Reviews

Πώς νιώθω όταν τρέχω: Τι απαντήσατε

Ένα καλό τρέξιμο μπορεί μερικές φορές να σε κάνει να νιώσεις σαν ένας ολοκαίνουργιος άνθρωπος. Και, κατά κάποιο τρόπο, αυτό το συναίσθημα ισχύει.

Ο Μάικλ Σακς, καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου Το τρέξιμο ως ψυχοθεραπεία (Running as therapy), λέει ότι «το τρέξιμο σε βοηθά να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις κάποιες πτυχές του χαρακτήρα σου. Έχοντας αποδείξει στον εαυτό σου τι μπορείς να πετύχεις σε δρομικό επίπεδο, μπορείς να αντεπεξέλθεις ικανότερα και σε άλλους στόχους κοινωνικούς, προσωπικούς ή επαγγελματικούς». Ο ο συγγραφέας Haruki Murakami στο βιβλίο του What I Talk About When I Talk About Running μερικές φορές σκέφτεται, καθώς τρέχει, άλλες φορές πάλι, όχι. Δεν έχει τόση σημασία. «Θέλω μόνο να τρέξω. Τρέχω στο κενό», γράφει. «Ή ίσως θα πρέπει να το θέσω διαφορετικά: Τρέχω για να μπορέσω να αδειάσω το μυαλό μου.»

Mε αφορμή τον αγώνα Hard Sun Trail Race στο Αγκίστρι, ρωτήσαμε τους αναγνώστες του wefit.gr και τους runnerslovers για το τρέξιμο και πως νιώθουν όταν τρέχουν. Να τι μας απάντησαν:

«Όταν τρέχω νιώθω απλά ελεύθερος!»

«Το τρέξιμο για μένα είναι ένα ταξίδι!»

«Το τρέξιμο για μένα είναι η ζωή μου! Είναι το φυσικό μου “ντοπάρισμα” για να ξεκινήσω την ημέρα μου με ενέργεια και χαμόγελο! Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος σε δρόμο και βουνό ξεφεύγω από την πραγματικότητα, σκέφτομαι και ονειρεύομαι!»

«Το τρέξιμο είναι εθισμός στη ζωή. Σε κάνει να νιώθεις όταν τρέχεις ότι θα συναντήσεις τα προσωπικά σου όρια!»

«Το τρέξιμο για μένα είναι αθλητισμός, διασκέδαση, αποφόρτιση, ψυχοθεραπεία, διαλογισμός! Είναι από τις ελάχιστες στιγμές που είμαι μόνος μου και το έχω ανάγκη!»

«To τρέξιμο είναι το πέταγμα της ψυχής. Με κάνει να νιώθω σαν γλάρο πάνω από την θάλασσα, πάνω από το μεγαλείο της φύσης.»

«Το τρέξιμο είναι μια ευκαιρία να τα βρεις με τον εαυτό σου και να πραγματοποιείς τους στόχους σου βήμα – βήμα!»

«Όταν τρέχω είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση, επιστροφή στη φύση, υγεία, ευεξία και μια καλή ευκαιρία για εκδρομές!»

«Το τρέξιμο είναι εκτόνωση και πάντα νιώθω χαρούμενος!»

«Το τρέξιμο είναι ό,τι καλύτερο έκανα για εμένα μετά από αρκετές προσπάθειες να βρω κάτι πού θα με γεμίζει αισιοδοξία και θα πάρει μακριά τις αρνητικές σκέψεις.»

«Το τρέξιμο για μένα είναι ζωή, ψυχική και σωματική υγεία και μια ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη!»

«Το τρέξιμο είναι για μένα αγάπη, η καθημερινότητα μου, η προπόνηση, οι αγώνες σε βουνό, δρόμο, ταξίδια, παντού!»

«Είναι απόδραση από την καθημερινότητα, από την πραγματικότητα και τα τετριμμένα!»

«Είναι η ευκαιρία να βγεις έξω και να ανακαλύψεις νέα μέρη και τοπία! Όταν τρέχω νιώθω χαρούμενος, ζωντανός και ελεύθερος!»

«Πάντα μετά το τρέξιμο νιώθω πιο καλά από ό,τι πριν.»

«Όταν τρέχω ξεχνάω τα πάντα και ταξιδεύω σε όμορφα μονοπάτια της φύσης. Αισθάνομαι όταν τρέχω πάλι σαν παιδί, η χαρά μου είναι απερίγραπτη και κάθε φορά περιμένω την επομένη προπόνηση.»

«Το τρέξιμο είναι η απόδρασή μου από την καθημερινότητα και τους τοίχους που μας περιβάλουν. Λατρεύω το τρέξιμο στο βουνό και σε νέα μέρη και τοπία!»

«Το τρέξιμο είναι η ζωή μου, η αγάπη μου, ο κρυφός μου κόσμος, το νόημα να συνεχίζω να ονειρεύομαι και ας μεγαλώνω.»

«Τρέξιμο, ενέργεια, τρόπος ζωής, σε κάνει να νιώθεις υπέροχα, ανανεώνεται, γνωρίζεις ναι όρια και παίρνεις δύναμη.»

«Η καλύτερη στιγμή της ημέρας. Άκρως αγχολυτικό.»

«Το τρέξιμο είναι πηγή ζωής για μένα.»

«To τρέξιμο είναι ο ψυχοθεραπευτής μου!»

«Τρέξιμο σημαίνει φυσικό αντικαταθλιπτικό! Δύναμη για να συνεχίσεις να ζεις και να καταφέρεις να προσπεράσεις όλα τα εμπόδια της ζωής. Κάλιο αργά παρά ποτέ.»

«Το τρέξιμο μαζί με μουσική με βοηθάει να ξεφεύγω από τα προβλήματα μου και να ηρεμώ. Με λίγα λόγια τρέξιμο =αναζωογόνηση. Ένα μικρό «ταξίδι» του μυαλού σου με μοναδικό επιβάτη εσένα.»

«Το τρέξιμο για μένα είναι η ώρα που τα λέω με τον εαυτό μου.»

«Με το τρέξιμο νιώθω ελεύθερος και χαρούμενος. Γενικώς, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το τρέξιμο.»

«Τρέχοντας στη φύση νιώθω την ανάσα του Θεού στο πρόσωπό μου!»

«Αγαπώ το τρέξιμο για πολλούς λόγους, εκτός από τον αυτονόητο, που είναι η καύση θερμίδων και η ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Μου αρέσει να νιώθω αυτήν τη γλυκιά κούραση στο σώμα, αλλά το μυαλό μου παραδόξως είναι πεντακάθαρο – οι σκέψεις μου πιο διαυγείς ακόμα και από το πρωί που ξυπνάω.»

«Όταν τρέχω νιώθω απελευθερωμένος. Μια ώρα τρεξίματος μπορεί να σε γλιτώσει από τρεις ώρες ανησυχιών και άγχους.»

Photo by Matteo Di Iorio on Unsplash