Interviews

Βασίλης Τολιόπουλος: Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού στην πρώτη του συνέντευξη!

Ο διεθνής γκαρντ με την Εθνική ομάδα των Εφήβων Βασίλης Τολιόπουλος, το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού, μιλάει για πρώτη φορά στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr.

Ξεκίνησε να παίζει στα 7 του χρόνια όταν είδε ένα παιχνίδι μπάσκετ που του είχε κινήσει το ενδιαφέρον και ζήτησε από τους γονείς του να τον γράψουν σε αυτό το άθλημα «επειδή μου άρεσε πολύ». Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην Αθλητική Ένωση Ταύρου μέχρι τα 9 του και πήγε στον Πανιώνιο επειδή φημιζόταν για τις Ακαδημίες του μένοντας μέχρι τα 16 του. Στα 17 του πήγε στον Ίκαρο χαλκίδας κάνοντας την πρώτη του χρονιά στην Α1 κατηγορία και την επόμενη χρονιά σειρά είχε ο Κολοσσός Ρόδου. Γεννημένος στις 15/06/1996 με ύψος 1.88 ο Βασίλης Τολιόπουλος, το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, δίνει την πρώτη του συνέντευξη και κάνει την πρώτη του φωτογράφιση για το wefit.gr!

Βασίλη πώς νιώθεις που είσαι επίσημα παίκτης των ερυθρόλευκων;  

Ήταν όνειρο ζωής για μένα να μπω σε μία τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Χάρηκα πάρα πολύ και είμαι απίστευτα συγκινημένος που θα μπορώ να δουλεύω με αυτούς τους παίκτες και το επιτελείο που έχει ο Ολυμπιακός και είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

Θέλω να βρω ένα καλό ρόλο στην ομάδα, να είμαι χρήσιμος και αργότερα να καταξιωθώ, να γίνω βασικός παίκτης της ομάδας και σιγά σιγά να πάω στην εθνική ανδρών, που είναι και το μεγάλο μου όνειρο. Από κει και πέρα θα δουλεύω και θα παλεύω για να γίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερος. Πιστεύω πως κάθε αθλητής παλεύει και δουλεύει για να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

 

Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;

Πιστεύω πως είναι η δημιουργικότητά μου και μετά έρχεται το σκοράρισμα στο οποίο είμαι αξιόπιστος, ειδικά μετά από σουτ. Αν και χρειάζεται να βελτιώσω αρκετά το σώμα μου γιατί θα με βοηθήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα θεωρώ πως και η ενέργεια που βγάζω στο παρκέ, δίνω πάντα το 100% του εαυτού μου και των δυνατοτήτων μου και πάντα παίζω με ψυχή, είναι βασικό προσόν μου.

Ποια είναι τα πρότυπά σου;

Πρώτα από όλους, αυτός που από μικρός είχα και ως πρότυπο, είναι ο Βασίλης Σπανούλης, όχι μόνο επειδή πήγα στον Ολυμπιακό και θα είναι συμπαίκτης μου τώρα, αλλά πάντα τον θαύμαζα και ήταν το ίδαλμά μου. Μου αρέσει η αυτοσυγκέντρωση που έχει σε κάθε παιχνίδι, ότι ποτέ δεν «χαλιέται»  με ό,τι και να γίνεται στο ματς και πάντα είναι εκεί για να βοηθήσει στην κρίσιμη στιγμή την ομάδα. Από ξένους παίκτες μου αρέσει ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ της Ρεάλ που είναι και πλέι μέικερ και ο Κόμπι Μπράιαντ του NBA.

Τι θα μπορούσε να σε χαλάσει μέσα στο γήπεδο;

Μπορεί να με χαλάσει η μη αρμονία στην ομάδα και το να μην παίζει ο ένας για τον άλλον γιατί αυτό είναι κακό για όλους μας.

Ποια ομάδα θα ήθελες να έχεις αντίπαλη;

Σίγουρα το αντίπαλο δέος είναι ο Παναθηναικός. Όλοι θα ήθελαν να παίξουν σε ένα μεγάλο ντέρμπι, και ειδικά στους τελικούς. Αλλά αν μου δινόταν η δυνάτοτητα να παίξω με ξένη ομάδα θα ήθελα να έχω απέναντί μου τη Ρεάλ Μαδρίτης και να την κερδίσουμε!

Τι πρέπει να έχει ένας πλέι μέικερ;

Ο άψογος χειρισμός της μπάλας αλλά και η επιδέξια ντρίμπλα είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας πλέι μέικερ. Επίσης, να είναι καλός αθλητής, να μπορεί να αντέχει την πίεση, να είναι πολύ καλός αμυντικός επειδή θέλει πολύ τρέξιμο, πολύ δύναμη, να βλέπει πάσες, να μπορεί να δημιουργεί για τον συμπαίκτη του γιατί ο ρόλος του πλέι μέικερ αυτός είναι. Εννοείται πως πρέπει να έχει αξιόπιστο σουτ απ’ έξω, από την περιφέρεια,γιατί αν δεν έχει μπορεί να γίνει ιδιαίτερα προβλέψιμος και να μην τον αφήσουν οι άλλοι να δημιουργήσει.

Σουτ που έχεις ζηλέψει;

Σίγουρα του Διαμαντίδη με την Γαλλία και του Σπανούλη με τη ΤΣΣΚΑ στο τελευταίο finalfour  που ήταν το παιχνίδι Χ και το σούταρε από τα 8,5 μέτρα με άμυνα και κέρδισε ο Ολυμπιακός.

Τι έχεις να πεις για το ελληνικό μπάσκετ;

Το ελληνικό μπάσκετ είναι πάντα εδώ και κυρίως το μπάσκετ φέρνει χαρές στη χώρα, έχουμε δει εξάλλου τις μεγάλες επιτυχίες που έχουν κάνει ο Ολυμπιακός αλλά και ο Παναθηναικός στο χώρο του μπάσκετ τα τελευταία 7 – 8 χρόνια στην Ευρώπη. Η Εθνική Αντρών είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική και στις μικρές πάμε πάρα πολύ καλά.

Εάν κάποιος ήθελε να ασχοληθεί με ένα άθλημα γιατί θα του πρότεινες να ασχοληθεί με το μπάσκετ;

Επειδή είναι ένα άθλημα που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις καθόλου, πρέπει να δίνεις όλο σου τον εαυτό και είναι ένα ομάδικο άθλημα που όταν δεν λειτουργεί ένας δεν λειτουργεί όλη η ομάδα.

Τι σκέφτεσαι κάθε φορά που μπαίνει στο παρκέ;

Πώς δεν θα τα παρατήσω ποτέ, ό,τι κι αν γίνει.

Τι λέει το tattoo που έχεις «χτυπήσει»;

Winners never quit and quitters never win.

 

Ο Βασίλης σου αποκαλύπτει πώς θα γίνεις «προπονητής εντός γηπέδου»

1 Δες τι κάνουν οι αντιπάλοι σου. Ό,τι κάνουν καλά προσπάθησε να το σταματήσεις, ό,τι κάνουν κακά προσπάθησε να το εκμεταλλευτείς και να το χτυπήσεις.

2 Μην τα παρατάς ποτέ, ό,τι και να γίνεται, ακόμη κι αν χάνεις, παίξε για τη χαρά του παιχνιδιού.

3 Παρέμεινε συγκεντρώμενος στο παιχνίδι και στις δύσκολες στιγμές φρόντιζε να είσαι πάντα εκεί για να μπορέσεις να βοηθήσεις.

4 Το 51% της προσοχής σου πρέπει να είναι στον προσωπικό σου αντίπαλο, αλλά το 49% πρέπει να είναι στην μπάλα, όποιος και αν την έχει.

 

Κάνε λέι απ. Αν είσαι δεξιόχειρας, αυτό σημαίνει ότι πηδάς με το αριστερό σου πόδι σηκώνοντας το δεξί σου γόνατο και αφήνεις την μπάλα στο ταμπλό με το δεξί σου χέρι – σαν να κρατάς δίσκο με ολόκληρη την παλάμη. Κάν' το άπειρες φορές μέχρι να φτάσεις στο σημείο που να μην το χάνεις με τίποτα.

 

Αυτή είναι η σωστή στάση για σουτ. 

 

Ευχαριστούμε το Workout Hall για την φιλοξενία του