Interviews

Προπονητής και παγκόσμιος πρωταθλητής Tae Kwon Do από το Ιράν: «Η Ελλάδα έχει πολλά ταλέντα»

Το Tae Kwo Do στην Ελλάδα σημειώνει ανοδική πορεία τόσο σε πανελλήνιο όσο και παγκόσμιο επίπεδο, με ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Πριν λίγες μέρες το wefit.gr παρακολούθησε μία υπέροχη προπόνηση με απίστευτες τεχνικές και μυστικά που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσει κάθε αθλητής που ασχολείται με το Tae Kwon Do. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ζωή Κακαρέλη και ο δάσκαλος Βασίλειος Κουμούδης εξασφάλισαν τον προπονητή της εθνικής ομάδας εφήβων του Ιράν MOHAMMAD REZA YARI καθώς και τον παγκόσμιο πρωταθλητή LORON HADI και τον πρωταθλητή του Ιράν MEYSAM GHAGREMCINLOO για να προπονήσουν τους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Tea Kwon Do Νέας Ιωνίας. Οι ιρανοί προπονητής και παγκόσμιος πρωταθλητής μίλησαν στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για την εμπειρία τους.

 

MOHAMMAD REZA YARI

 

 

 

 

O ιρανός προπονητής της εθνικής ομάδας εφήβων  του Ιράν MOHAMMAD REZA YARI είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τους αθλητές του στην 2η θέση του Πανασιατικού πρωταθλήματος και έκανε τους κορυφαίους Κορεάτες να χάσουν πραγματικά τον ύπνο τους!

Τι σημαίνει Tae Kwon Do αλλά και τι νόημα έχει για σας, προσωπικά;

Tae σημαίνει χέρι, Kwon πόδι και Do σημαίνει μυαλό. Στο άθλημά μας, δηλαδή, συνδυάζουμε χέρια, πόδια και μυαλό. Για μένα το Tae Kwon Do είναι η δεύτερη ζωή μου.

Γιατί να έρθει κάποιος να μάθει Tae Kwon Do;

Αυτό που διδάσκει πρώτα το Tae Kwon Do είναι η πειθαρχία και ο σεβασμός. Από κει και πέρα γυμνάζει όλο το σώμα αφού είναι μια ολοκληρωμένη άσκηση.

Τι χρειάζεται κανείς για να κάνει πρωταθλητισμό;

Να ξεπερνά τον εαυτό του, και σωματικά και ψυχικά. Διαμορφώνει χαρακτήρα και αποκτά επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα. Χρειάζονται πολλές θυσίες για να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό όπως να ακολουθεί ένααυστηρό πρόγραμμα διατροφής και προπόνησης, καλή ζωή χωρίς καταχρήσεις. Όλα αυτά όμως δεν εξασφαλίζουν πάντα την επιτυχία.

Έχετε βγάλει αρκετούς πρωταθλητές στο Ιράν. Στο μέλλον πρόκειται να βγάλετε και άλλους;

Το μέλλον, φυσικά, δεν το ξέρουμε. Εξαρτάται και από κάποιες συγκυρίες. Έχουμε, όμως, καλό υλικό. Όπως πιστεύω ότι και η Ελλάδα έχει αθλητές με ταλέντο. Γενικά πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι φυτώριο αθλητών για το Tae Kwon Do. Θα ήθελα να δούλευα με Έλληνες αθλητές αν μου δινόταν η ευκαιρία.

LORON HADI

 

 

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής LORON HADI το 2013 στο Μεξικό μας είπε:

Έχεις στερηθεί πράγματα λόγω του πρωταθλητισμού;

Δεν νομίζω ότι έχω στερηθεί κάτι γιατί κάνω αυτό που αγαπώ και με γεμίζει. Το μυστικό βρίσκεται στην αφοσίωση και την συγκέντρωση που έχεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης κι όχι στο αν στερείσαι πράγματα.

Τι σκέφτεσαι λίγο πριν βγεις στο τατάμι;

Τίποτα. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο  συγκεντρωμένος γίνεται. Ο στόχος είναι να κερδίσεις με συγκεκριμένες κινήσεις και τεχνική. Οι περιττές σκέψεις σε αποπροσανατολίζουν.

Τι περιλαμβάνει μια τυπική προπόνηση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας;

Ξεκινάμε με διατάσεις για να ζεστάνουμε τους μυς, έπειτα τρέχουμε για 15-20 λεπτά τρέξιμο για ζέσταμα και ξανά διατάσεις. Μετά αρχίζουμε ασκήσεις τεχνικής στα λακτίσματα μας με έντονο ρυθμό.

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που ξεκινούν τώρα να αθλούνται;

Θα τους συμβούλευα να συνεχίσουν τον αθλητισμό για να διασκεδάζουν  κυρίως. Εάν θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό τότε θα πρέπει να αφιερώνουν πολύ χρόνο στους στόχους που θα έχουν βάλει και να μην τα παρατήσουν.

Ποια είναι η βασική σου στρατηγική;

Συνοψίζεται στην εξής φράση: «κάνε τον αδύναμο εκεί που είσαι δυνατός».

 

 

Ο Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do N.Ιωνίας Αττικής είναι αναγνωρισμένος και ενεργό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Tae Kwon Do (ΕΛ.Ο.Τ), με ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γ.Γ. Αθλητισμού. Ιδρύθηκε το 2005 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ζωή Κακαρέλη και τον Δάσκαλο Βασίλειο Κουμούδη και έχει πάνω από 50 πρωταθλητές Ελλάδος, καθώς και διακριθέντες σε πολλά διεθνή πρωταθλήματα. Συμμετέχει καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε αθλητικά camp υψηλού επιπέδου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνει προπονητικά δεκαήμερα στις καλύτερες κατασκηνώσεις της Ελλάδας. Επίσης, διαθέτει και ειδικό τμήμα προσχολικής ηλικίας «Baby Tae Kwon Do» για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών.

Ευχαριστούμε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Tae Kwon Do Ζωή Κακαρέλη για την πρόσκληση και το φωτογραφικό υλικό.