Fitness

Πώς τα βγάζουν πέρα οι γυναίκες δρομείς όταν έχουν περίοδο;

Αλήθεια πώς τρέχουν και δεν νιώθουν άβολα;

 

Όσες γυναίκες τρέχουν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα βασικό θέμα: την περίοδό τους. Ακόμα και τα μεγάλα ταμπόν δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη ροή με αποτέλεσμα να γίνονται “ατύχηματα” ή να χρειάζεται να αλλάζουν ταμπόν κάθε λίγο και λιγάκι. Για τις σερβιέτες δεν το συζήταμε. Εάν τρέχεις και φοράς σερβιέτα γνωρίζεις πόσο δύσκολο και άβολο μπορεί να είναι. Ποιο είναι το μυστικό των γυναικών που τρέχουν; Όχι, δεν παίρνουν χάπι όλες. Πώς τα βγάζουν πέρα οι γυναίκες δρομείς όταν έχουν περίοδο; Με το κύπελλο περιόδου!

  

Τι είναι το κύπελλο περιόδου;

Το κύπελλο περιόδου είναι φτιαγμένο από 100% σιλικόνη και αντί να απορροφά τη ροή των εκκρίσεων, όπως συμβαίνει με τα ταμπόν και τις σερβιέτες, τη συλλέγει και την κρατάει μέχρι και 12 ώρες.

Είναι σχεδιασμένο από ένα ελαφρύ, απαλό υλικό, το οποίο βοηθά στο να μη νιώθεις ότι φοράς κάτι, προσφέροντάς σου μια περίοδο χωρίς προβλήματα και μακράς διάρκειας προστασία στις μικρές και τις μεγάλες ροές. 

Είναι ασφαλές και αποτελεί μία οικονομική λύση καθώς κοστίζει περίπου 20- 22 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 10 χρόνια. Τέλος, αντικαθιστώντας τα προϊόντα μίας χρήσης συμβάλλει στη μείωση παραγωγής απορριμμάτων, επιβαρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον.

Είναι ασφαλές το κύπελλο περιόδου;

Το κύπελλο περιόδου, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, θεωρείται απόλυτα ασφαλές. Διατίθεται στο εμπόριο εδώ και αρκετές δεκαετίες και όλα τα χρόνια κυκλοφορίας του δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος κίνδυνος για την υγεία.

Το κύπελλο περιόδου συλλέγει τις εκκρίσεις, εξαλείφει τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα του δέρματος, σέβεται το περιβάλλον του κόλπου, δεν απορροφά την προστατευτική βλέννη και δεν αλλάζει το φυσιολογικό pH του κόλπου. Επιπλέον δεν αφήνει ίχνη από ίνες στο εσωτερικό του κόλπου κάτι που συμβαίνει με τα ταμπόν. Το OrganiCup είναι κατασκευασμένο από 100% ιατρική σιλικόνη, χωρίς πρόσθετα ή χημικά. Δεν περιέχει λευκαντικά, αρώματα είτε άλλες ερεθιστικές η αλλεργιογόνες ουσίες ενώ είναι πιστοποιημένο με το AllergyCertified, και είναι κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα. Έχει επίσης την πιστοποίηση Vegan.

Σύμφωνα με επίσημες μελέτες δεν μπορεί να προκαλέσει το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που συνδέεται με τη χρήση ταμπόν.

Όπως και με τα ταμπόν δεν συνιστάται η χρήση του σε γυναίκες που φέρουν ενδομήτριο σπιράλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει την εκτόπιση του σπιράλ και μείωση της αντισυλληπτικής του δράσης.

Πώς χρησιμοποιείται;

Η χρήση του είναι απλή. Αναδιπλώνεται και τοποθετείται στον κόλπο, όπως ένα απλό ταμπόν. Αφού τοποθετηθεί, το κύπελλο περιόδου ξεδιπλώνεται και εφαρμόζει στα κολπικά τοιχώματα. Κάποιες γυναίκες ίσως να δυσκολευτούν αρχικά στη χρήση και να χρειαστούν κάποιο λιπαντικό. Με λίγη όμως εξάσκηση η τοποθέτηση του κυπέλλου περιόδου γίνεται χωρίς πρόβλημα. Εάν χρειαστεί να αδειάσεις ή να ρυθμίσεις το κύπελλο περιόδου σε έναν αγώνα μην ξεχάσεις πρώτα να πλύνεις καλά τα χέρια σου. Απόφυγε τα απολυμαντικά επειδή οι χημικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο σου.