ΥΓΕΙΑ

Βάλε αυτά στο πιάτο σου και μείωσε τις πιθανότητες για καρκίνο

Πρόσθεσε αυτά στη διατροφή σου και προφύλαξε τον εαυτό σου από τη νόσο. Εκείνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η διατροφή μπορεί να έχει προφυλακτική δράση ενάντια στον καρκίνο, αλλά κανένα τρόφιμο δε θεραπεύει.

  

1 Μπρόκολο

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι η ουσία σουλφοραφάνη που βρίσκεται στο μπρόκολο βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα καρκινικά κύτταρα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. 

  

2 Πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι πλούσια και σε φυτοχημικά συστατικά και βιταμίνη και προφυλάσουν από τον καρκίνο του μαστού.

  

3 Πράσινο τσάι

Λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες, έχει αντιοξειδωτική δράση οι οποίες προφυλάσσουν από τον καρκίνο του μαστού και του δέρματος.

  

4 Σκόρδο

Και αυτό περιέχει πολυφαινόλες και ενώσεις με βάση το θείο, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου. Μάλιστα, έρευνα από το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν καθημερινά σκόρδο έχουν μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

 

5 Κακάο

Οι κατεχίνες και οι προκυανιδίνες περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

 

6 Κουρκουμάς

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη που περιέχει έχει μπορεί να να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα διαχωρίζοντας από τα τα φυσιολογικά.

 

7 Ελαιόλαδο

Σύμφωνα με ελληνική επιδημιολογική έρευνα η μεσογειακή διατροφή (η οποία βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση ελαιόλαδου), σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

 

 

Έχε υπόψη σου

Πέρα από τα οζίδια, υπάρχει μια σειρά λιγότερο αντιληπτών συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού, που μπορεί να παραβλέψουν ακόμα και οι γιατροί. Αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από τα παρακάτω, κλείσε ραντεβού με το γιατρό σου.

  • Αλλαγή στις θηλές σου Τα λακκάκια, τα έλκη ή η ερυθρότητα πάνω ή γύρω από τη θηλή μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη όγκου βαθιά στο μαστό που δεν μπορείς να νιώσεις με την αφή.
  • Ερυθρότητα, πρήξιμο ή μώλωπες Αυτά μπορεί να αποτελούν συμπτώματα φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, μια σπάνια μορφή της ασθένειας, στην οποία τα καρκινικά κύτταρα φράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα.
  • Πόνος στις μασχάλες Αν και η ευαισθησία σε αυτή την περιοχή συνήθως προκαλείται από κάποιο τράβηγμα του μυ, μια μόλυνση ή το φραγμένο ιδρωτοποιό αδένα, μπορεί να είναι υπεύθυνος ένα καρκινικός λεμφαδένας ή ιστός του μαστού.

Εκροή Η ελαφριά περιστασιακή έκκριση γαλακτώδους υγρού από τις θηλές είναι φυσιολογική. Όμως, η εκροή που επιμένει για αρκετές ημέρες ή είναι υδαρής ή έχει λίγο αίμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός όγκου.