ΥΓΕΙΑ

15 «συνταγές» υγείας που δεν χρειάζονται γιατρό!

Κάνε μικρές αλλαγές στη διατροφή σου και γίνε πιο υγιής και γερός. Αυτές οι 15 συνταγές υγείας δεν χρειάζονται συνταγογράφηση!

1 Σώσε το πεπτικό σου

Η νέα τάση στο φαγητό είναι το slow food. Το να τρώει κάποιος αργά αποθαρρύνει την υπερφαγία και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, που βοηθά στη χώνευση. Ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν είναι ήρεμος. Ενας τρόπος να επιβραδύνεις το γεύμα σου είναι να μην κρατάς ποτέ το πιρούνι ή το κουτάλι στα χέρια σου όταν μασάς. Φάε μία μπουκιά, άσε το πιρούνι κάτω, μάσησε, κατάπιε και ξαναπιάσε το.

2 Προστάτεψε το στομάχι σου

Αντί να βάζεις στο τραπέζι όλα τα πιάτα μαζί, φέρε στο τραπέζι τη σαλάτα ή το ορεκτικό και μετά το κυρίως, με 10 περίπου λεπτά ανάμεσα για να χωνέψεις. Η καλή πέψη και η αφομοίωση των τροφών βοηθούν συνολικά τον οργανισμό ενώ μειώνουν τη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

3 Προφύλαξε το πάγκρεάς σου

…από τον καρκίνο με το να καταναλώνεις σάλτσα ντομάτας. Το λυκοπένιο, η κόκκινη χρωστική ουσία της ντομάτας, μειώνει κατά 31% τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος.

4 Μείωσε τις ασθένειες με μπαχαρικά

Εκτός από γεύση, λιγότερες θερμίδες και λίγα λιπαρά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υλικά όπως το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα καρυκεύματα, όπως η κανέλα, περιορίζουν ασθένειες όπως καρκίνο και παθήσεις της καρδιάς.

5 Προστατέψου από το εγκεφαλικό

Η καλύτερη “φαρμακευτική αγωγή” που δρα ενάντια στις θρομβώσεις του αίματος είναι φυσική και κοστίζει ελάχιστα: το νερό! Πέντε ή περισσότερα ποτήρια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 53% σύμφωνα με έρευνες.

6 Κράτα το μυαλό σου δυνατό

Μην ξεχνάς το πρωινό! Ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε σίδηρο, είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, αφού σχετίζεται με τη βελτίωση της μνήμης και την καλύτερη πνευματική απόδοση. Αν δεν έχεις χρόνο για ένα μπολ με δημητριακά, γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς πιες ενα γάλα και φάε ένα κουλουρι θεσσαλονίκης ή ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με γαλοπούλα και τυρί με λίγα λιπαρά.

7 Ρίξε την «κακή» χοληστερίνη

Προσπάθησε να τσιμπάς κάτι κάθε τέσσερις ώρες. Τόσο είναι ο απαιτούμενος χρόνος που χρειάζεται το σώμα σου για να βρει γλυκόζη. Αν δεν τη βρει από την προσλαμβανόμενη τροφή, θα τη φτιάξει, παίρνοντας αποθηκευμένα αμινοξέα από τη μυϊκή σου μάζα. Έτσι όμως καταστρέφεται ο μυϊκός ιστός, αυξάνεται ο λιπώδης και σχηματίζεται τοπικό πάχος. Επίσης τα μικρά και τακτικά γεύματα ελλατώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

8 Απόκτησε καλή νεφρική λειτουργία

Γι’ αυτό μείωσε το αλάτι και αύξησε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο, όπως είναι η μπανάνα.

9 Απαλλάξου από τα αυξημένα τριγλυκερίδια Κόψε τα αναψυκτικά.

Τα αεριούχα ποτά εξοστρακίζουν το νερό από την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα αυτό να εμφανίζει μεγαλύτερη πήξη, ενώ η ζάχαρη που περιέχουν αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων.

10 Γίνε σα σίδερο!

Συνόδευε πάντα τα όσπρια με ντοματοσαλάτα ή κάποια άλλη πηγή βιταμίνης C για να αφομοιώνεται ο σίδηρος. 

 

11 Καταπολέμησε τα καρδιαγγειακά

Θέλεις να βοηθήσεις την καρδιά σου να χτυπά σαν ρολόι; Ψήσε μία μπριζόλα – μοσχαρίσια. Το συγκεκριμένο κρέας περιέχει σελήνιο -που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα- καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ρίχνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ που συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων).

12 Αντιστάσου στην αναιμία

Η φράουλα είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C από την πιο γνωστή πηγή της, τα εσπεριδοειδή. Αποτελεί «βόμβα σιδήρου» ενώ μερικές από τις χρωστικές που υπάρχουν στη σύστασή της, εμποδίζουν τον σχηματισμό στον οργανισμό μιας κατηγορίας ενζύμων τα οποία ενοχοποιούνται για το ότι εντατικοποιούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

13 Απόκτησε κοφτερή όραση

Ένταξε τα μανιτάρια στη διατροφή σου. Έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ριβοφλαβίνη η οποία κρατάει το δέρμα υγιές και την όραση… “κοφτερή”. Περιέχουν, επίσης, σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει ενάντια στον καρκίνο, καθώς επίσης βήτα-γλυκάνη και χιτίνη, όπως έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, δύο τύποι φυτικών ινών που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

14 Κράτα ασπίδα στον καρκίνο

Μαγείρεψε στον ατμό. Το μαγείρεμα στον ατμό απελευθερώνει όλη την αντιοξειδωτική δράση των λαχανικών, η οποία καταπολεμά σημαντικά διάφορους τύπου καρκίνου, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το να τα τρως ωμά.

15 Απόφυγε την αρθρίτιδα με ηλιόσπορο

Με 25% περισσότερη βιταμίνη Ε από τα αμύγδαλα, ο ηλιόσπορος αποτελεί σνακ που μπορεί να σε προστατέψει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό και περιέχει πολλές φυτικές ίνες, υγιή λίπη, πρωτεΐνες και σίδηρο. Η βιταμίνη Ε, παράλληλα, καταπολεμά τις φλεγμονές που οδηγούν σε πόνο των αρθρώσεων και φθορά του χόνδρου.