ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι παθαίνεις όταν μασουλάς όλη την ημέρα

Καραντίνα – καραντίνα αλλά είναι μάλλον ώρα να απομακρυνθείς από την κουζίνα.

Είμαστε όλοι στο σπίτι πλέον και η κουζίνα έχει γίνει το νέο hot spot. Μπορεί να μην συνειδητοποιείς καν πόσο συχνά μπαίνεις για να τσιμπήσεις κάτι, για να μην αναφέρουμε, πόσες φορές ανοιγοκλείνεις τα ντουλάπια και το ψυγείο ψάχνοντας κάτι να φας. Όταν ανοίγεις το ντουλάπι σου αναζητώντας μια λιχουδιά που θα σε κρατήσει μέχρι το επόμενο γεύμα σου, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Σε όλους συμβαίνει, και μάλιστα τώρα που είμαστε κλεισμένοι σπίτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι παθαίνεις όταν μασουλάς όλη την ημέρα, αντί να απολαμβάνεις απλώς ένα σνακ.

1 Έχεις υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη
Φυσικά, τρώγοντας περισσότερο φαγητό όλη την ημέρα, καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων. Και καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες από ότι πραγματικά χρειάζεται το σώμα σου παίρνεις βάρος. Αυτό δεν θέλεις και πολλή σκέψη.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να τρως σνακ.

Πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι καλό να τρως ένα με δύο σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, για δεκατιανό και απογευματινό.

Είναι σημαντικό να τροφοδοτείς το σώμα σου όταν πεινάει, αντί να καταναλώνεις άσκοπα κενές θερμίδες που δεν θα σε χορτάσουν.

Σε ενδιαφέρει: 18 σνακ και γεύματα απαραίτητα για μυική αποκατάσταση

2 Μειώνεται το ανοσοποητικό σου
Όταν μασουλάς συνεχώς το σώμα σου είναι σε κατάσταση φλεγμονής, η οποία επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σου. Μάλιστα, λόγω COVID-19, τώρα τρώμε περισσότερο από ποτέ όλη την ημέρα, όχι μόνο σε ακανόνιστες ώρες αλλά ξοδεύουμε και 16 ώρες την ημέρα να τροφοδοτούμε συνεχώς τον οργανισμό μας με φαγητό! Αυτή η κατάσταση προκαλεί τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή παροδικής φλεγμονώδους απόκρισης. Ακόμα κι αν αυτό είναι φυσιολογικό και απόλυτα υγιές όταν τρως μόνο τρία γεύματα την ημέρα, εάν μασουλάς συνέχεια θέτεις το σώμα σου σε μια σταθερή κατάσταση φλεγμονής και στρεσάρεις το ανοσοποιητικό σύστημα.

3 Τα δόντια σου φθείρονται
Όπως μπορείς να φανταστείς το να τρως πιο συχνά όλη την ημέρα, διατηρώντας παράλληλα το μέσο πρόγραμμα βουρτσίσματος των δοντιών μία φορά το πρωί και μία το βράδυ, αφήνει άφθονο χρόνο στα βακτήρια που δημιουργούν πλάκα να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι χειρότεροι ένοχοι των σνακ που τροφοδοτούν αυτά τα επιβλαβή βακτήρια είναι οτιδήποτε ζαχαρούχο ή γεμάτο υδατάνθρακες.

Όσο περισσότερο μασουλάς χωρίς να βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά, τόσο πιθανότερο είναι να χαλάσουν τα δόντια σου.

4 Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεωνΑν συνήθως μασουλάς μπισκότα, καραμέλες, γλυκάκια ή κουλουράκια αυξάνεις τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θρεπτική αξία και περιέχουν ζάχαρη και πρόσθετα σάκχαρα. Οι συνθήκες που συνοδεύουν την κατανάλωση αυτών των ανθυγιεινών τροφών σνακ μπορεί γρήγορα να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά, όπως σημειώνεται από την American Heart Association, όταν καταναλώνονται από άτομο που είναι υπέρβαρο.

Το μασούλημα έχει και τα θετικά του!Το μασούλημα μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής κατά το γεύμα! Ειδικά εάν τα γεύματά σου συνήθως τείνουν να είναι πιο μεγάλα. Έτσι, ένα μικρό υγιεινό σνακ (ή δύο) όλη την ημέρα, ειδικά αν είναι υγιεινά σνακ, μποούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τον έλεγχο της πείνας σου. Οπότε άσε κάτω τα πατατάκια και φάε ένα καρότο, μία μπάρα δημητριακών ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς!