ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές τίγκα στα προβιοτικά, εκτός από το γιαούρτι!

Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπούν τα προβιοτικά: τους προσφέρουν καλύτερη πέψη, τους χαρίζουν περισσότερη ενέργεια, αποκτούν πιο λείο και καθαρό δέρμα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 

 

Τα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας ρυθμίζουν τις καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού. Ζυγίζουν συνολικά 2 κιλά, μπορούν να ρυθμίζουν τις αυξομειώσεις βάρους και να αλλάζουν την ανταπόκριση στα φάρμακα. Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να σε τροφοδοτήσουν με καλά βακτήρια, δες τις 5 τροφές που είναι τίγκα στα προβιοτικά, εκτός από το γιαούρτι! 

1 Οι ελιές

Οι ελιές που υποβάλλονται σε φυσική ζύμωση στο αλάτι (σε άλμη) περιέχουν προβιοτικά. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, παράγονται οξέα από τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος που βρίσκονται φυσικά στην ελιά. Η άλμη επιτρέπει στις προβιοτικές καλλιέργειες να ευδοκιμήσουν.

2 Οι πίκλες και τα τουρσί

Αν και δεν περιέχουν όλες οι πίκλες και τα τουρσί προβιοτικά, επειδή η διαδικασία της παστερίωσης εξουδετερώνει τα φιλικά βακτήρια, εάν τα βάλεις σε θαλασσινό αλάτι και νερό ενθαρρύνεις την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων. Απλά χρειάζεται να προσέξεις την κατανάλωσή τους επειδή περιέχουν αρκετό νάτριο. 

3 Το κεφίρ

Εάν είσαι φαν του γιαουρτιού δοκίμασε το κεφίρ. Προσφέρει ακόμη περισσότερα προβιοτικά από άλλα, πιο κοινά ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι ή το βουτυρόγαλα. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις περισσότερη πρωτεΐνη στο πρωινό σου smoothie. Οι πλήρεις πρωτεΐνες του κεφίρ αφομοιώνονται καλύτερα από το γιαούρτι και χρησιμοποιούνται ευκολότερα στο σώμα.

4 Τα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση

Ορισμένα τυριά, όπως το Gouda, το cheddar και το ελβετικό τυρί, παρασκευάζονται με βακτήρια γαλακτικού οξέος. Τα προβιοτικά που περιέχει το κάθε είδος ποικίλλει. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα στελέχη Lactobacillus στα μαλακά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως στο τυρί Gouda, είναι πολύ ανθεκτικά για να επιβιώσουν. Έτσι μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

5 Το ψωμί με προζύμι

Το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών με ευεργετικές ιδιότητες. Τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύουν την άμυνα τουοργανισμού και μειώνουν τις φλεγμονές και τις μολύνσεις.