Reviews

Δοκιμάζοντας το Garmin Vivofit σε πραγματικές συνθήκες κατάχρησης!

Σίγουρα όταν ακούς το όνομα Garmin η σκέψη των παλαιότερων gadgetάκηδων πάει στα GPS, ενώ οι νεότερες γενιές σκέφτονται τα ρολόγια και τους Activity Trackers. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω για μεγάλο χρονικό διάστημα το Garmin Vivofit, ώστε να καταγράψω την προσωπική μου εμπειρία.

Ας αρχίσουμε λοιπόν.

Χαρακτηριστικά

 

Το Vivofit διαθέτει ώρα και ημερομηνία, βηματομετρητή, στόχο βημάτων που απομένουν ώστε να κρατιέσαι σε ένα fit επίπεδο, χιλιομετρητή, θερμιδομετρητή και λειτουργία μέτρησης ύπνου. Η μπαταρία κρατάει για ένα χρόνο, είναι απολύτως αδιάβροχο μέχρι τα 50 μέτρα και όχι splashproof -σημαντικό- ενώ οι διαστάσεις της δίχρωμης οθόνης είναι 1,3 εκατοστά χ 0.55 χιλιοστά.

 

Ο βηματομετρητής είναι αρκετά ακριβής, ενώ και ο χιλιομετρητής το ίδιο. Πάντα υπάρχει τρόπος να ξεγελάσεις τον βηματομετρητή και ενώ κινείς μόνο το άνω μέρος του κορμού να καταγράφει, αλλά ποιός ο λόγος να κάνεις κάτι τέτοιο; Απλά ήθελα να δω αν ξεγελιέται για την παρουσίαση.

 

Τον στόχο βημάτων, ώστε να παραμένεις fit τον θέτεις εσύ ανάλογα με το πόσο έχεις περπατήσει, αν ολοκληρώσεις τα βήματα που σου θέτει ως στόχο, προσθέτει ένα x δίπλα στην λέξη goal και μετράει το πλεόνασμα. Την επόμενη όμως μέρα, οι στόχοι και οι απαιτήσεις ανεβαίνουν. Δηλαδή πρόκειται για ένα μεγάλο ΘΕΛΩ, που όσο αθλείσαι, τόσο ζητάει παραπάνω… Μιλάμε για Fitness Junkie όχι αστεία. Σε περίπτωση που είστε όλη μέρα στον καναπέ, κατεβάζει όμως τα μούτρα κάτω και την επόμενη μέρα σας ζητάει λιγότερα πράγματα να κάνετε, προφανώς απογοητευμένο από την μη άσκηση…

 

 

Η ιστορία με τον θερμιδομετρητή είναι κούλ, καθώς το Vivofit, καταγράφει και τις θερμίδες που κάει ο οργανισμός μας με το πέρασμα της ώρας (αυτό που οι τύποι με το φουντωτό μαλλί και τις άσπρες ρόμπες, ονομάζουν μεταβολισμό). Τη στιμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εγώ θα έπρεπε να έχω προσλάβει 1289 θερμίδες (όλες οι καταγραφές μετράνε από τις 00:01 το βράδυ), για να παραμείνω στα κιλά μου. Η συνάρτηση προκύπτει από τα βήματα που έχουν διανύσει, σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και τα κιλά. Επιστήμονες άνθρωποι δηλαδή εκεί στην Garmin…

Στα θετικά στοιχεία κατατάσσουμε το γεγονός, ότι η οθόνη είναι πάντα αναμένη, με αρνητικό ότι δεν έχει φωτισμό, αν και να σας πω την αλήθεια δεν το χρειάστηκα ποτέ στο μαύρο σκοτάδι… Ακόμη, είναι απολύτως αδιάβροχο, μιας και το Vivofit μου κάνει παρέα στο ντούς και από Απρίλη θα αρχίσει τις βουτιές στην θάλασσα…

Η μπαταρία έχει εκπληκτική διάρκεια ζωής, αλλά για να γίνει αυτό και να μην φορτίζεις κάθε 3 μέρες για παράδειγμα, θυσιάζεται η ύπαρξη δόνησης ως ειδοποίηση, όπου πάλι αν χρησιμοποιείς το Vivofit συνειδητά την ώρα που αθλείσαι, η δόνηση δεν σε επηρεάζει. 

Για το λουράκι έχει ακουστεί ότι θυμίζει…παιδικό παιχνίδι! Η αλήθεια είναι ότι για εμένα που τα τελευταία 14 χρόνια δεν φοράω ρολόι και μάλιστα με ενοχλούσαν, το Vivofit με βολεύει επειδή είναι στενό, ενώ δεν το έχω βγάλει ποτέ. Ποτέ όμως. Εναλλακτικά μπορείτε να παραγγείλετε άλλο λουράκι και να ξεμπερδεύετε, αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Έχουν ακουστεί παράπονα από Αμερική μεριά για το λουράκι και αλλεργίες (όπου για τον ίδιο λόγο έχει αποσυρθεί το fitbit Force), αλλά η εκεί διατροφή, τα μεταλλαγμένα και τα υπέρ-επεξεργασμένα φαγητά, προκαλούν ευπάθεια σε αλλεργίες. Μην μασάτε.

 

 Το vivofit ανοιγμένο.

 

Συνδεσιμότητα

 

Η συνδεσιμότητα γίνεται είτε με bluetooth είτε με ANT+ με ένα ΑΝΤ+ USB stick. Η σύνδεση με iPhone και iOS γίνεται χωρίς προβλήματα, το ίδιο συμβαίνει και με την συσκευή που θα κάνεις Sync. Το μόνο αρνητικό είναι ότι είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιείς αποκλειστικά την εφαρμογή της Garmin, χωρίς να μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια third party πιο χρηστική εφαρμογή.

 

Συνολικά

 

Κανείς από τους δύο χρήστες του Vivofit δεν έχει δοκιμάσει το sleep mode οπότε δεν θα κάνουμε copy-paste το review κάποιου άλλου χρήστη. Μετράει σαν Sleep τον συνεχόμενο ύπνο και σαν Nap τον ανήσυχο ύπνο με κινητικότητα και τα προσθέτει σε συνολικό ύπνο. Έτσι προκύπτει και η ποιότητα του ύπνου σας, όσο μικρότερο Nap, τόσο πιο ποιοτικός ο ύπνος. Εύκολο.

 

Εμένα το Vivofit με κινητοποίησε να κάνω τα 500 ή 1.000 βήματα παραπάνω για να πιάσω τον στόχο μου και μετά να τον ξεπεράσω κατά πολύ, ενώ είναι από τα πιο φθηνά activity trackers της αγοράς, με άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Για αυτό και το φέραμε. Μέτρησε η μπαταρία με 1 χρόνο ζωής, η ύπαρξη οθόνης το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό και πρακτικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό (δεν έχουν όλα). Σας είπαμε και τα θετικά και τα αρνητικά.