Fitness

Τι λάθος κάνεις στην προθέρμανση;

Αν μέχρι τώρα έκανες κάποιες ήπιες καρδιαγγειακές ασκήσεις και στρέτσινγκ μάθε ότι αυτός ο κοινός συνδυασμός προθέρμανσης, που κάνουν οι περισσότεροι, στην πραγματικότητα μπορεί να μειώσουν την απόδοσή σου.

 

 

Σύμφωνα με έρευνα όταν αθλητές του Πανεπιστημίου του Λας Βέγκας έκαναν στατικό στρέτσινγκ, κρατώντας την ίδια θέση για περίπου 30 δευτερόλεπτα και συνέχιζαν την προθέρμανσή τους με περπάτημα, βρέθηκε ότι τελικά παρήγαγαν λιγότερη δύναμη στα πόδια όταν ξεκινούσαν το πρόγραμμα γυμναστικής τους, σε σχέση με αυτούς που έκαναν προθέρμανση μόνο με περπάτημα. Μείωση στη δύναμή σου σημαίνει ότι θα δυσκολευτείς να κρατήσεις τη σωστή ένταση σ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και ενδεχομένως να ασκηθείς λιγότερο χρόνο.

Τι σου προσφέρει η προθέρμανση

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των μυών, αλλά και των τενόντων και των συνδέσμων, γιατί επιτρέπει μεγαλύτερο βεληνεκές κίνησης σε μύες και αρθρώσεις.

 Αυξάνει τη θερμοκρασία του αίματος κάτι που σε βοηθά να προπονηθείς πιο έντονα ή για περισσότερο χρόνο.

 Αυξάνει τη ροή του αίματος στους εμπλεκόμενους μύες και τους προετοιμάζει καλύτερα για την άσκηση.

 Αυξάνει τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους μύες πράγμα που θα σε προστατεύει από την γρήγορη κόπωση.

 Προετοιμάζει την καρδιά σταδιακά έτσι ώστε να αποφευχθεί η απότομη αύξηση της πίεσης.

 Βελτιώνει τους χρόνους αντίδρασης και συντονισμού.

 Λιπαίνει τις αρθρώσεις σου.

 Σε προετοιμάζει νοητικά με τον καλύτερο τρόπο για την προπόνηση.

Τι μπορείς να κάνεις στην προθέρμανση

Επίλεξε εύκολες καρδιαγγειακές ασκήσεις για ζέσταμα και άφησε το στρέτσινγκ για το τέλος.Βασική προϋπόθεση του τεντώματος των μυών είναι η σωστή προετοιμασία, η οποία προϋποθέτει προθέρμανση. Μην επιχειρήσεις πρόγραμμα διατάσεων χωρίς ζέσταμα, ο τραυματισμός είναι πολύ πιθανός.

Αν κάνεις αερόβια προπόνηση: Ξεκίνα με βάδισμα ή ελαφρό τρέξιμο κι επιτάχυνε σταδιακά.

Διάβασε: Τι μπορεί να σου συμβεί αν δεν κάνεις διατάσεις μετά από το τρέξιμο;

 Αν κάνεις προπόνηση με βάρη: Κάνε λίγη αερόβια και στοχευμένη προθέρμανση με μικρότερα βάρη ή κυκλική προπόνηση με το βάρος του σώματός σου.

Φρόντισε να διαρκεί 10 λεπτά. Όχι περισσότερο, το θέμα είναι να ζεσταθούν οι μύες σου. παραπάνω χρόνος είναι χάσιμο χρόνου.