ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι το νέο superfood;

«Είναι ζάχαρη είναι μέλι τα καρπούζια του Βαγγέλη»! Τώρα και τα κουκούτσια του είναι και superfood!

 

Καρπούζι. Απόλυτα συνυφασμένο με το καλοκαίρι. Ο ερχομός των καρπουζιών στα Datsun και τα μανάβικα σημαίνει την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού και της γλύκας του καρπουζιού. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς συνήθως αφαιρούν (καλύτερα να γράψουμε «φτύνουν») τα μαύρα κουκούτσια από το καρπούζι και δεν τα τρώνε. Γνωρίζεις όμως ότι τα κουκούτσια έχουν μαγικές θρεπτικές ιδιότητες, γιατί είναι εξαιρετικά θρεπτικά και υγιεινά;

Το καρπούζι είναι ένα καταπληκτικό ενυδατικό φρούτο καθώς περιέχει 92% νερό, μέταλλα και βιταμίνες. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, κ.λπ, και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τα κουκούτσια του καρπουζιού ενισχύουν την ανοσία και την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, είναι ιδανικό σνακ για όσους γυμνάζονται.

Γιατί τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι το νέο superfood;

Τα κουκούτσια του καρπουζιού περιέχουν:

1 Χαμηλές θερμίδες

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι χαμηλά σε θερμίδες. Μια χούφτα από αυτά με βάρος περίπου 4 γραμμάρια περιέχει μόνο 23 θερμίδες.

2 Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη μεταβολική δραστηριότητα. Έτσι, τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι πλούσια σε μαγνήσιο και προάγουν τον υγιή μεταβολισμό του οργανισμού. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους το σώμα μας καθημερινά χρειάζεται 420mg μαγνησίου. Το μαγνήσιο παίζει επίσης βασικό ρόλο στην παραγωγή και ανάκτηση ενέργειας, καθιστώντας το απαραίτητο συμπλήρωμα στους αθλητές. Ακόμη και μικρές ελλείψεις στο μαγνήσιο μπορούν να βλάψουν σοβαρά την αθλητική σου απόδοση.

3 Ψευδάργυρο

Τα κουκούτσια του καρπουζιού αποτελούν μια καλή πηγή ψευδαργύρου. Συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσίας, στην πέψη, την ανάπτυξη των κυττάρων και διατηρούν το νευρικό σύστημα υγιές. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που συνδέεται με την ενίσχυση της τεστοστερόνης. Είναι αλήθεια ότι η λήψη ψευδαργύρου (διατροφικά ή μέσω συμπληρώματος) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, αλλά μόνο σε άτομα που έχουν έλλειψη ψευδαργύρου. Οι αθλητές είναι πιο επιρρεπείς σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου από το γενικό πληθυσμό επειδή ο ψευδάργυρος χάνεται μέσω της εφίδρωσης.

4 Σίδηρο

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Η ημερήσια απαίτηση σιδήρου είναι 18 mg την ημέρα. Οι αθλητές συχνά ανησυχούν για τα επίπεδα σιδήρου τους, επειδή είναι μέρος της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και της μυοσφαιρίνης στους μυς, βοηθώντας στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και μειωμένη αερόβια ικανότητα.

5 Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά που περιέχουν τα κουκούτσια, τόσο τα μονοακόρεστα όσο και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, θεωρούνται καλά λίπη. Μειώνουν τη χοληστερόλη και είναι χρήσιμα για την πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέσσερα γραμμάρια σπόρων καρπουζιού παρέχουν 0,3 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και 1,1 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Πώς να καταναλώσεις τα κουκούτσια του καρπουζιού;

Μπορείς να φας τα κουκούτσια του καρπουζιού ωμά και ψητοά αλλά οπωσδήποτε αποφλοιωμένα. Όταν τρώγονται 100% ωμά με τη μαύρη φλούδα δεν χωνεύονται, αλλά περνούν μέσα από τον οργανισμό ολόκληροι. Έτσι, καταλήγουν στην τουαλέτα σε μια ή δύο ημέρες, όπως συμβαίνει όταν καταπίνεις τσίχλες.

Τα κουκούτσια του καρπουζιού επίσης μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Όλα βέβαια έχουν να κάνουν με την ποσότητα που καταναλώνεις. Υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα αδιάλυτων ινών στα κουκούτσια, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν επιβράδυνση του πεπτικού συστήματος εάν δεν υπάρχει αρκετό νερό ή κάποιο άλλο υλικό για να συνεχίσει να τα σπρώχνει.

Αν θέλεις να φας τα κουκούτσια, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε τα στον φούρνο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό σνακ για μετά την προπόνηση, όταν ψηθούν.

Επίσης μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης και σε smoothies.

Μπορεί ένα καρπούζι να σε κάνει καλύτερο αθλητή;

Τα οφέλη για την υγεία

Καθώς τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη στον οργανισμό. Μερικά από τα σημαντικά οφέλη είναι ότι τα κουκούτσια:

Ενισχύουν τους μυς

Το καρπούζι θεωρείται από τους επιστήμονες της αθλητικής διατροφής ως άριστο μέσο για δημιουργία μεγαλύτερης αντοχής των μυών. Το αμινοξύ κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι, βοηθά στην ταχύτερη μείωση του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων μυϊκής κόπωσης.

Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση και διατήρηση της ενέργειας σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και πολλοί αθλητές τους προτιμούν. Αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, βελτιώνουν την αντοχή και την απόδοση, μειώνουν την κόπωση, βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και είναι ιδανικά για αθλήματα με άσκηση υψηλής έντασης.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι γεμάτα με σίδηρο και μέταλλα που ενισχύουν τις ανοσολογικές λειτουργίες. Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα

Το καρπούζι περιέχει υψηλή ποσότητα ψευδαργύρου που είναι σημαντική για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, το οποίο είναι το κύριο θέμα στην ανδρική υπογονιμότητα.

Προσφέρουν ένα υγιές δέρμα

Τα αποφλοιωμένα κουκούτσια του καρπουζιού συμβάλλουν στην υγεία της επιδερμίδας καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Το έλαιό τους χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς για τη θεραπεία της ακμής και των πρώτων σημαδιών γήρανσης.

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι γεμάτα μαγνήσιο που βοηθούν στη βελτίωση του δέρματος.

Το έλαιο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εκζέματος και άλλων δερματικών παθήσεων όπου το δέρμα είναι ξηρό και δημιουργεί κνησμό. Τα κουκούτσια του καρπουζιού λειτουργούν ως ενυδατική κρέμα για το θαμπό, ξηρό δέρμα. Ο ψευδάργυρος μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης λόγω της ικανότητάς του να συνθέτει πρωτεΐνες, να διαχωρίζει τα κύτταρα και να τα επιδιορθώνει.

Ενισχύουν τα μαλλιά

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι γεμάτα πρωτεΐνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την ποιότητα της τρίχας. Αυτοί οι σπόροι βοηθούν στην ενίσχυση των μαλλιών και προωθούν την ανάπτυξή τους. Το μαγγάνιο που περιέχουν βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Τα κουκούτσια του καρπουζιού συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς επειδή είναι καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες έδειξαν ότι αυτά τα καλά λιπαρά είναι χρήσιμα στην προστασία από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Επίσης, λόγω της υψηλής ποσότητας μαγνησίου, ρυθμίζουν την αρτηριακή σου πίεση.

Τα κουκούτσια του καρπουζιού λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αγγειοδιασταλτικά (διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων).

Ο σίδηρος που παρέχουν είναι επίσης σημαντικός για τη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Τα κουκούτσια είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και ρυθμίζει τη μεταφορά ασβεστίου στην καρδιά.

Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Εάν υποφέρεις από διακυμάνσεις του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, δοκίμασε να συμπεριλάβεις αυτούς τους μαγικούς σπόρους στη διατροφή σου. Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων που επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αποτρέπουν από την οστεοπόρωση

Εάν έχεις αδύναμα οστά και οστεοπόρωση, η τακτική κατανάλωση των κουκουτσιών μπορεί να βοηθήσει καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο.

Υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα

Τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι η πλούσια πηγή βιταμίνης Β που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης χρήσιμα σε διαταραχές της διάθεσης.