νευρώνες AgRP. Αυτά τα κύτταρα, που υπάρχουν τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους, ενεργοποιούνται όταν το σώμα μας είναι υπό κατάσταση λιμοκτονίας. Επομένως, η ξαφνική πείνα προκύπτει από αυτούς ακριβώς τους νευρώνες!

Έτσι, εάν δεν θέλεις να παχύνεις και να υποφέρεις από τις μεταβολικές διαταραχές που συνοδεύεουν, δώσε σημασία στην ποσότητα αλκοόλ που πίνεις.

3 Έχεις πονάκια στο στήθος

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης όπως τα αυγά ή το βόειο κρέας, τα βακτήρια του εντέρου ξεκινούν να μεταβολίζουν τα αμινοξέα L-καρνιτίνη και χολίνη, παράγοντας ένα μεταβολικό υποπροϊόν που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη, το οποίο εν συνεχεία μετατρέπεται σε Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) από το ήπαρ και διαχέεται στο αίμα. Όσοι έχουν υψηλά επίπεδα TMAO στο αίμα (μόριο που παράγεται από βακτήρια του εντέρου), έχουν πάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με μελέτη της European Heart Journal οι ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με πόνο στο στήθος και υψηλό TMAO είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν, να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή ή να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση εντός έξι μηνών.

Προτίμησε προβιοτικά και πρεβιοτικά τρόφιμα. Εάν θρέφεις το έντερό σου σωστά, αυτό μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σου!