ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι δρομείς πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα αργινίνης;

Ένα αμινοξύ, η αργινίνη, που είναι δημοφιλές στους bodybuilders φαίνεται, φαίνεται σύμφωνα με έρευνα, ότι μπορεί να είναι καλύτερο για τους τριαθλητές και τους δρομείς.

Τι κοινό έχουν οι φαν των αθλημάτων αντοχής όπως είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η ποδηλασία, η πεζοπορία ή η κολύμβηση; Η αργινίνη! Μπορεί να δώσει στους μυς ένα χέρι βοηθείας και να αυξήσει την αντοχή μας. Ναι, αλλά πώς;

 

Τι κάνει η αργινίνη

Η αργινίνη ανήκει στα πρωτεϊνικά αμινοξέα, αυτά που χρησιμοποιούνται για να παρασκευάσουν πρωτεΐνες. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της κρεατίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ενέργεια του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί άμεσο πρόδρομο του νιτρικού οξέος και των απαραίτητων αμινοξέων στον οργανισμό για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία του ήπατος. Η αργινίνη μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο, που είναι υπεύθυνο για την ηρεμία των αιμοφόρων αγγείων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, διεγείρει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης, μειώνει το χρόνο επούλωσης των τραυματισμών (ιδίως των οστών) και επισπεύδει τον χρόνο επιδιόρθωσης των κατεστραμμένων ιστών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology συμβουλεύει τους δρομείς να χρησιμοποιούν συμπληρώματα αργινίνης γιατί μπορεί να αυξήσουν περίπου κατά 21% την αντοχή τους.

Πώς σε ωφελεί η αργινίνη;

Αυτό συμβαίνει γιατί η αργινίνη έχει αποτέλεσμα με παρόμοιο τρόπο με το χυμό παντζαριού για την ενίσχυση της αντοχής. Ο χυμός παντζαριού αποτελεί πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται (σε μεγάλο βαθμό από χρήσιμα βακτηρίδια στο στόμα) σε νιτρώδη άλατα, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο (ΝΟ). Το ΝΟ είναι ο μεγάλος στόχος: αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, φαίνεται ότι οι μυϊκές συσπάσεις κοστίζουν λιγότερο οξυγόνο, πράγμα που βελτιώνει αποτελεσματικά το “χιλιόμετρο καυσίμου” κατά τη διάρκεια της άσκησης αντοχής. Εκτός από το μονοπάτι νιτρικού άλατος – νιτρώδους μονοξειδίου του αζώτου, το σώμα έχει επίσης έναν άλλο τρόπο δημιουργίας νιτρικού οξειδίου από την αργινίνη, χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που ονομάζεται ΝΟ- συνθάση. Μόλις η αργινίνη συναντήσει αυτό το ένζυμο μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο και η αρτηρία διαστέλλεται. Αυτό συνεπάγεται με καλύτερη κυκλοφορία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και πιο αποτελεσματική τροφοδότηση οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όργανα και ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των μυών.

Ένα ακόμη όφελος της αργινίνης είναι η ικανότητά της να μειώνει την ποσότητα του γαλακτικού οξέος που συσσωρεύεται στους μυς κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης. Επειδή το γαλακτικό οξύ προκαλεί κόπωση των μυών, η μείωση των επιπέδων του μπορεί να αυξήσει την αντοχή.

Διατροφικές πηγές της αργινίνης

Ο οργανισμός μας παράγει φυσικά λίγη αργινίνη, αλλά βρίσκεται σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως:

Ζωικές πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. τυρί, ricotta, γάλα, γιαούρτι), βοδινό κρέας, χοιρινό κρέας (π.χ. μπέικον, ζαμπόν), πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο και γαλοπούλα), άγρια θηράματα (π.χ. φασιανός, ορτύκια), θαλασσινά (π.χ. αστακός, σολομός, γαρίδες, σαλιγκάρια, τόνος).

Φυτικές πηγές: φύτρο σιταριού και αλεύρι, φαγόπυρο, βρώμη, ξηροί καρποί (καρύδα, πεκάν, κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φουντούκια, φιστίκια), σπόροι (κολοκύθας, σουσαμιού, ηλίανθου), ρεβίθια, σόγια.