Fitness

Ποια άσκηση θα σε βοηθήσει να τρέξεις καλύτερα;

Θέλεις να αυξήσεις τη δύναμη και την ταχύτητα σου; Δοκίμασε αυτή τη μοναδική άσκηση που συνδυάζει τη δύναμη και την ευκινησία για καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

Δύναμη και ευκινησία.

Αυτός είναι ο μαγικός συνδυασμός, όταν πρόκειται για την εξεύρεση των κατάλληλων κινήσεων που χτίζουν δυνατούς μυς και αντοχή, ενώ, ενισχύουν τη δύναμη και την ταχύτητα. Η προπόνηση δύναμης αυξάνει την αντοχή σου και βελτιώνει το διασκελισμό σου βοηθώντας σε να γίνεις πιο γρήγορος δρομέας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports αναφέρει ότι η άσκηση που δίνει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό δύναμης-ευκινησίας δεν είναι άλλη από τις πλάγιες βυθίσεις με αλτήρες.

Η έρευνα

Ερευνητές χώρισαν τους παίκτες ενός κολεγίου του μπέιζμπολ σε δύο ομάδες και προπονήθηκαν όλοι τους στο να εκτελέσουν σωστά την άσκηση αυτή. Στη συνέχεια ζήτησαν από την πρώτη ομάδα να κάνει ένα λεπτό προθέρμανση και στη συνέχεια να καθίσει. Η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να εκτελέσει την ίδια προθέρμανση και να κάνει ένα σετ από πλάγιες βυθίσεις με αλτήρες. Και οι δύο ομάδες περπάτησαν αργά για μερικά λεπτά πριν δοκιμάσουν να τεστάρουν την ευκινησία τους στο τρέξιμο. Καθώς  έτρεχαν τους ζητήθηκε να επιταχύνουν μετά από μια στάση και να αλλάξουν κατευθύνσεις γρήγορα. Οι αθλητές της δεύτερης ομάδας, οι οποιοί ολοκλήρωσαν τις πλάγιες βυθίσεις με αλτήρες απέδωσαν σημαντικά καλύτερα σε αυτό το τεστ λειτουργικότητας-ευκινησίας. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη άσκηση στοχεύει σε μυς που απαιτούνται για όσους κάνουν σπριντ.

Πώς να κάνεις πλάγιες βυθίσεις με αλτήρες

Α) Mε τα πόδια ενωμένα κράτα ένα βαράκι (ή ένα kettlebell) και με τα δύο χέρια στο ύψος του στήθους.

Β) Κάνε μία πλάγια προβολή με το αριστερό πόδι και βαθύ κάθισμα σε εκείνη την πλευρά, ρίχνοντας τους γοφούς προς τα κάτω και πίσω. Το βάρος πέφτει ως επί το πλείστον στην αριστερή φτέρνα.

Γ) Με λυγισμένο το αριστερό δώσε ώθηση στα πόδια σου για να επιστρέψεις στην αρχική θέση. Επανέλαβε στην αντίθετη πλευρά. Αυτό είναι ένα σετ.

Κάνε 15 – 20 σετ.

 

photo via pinterest