Interviews

Λευτέρης Παρασκευάς: Από την Μαρμάρινη Αψίδα στην Αψίδα του Θριάμβου!

Συναντήσαμε τους Λευτέρη Παρασκευά και Μηνά Μαλάτο σε μια προπόνηση εν όψει του Τριάθλου των 463,5 χιλιομέτρων που θα κάνει ο πρώτος από το Ντόβερ μέχρι το Καλέ.

Η διαδρομή αρχίζει από την Mαρμάρινη αψίδα του Λονδίνου με τερματισμό στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, μέσα από 140 χλμ. τρέξιμο, 33,8 χλμ. κολύμπι (ο διάπλους της Μάγχης είναι άθλος από μόνος του) και 289,7 χλμ. ποδηλασία.

Λευτέρης Παρασκευάς

Οι ημερομηνίες που θα μπορούσα να ξεκινήσω την δοκιμασία βάσει συνθηκών είναι από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 21 Ιουλίου. Αυτές οι ημερομηνίες έχουν σχέση με το κολύμπι στη Μάγχη και με τον καιρό που θα βρω εκεί.

Οι καλύτερες συνθήκες που θα μπορούσα να έχω στον διάπλου της Μάγχης, είναι να έχω τον ήλιο από πάνω και η θερμοκρασία να είναι από 16 βαθμούς και άνω. Ακόμα και ένας βαθμός διαφορά είναι τεράστια αλλαγή μέσα στο νερό.

Το σύνηθες όταν κολυμπάς στην Μάγχη είναι να μπεις με μικρό κυματισμό, ενώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα συμβεί με τα ρεύματα γιατί δεν έχω ξανακάνει κάτι αντίστοιχο. Υπολογίζω το όλο εγχείρημα να πάρει 12 με 13 ώρες (σ.σ. 12 με 13 ώρες. Κολύμπι. Αυτά) αν όλα πάνε καλά.

Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες όπως να έχει ομίχλη, όπου σταματάνε αυτομάτως τον αγώνα, ενώ απαγορεύεται δια ροπάλου να ακουμπήσεις έστω και με το μικρό σου δαχτυλάκι το σκάφος ασφαλείας. Θα κυνηγήσω το ρεκόρ διαδρομής, αλλά τίποτα δεν είναι απλό.

 

 

Σκοπός μου είναι να ξεκινήσω το τρεξιμο από το Λονδινο μια μέρα πριν το κολύμπι. Αφού τερματίσω το τρέξιμο σκοπές μου είναι να ξεκουραστώ 10-12 ώρες στο Dover και μετα να ξεκινησω τον διάπλου.

Αν ισχύει ότι και στην Ελλάδα λογικά τις πρώτες πρωινές ώρες τα νερά θα είναι γαλήνια και ιδανικά για να ξεκινήσω.

Όταν με το καλό φτάσω απέναντι, κάτι που το υπολογίζω στις 12 με 13 ώρες, αν διεκδικώ ακόμα το ρεκόρ, θα ξεκουραστώ μόνο 2-3 ώρες και θα φύγω για ποδήλατο. Μπορεί δηλαδή να ξεκινήσω το ποδήλατο στις 11 το βράδυ, μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου.

Το κολύμπι είναι ο ρυθμιστής όλου του αγώνα.

Τα δύσκολα κομμάτια που πρέπει να προσέξω και δεν εξαρτάται από εμένα, είναι μετά το τρέξιμο που η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη και πρέπει να την επαναφέρεις σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο φόβος μετά το πρώτο 3ωρο-4ωρο στη Μάγχη να αρχίσουν οι κράμπες, είναι υπαρκτός, αλλά ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να πάθω υποθερμία και να σταματήσω την προσπάθειά μου.

 

 

Σκοπός μου είναι να τρέξω με ένα χαλαρό ρυθμό περίπου στα 5μιση με 6 λεπτά το χιλιόμετρο για τα πρώτα 100 χιλιόμετρα, ώστε να μην επιβαρύνω την καρδιά μου.

Αν είναι καλά τα πόδια μου μέχρι τότε θα ρίξω λίγο τον ρυθμό και θα αρχίσω να τρώω φαγητό, υδατάνθρακες, ώστε να επανέλθουν οι μύες μου πιο γρήγορα, για να προλάβω να κάνω 3-4 γεύματα, να φουλάρω πριν μπω στην Μάγχη. 

Στην Μάγχη, επειδή έχω κάνει αρκετούς μεγάλους διάπλους, αν έχει κύμα και ρευματα δεν μπορείς να σταματήσεις για να φας και τα γεύματά σου πρέπει να είναι του δευτερολέπτου, το πιο εύκολο είναι υδατάνθρακες σε υγρή μορφή.

Τροφή σου πετούν με ένα σχοινί όπου στην άκρη του έχει μπολάκι, στα σημεία του αγώνα που έχω προγραμματίσει από πριν.

Μέχρι την πρώτη ώρα δεν θα φάω τίποτα και ύστερα ανά μισή ώρα θα σταματάω.

Τα ρεύματα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, γιατί είναι πολύ ισχυρά. Υπάρχουν video όπου ο κολυμβητής σταματάει να φάει και τον παίρνει το ρεύμα. Οπότε εκεί πρέπει να συνεχίσεις το κολύμπι και να τρως…

 

 

Το ιδανικό θα ήταν να τρώω κανονικά, αποφεύγω τα τεχνητά μέσα γιατί σου ανεβάζουν γρήγορα το γλυκογόνο. Αν και θα έχω πάντα gel για περίπτωση ανάγκης. Στο ποδήλατο θα παίξει ρόλο το αν θα κυνηγάω το ρεκόρ (61 ώρες 27 ώρες) και η διατροφή μου εκεί, είναι ένα διαφορετικό κομμάτι.

Το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα είναι να μπεις να κολυμπήσεις απέναντι μετά από τόσο τρέξιμο (140 χιλιόμετρα). Σε πονάνε όλα. Δεν μπορείς καν να κουνήσεις τα πόδια…

Η υποστήριξή μου θα αποτελείται από έναν άνθρωπο που έχει αναλάβει την τροφοδοσία και το μασάζ, ενώ θα βρίσκονται μαζί μας και 3 κινηματογραφιστές για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ γύρω από τον άθλο.

Υπάρχει μια περίπτωση να έρθουν και φίλοι μου από το Λονδίνο να τρέξουν μαζί για υποστήριξη.

 

Ο αγώνας του Παρασκευά είναι ο τελευταίος από μια σειρά άθλων, με τα έσοδα από τις δωρεές να πηγαίνουν στο Περπατώ και στο ΕΛΕΠΑΠ Βόλου.