ΔΙΑΤΡΟΦΗ

15 τροφές που εξαφανίζουν το «σωσίβιο» μια και καλή!

Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για να προετοιμάσεις το σώμα σου για την παραλία. Εκτός από τη γυμναστική δώσε σημασία στη διατροφή σου. Επίλεξε τροφές που θα τονώσουν το σώμα σου και θα συμβάλουν σε γρήγορη απώλεια βάρους. Κάποιες από αυτές τις τροφές θα ενισχύσουν τον μεταβολισμό σου, ώστε να κάψεις περισσότερες θερμίδες και λίπος στην κοιλιά, κάποιες θα σου προσφέρουν καλά βακτήρια, κάποια θα μειώσουν το στρες και τη φλεγμονή που προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους και φούσκωμα ενώ κάποιες άλλες θα μειώσουν την πείνα σου.

 

 

1 Μαύρη σοκολάτα

Μελέτη στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας διαπίστωσε ότι τα μικρόβια του εντέρου αναστατώνονται κατά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και αυξάνουν την παραγωγή πολυφαινολικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων κι ενός λιπαρού οξέος, που ενθαρρύνει το σώμα να κάψει λίπος ως καύσιμο και μειώνει τη φλεγμονή. Μάλιστα, έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα δείχνουν ότι χάρη στις συγκεκριμένες ουσίες βελτιώνεται η επίδοση στην άσκηση και στη μυϊκή σύσταση.

2 Πρωτείνη (σε σκόνη)

Η πρωτεΐνη σε βοηθά να κάψεις θερμίδες και λίπος, να χτίσεις μυικό ιστό και σε κρατάει  χορτάτο για περισσότερη ώρα. Για να φτιάξεις καλύτερο σώμα η αεροβική και τα βάρη μειώνουν το λίπος και χτίζουν μυϊκό ιστό. Αλλά θα πρέπει να τροφοδοτήσεις τους μυς σου. Ξεκίνα την ημέρα σου με πρωτεΐνη και θα αποτρέψεις το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα την πεσμένη ενέργεια. Φτιάξε ένα smoothie με σκόνη πρωτεΐνης που θα σου δώσει αίσθημα κορεσμού και θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος και θερμίδες.

3 Όσπρια

Σε μελέτη τεσσάρων εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τέσσερις εβδομαδιαίες μερίδες όσπρια έχασαν περισσότερο βάρος λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Διάβασε: Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να χάσεις το λίπος της κοιλιάς;

4 Μήλα

Τρώγοντας ένα μήλο κάθε ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, μια διαταραχή που σχετίζεται με το κοιλιακό λίπος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη. Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μείωση σπλαχνικού λίπους. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia, όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη φυτικών ινών τόσο χαμηλότερος ο ΔΜΣ σου και ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου ΙΙ. Χρειάζεται να γράψουμε περισσότερα;

5 Γάλα αμυγδάλου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά για την κοιλιά, επειδή πολλοί ενήλικες παράγουν λιγότερο από το πεπτικό ένζυμο λακτάση καθώς γερνούν. Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος και να αποθηκεύσει λιγότερο λίπος. Είναι επίσης πηγή μαγνησίου, ένα μέταλλο που εμπλέκεται στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και την πρωτεϊνική σύνθεση – η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τη μυϊκή μάζα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρόσληψη μαγνησίου βοηθά στη λιπόλυση.

6 Μουστάρδα

Χάρη στα φυτοχημικά που δίνουν στη μουστάρδα τη χαρακτηριστική της γεύση, τρώγοντας μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού, το οποίο έχει μόλις 5 θερμίδες και μπορεί να ενισχύσει την καύση θερμίδων έως και κατά 25% για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση, σύμφωνα με ερευνητές της Οξφόρδης.

7 Μπανάνα

Οι τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως η μπανάνα, αποβάλλουν το επιπλέον νάτριο και μειώνουν την κατακράτηση υγρών.

8 Κανέλα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιευτήκε στο American Journal of Clinical Nutrition το γλυκό αυτό μπαχαρικό βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης, έτσι ώστε η ζάχαρη που καταναλώνεις να μην αποθηκεύετε ως λίπος. Πασπάλισε τον καφέ σου, το γιαούρτι, τις φέτες μήλου, ή τη βρώμη στο πρωινό σου.

9 Κεφίρ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και τα αέρια, που προέρχονται από την κατανάλωση λακτόζης κατά 70%! Το κεφίρ είναι ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση, και έχει υψηλά επίπεδα προβιοτικών που βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και, με την πάροδο του χρόνου, προλαμβάνουν το φούσκωμα.

10 Τσάι τζίντζερ

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, το τζίντζερ, παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο στο στομάχι και να εμποδίσει διάφορα ένζυμα στο σώμα να δημιουργήσουν φούσκωμα, κάτι που προκαλεί φλεγμονή. Αυτό το ρόφημα  θα βελτιώσει την πέψη και θα μειώσει τις λιγούρες σου για αλμυρά ή γλυκά.

11 Κόκκινες πιπεριές

Ασκείσαι και τρως σωστά αλλά δεν μπορείς να απαλλαγείς από το σωσίβιο; Εάν η εργασία σου είναι πραγματικά απαιτητική τα επίπεδα της κορτιζόλης σου είναι πιθανό να βρίσκεται στα ύψη, η οποία ενθαρρύνει το σώμα να αποθηκεύει λίπος γύρω την κοιλιά. Πρόσθεσε μερικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C στη διατροφή σου. Οι μελέτες δείχνουν ότι εκτός από το ότι τονώνει το ανοσοποιητικό, η βιταμίνη C μειώνει τις σωματικές και τις ψυχολογικές επιπτώσεις του στρες.

12 Πικραλίδα (ταραξάκο)

Έχει ήπια διουρητική δράση που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από επιπλέον υγρά. Αυτά τα πικρά χόρτα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα χόρτα στον ατμό αυξάνουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες κατά 67%.

13 Κινόα

Εάν είσαι σε δίαιτα είναι σημαντικό να περιορίσεις την πρόσληψη των απλών υδατανθράκων και να στραφείς στους σύνθετους.  Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα ενέργειας. Το quinoa έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη, αφού περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως λυσίνη, διακλαδισμένα αμινοξέα (BCAA), που καίνε το λίπος, χτίζουν τους μυς και διατηρούν γερά οστά και δέρμα. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry βρέθηκε ότι το quinoa έχει το υψηλότερο επίπεδο βεταΐνης, μιας χημικής ουσίας που ενισχύει το μεταβολισμό.

 

Διάβασε: 3 κινήσεις για κοιλιά πλάκα!

 

14 Σκουμπρί

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D βοηθα στην αύξηση της μυϊκής δύναμης καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη του ήλιου-ονομάστηκε έτσι, επειδή ο ήλιος συνθέτει τη βιταμίνη D στο σώμα μας κατά την έκθεσή μας σε αυτόν-  είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη που προκαλεί την αντίδραση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα 100 γραμμάρια σκουμπρί σου παρέχουν 65% βιταμίνης D!

15 Σπανάκι

Πρόσθεσε λίγο σπανάκι στο πιάτο σου για να μειώσεις την πείνα σου με φυσικό τρόπο. Οι μεμβράνες του πράσινου αυτού λαχανικού περιέχουν θυλακοειδή που μειώνουν δραστικά την όρεξη. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι σπανάκι είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.  

Φίλια Μητρομάρα