Interviews

John Jaquish: Πώς με 10 λεπτά την εβδομάδα χτίζεις οστά και μυϊκή μάζα

Aπό την ηλικία των 30 χρόνων και έπειτα το ανθρώπινο σώμα χάνει ετησίως το 1% της οστικής του μάζας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μυοσκελετικά προβλήματα, σταδιακή μείωση της δύναμης και περιορισμό της ευκινησίας. Ο δρ. John Jaquish με αφορμή ένα προσωπικό του γεγονός, εφηύρε τη μεθόδο της Οστεογονικής Φόρτισης.

Η μέθοδος OsteoStrong επιτυγχάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πόνους στη μέση, στην πλάτη και στις αρθρώσεις, προβλήματα ισορροπίας, αλλά και την κακή στάση του σώματος. Κι όλα αυτά χωρίς κόπο, γυμναστική, φάρμακα ή ειδική διατροφή, σε μόλις 60 δευτερόλεπτα την εβδομάδα!

Η μελέτη και η έρευνα του δρ. John Jaquish στις βιολογικές επιστήμες ξεκίνησαν όταν η μητέρα του διαγνώστηκε με οστεοπόρωση. Με αφορμή αυτό αναζήτησε τρόπους και μεθόδους που θα μπορούσαν, όχι μόνο να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια της οστικής μάζας, αλλά και να την αυξήσουν. Έτσι δημιούργησε μια συσκευή με βάση το νόμο της οστεογονικής φόρτισης, φροντίζοντας η λειτουργία της να μην εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμού.

Έχοντας βοηθήσει αποτελεσματικά τη μητέρα του να αναστρέψει την οστεοπόρωση, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Βιοϊατρική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο Rushmore, διεξάγοντας επί τέσσερα χρόνια δοκιμές για να εξελίξει και να βελτιώσει τη συσκευή του ώστε να επιτύχει τη βέλτιστη μυοσκελετική διέγερση. Η συσκευή τέθηκε σε παραγωγή και από τότε μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε περισσότερες από 240 κλινικές παγκοσμίως, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες και τα δημοσιευμένα δεδομένα, η θεραπεία με αυτήν τη συσκευή οστεογονικής φόρτισης οδηγεί σε αύξηση της οστικής πυκνότητας μέχρι και 14%, τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στο ισχίο, μετά από ένα έτος θεραπείας με μία συνεδρία την εβδομάδα.

Χθες το μεσημέρι ο δρ. John Jaquish με τον κο Kyle Zagrodzky, ιδρυτή και CEO της OsteoStrong Franchising L.L.C. και την κα Μυρτώ Μαυρολέων, εκπρόσωπο της OSTEOFIT A.E., παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τα 4 υπερσύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα μυοσκελετικής ενδυνάμωσης Spectrum, στα οποία βασίζεται η μέθοδος και μίλησαν για τα θεαματικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της, πιστοποιημένα από πλήθος κλινικών μελετών. Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα μίλησε με τον δρ. John Jaquish για τη μέθοδο OsteoStrong, που μπορεί να δυναμώσει οστά και μυική μάζα και να μειώσει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης με μόλις 10 λεπτά την εβδομάδα!

Τι είναι η μέθοδος OsteoStrong;

Η OsteoStrong είναι μία μέθοδος που, χωρίς γυμναστική και συμπληρώματα διατροφής, συμβάλλει δραστικά στην ενδυνάμωση του σκελετικού συστήματος, ενεργοποιώντας τη φυσική λειτουργία αύξησης της οστικής πυκνότητας και της μυϊκής μάζας. Χρησιμοποιούνται 4 ρομποτικά μηχανήματα πρωτοποριακής τεχνολογίας (σύστημα SPECTRUM), καθένα από τα οποία επιτυγχάνει την ενδυνάμωση διαφορετικών σημείων του ανθρώπινου σώματος, με αποτέλεσμα την απόκτηση ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος.

Τι σας κινητοποίησε να αναπτύξετε αυτήν τη μέθοδο;

Ήμουν 20 ετών εκείνη την εποχή όταν πήγα στο σπίτι της μητέρας μου για να πάρω φαγητό και να πάρω τα πλυμένα ρούχα, όπως κάνουν τα περισσότερα παιδιά, και η μαμά μου ήταν αρκετά αναστατωμένη. Την ρώτησα “τι συμβαίνει;” και είπε “μια χαρά, θα πεθάνω.” Η μητέρα μου είναι πολύ δραματική, αλλά ρώτησα”γιατί”; και είπε “διαγνώστηκα με οστεοπόρωση σήμερα” Ειδικευόμουν τότε στο μάρκετινγκ και έπαιζα ράγκμπι έτσι δεν επικεντρώθηκα στην ιατρική καθόλου. Αλλά καθώς άρχισα να διαβάζω, και αυτή η διαδικασία χρειάστηκε μήνες και μήνες, παρατήρησα ποιος είχε υπερβολική οστική πυκνότητα: οι αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής! Ο ρυθμός με τον οποίο έπεφταν στο έδαφος ήταν απίστευτος. Έτσι πήρα το διδακτορικό μου στη βιοϊατρική μηχανική. Και η μητέρα μου χρησιμοποιώντας έξι φορές το σωματικό της βάρος μετά από μόλις ένα χρόνο, δοκίμασε το πρώτο πρωτότυπο μηχάνημα που έφτιαξα στο γκαράζ.

Που βασίσατε τη μέθοδο;

Η μέθοδος βασίζεται στο νόμο της οστεογονικής φόρτισης (osteogenic loading), αξιοποιώντας τα ευρήματα του Γερμανού γιατρού Dr. Julius Wolf, που ήδη από το 1892 υποστήριξε πως τα οστά προσαρμόζονται στη φόρτιση – πίεση που τους ασκείται. Εάν η φόρτιση – πίεση στα οστά αυξηθεί, τότε τα οστά αυτoαναπλάθονται, έτσι ώστε με το πέρασμα του χρόνου γίνονται δυνατότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξημένη φόρτιση – πίεση. Σε συνθήκες υψηλότερης πίεσης, η οστική πυκνότητα αυξάνεται και τα οστά δυναμώνουν. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της οστεογονικής φόρτισης τεκμηριώνονται σε περισσότερες από 25.400 κλινικές μελέτες.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η έρευνα για την πυκνότητα των οστών, όσο έκανα την έρευνα για την οστική πυκνότητα και την κατασκευή αυτών των συσκευών και τη σωστή ρομποτική και τα σωστά μαθηματικά, έγραψα ένα βιβλίο που ονομάζεται Osteogenic Loading. Κατάλαβα ότι χρησιμοποιούμε πραγματικά πολύ υψηλές δυνάμεις κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί για την παραγωγή δύναμης σε σχέση με την άρση βαρών. Στην πραγματικότητα, από μια λειτουργική αποψη, η οποία είναι η πιο κακή λέξη για τη φυσική κατάσταση, επιλέγουμε σχεδόν το ισχυρότερο εύρος κίνησής μας. Όταν τρέχεις, έχεις 180 μοίρες κάμψης διαθέσιμες στο γόνατό σου αλλά χρησιμοποιείς μόνο 7 μοίρες. Βασικά το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την ενεργοποίηση της ανάπτυξης των οστών, για όσους έχουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση, είναι περίπου 4,2 φορές το σωματικό τους βάρος. Και για να δημιουργηθεί αυτή η ποσότητα δύναμης με ασφάλεια σε κάποιον που έχει οστεοπόρωση, πρέπει να χρησιμοποιεί τα μηχανήματα της OsteoStrong σε διάφορα επίπεδα κίνησης.

Σε ποιους απευθύνεται η μέθοδος αυτή;

Η μέθοδος OsteoStrong απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλουν να βελτιώσουν τη μυοσκελετική τους κατάσταση, σε άτομα μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας που επιδιώκουν να ξανακερδίσουν τη δύναμη και την ευεξία τους, αλλά και σε αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Απευθύνεται λοιπόν σε άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, από νέους αθλητές μέχρι ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με οστεοπόρωση και ποικίλα μυοσκελετικά προβλήματα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της μεθόδου;

Tο μυοσκελετικό σύστημα αντιδρά στην άρση βαρών και στις ισχυρές δυνάμεις που του ασκούνται από τη διαχείριση του ίδιου του του βάρους, αναπτύσσοντας νέα οστική και μυική μάζα. Το σύστημά μας έχει δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε χιλιάδες άτομα σε όλον τον κόσμο που υποφέρουν από οστεοπόρωση ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια της οστεοπενίας. Γι’ αυτό και η μέθοδος έχει χαρακτηριστεί από τον Dave Asprey, τον «πατέρα» του όρου, το «απόλυτο biohack», ένας θετικός τρόπος να αλλάξει κανείς τη ζωή και το σώμα του. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος προσφέρει:

  • Καλύτερη ισορροπία
  • Μεγαλύτερη ευελιξία
  • Αύξηση μυοσκελετικής δύναμης
  • Βελτίωση φυσικής κατάστασης  
  • Αύξηση ενέργειας
  • Μείωση πιθανότητας κατάγματος
  • Εξάλειψη πόνων στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις
  • Ανάσχεση ή και αντιστροφή της οστεοπόρωσης
  • Μείωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C) στο αίμα (Διαβήτης Τύπου 2)

Kyle Zagrodzky, Ιδρυτής και CEO Osteostrong, 
Mυρτώ Μαυρολέων, Εκπρόσωπος Osteofit AE, 
Dr. John Jaquish, Εφευρέτης της Μεθόδου Osteostrong,
Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, Ειδικός Παθολόγος, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης

Κάθε πότε γίνοται οι συνεδρίες;

Οι συνεδρίες της OsteoStrong γίνονται μόνο μία φορά την εβδομάδα και δεν διαρκούν περισσότερο από 10 λεπτά συνολικά και στα 4 μηχανήματα. Για την ακρίβεια, ο συνολικός καθαρός χρόνος ώθησης ή έλξης σε κάθε ένα από τα μηχανήματα δεν υπερβαίνει τα 60 δευτερόλεπτα σε εβδομαδιαία βάση. Η διαδικασία δεν απαιτεί προετοιμασία, δεν είναι επίπονη, δεν προκαλεί ιδρώτα ή κούραση, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενδυμασία (γίνεται με τα ρούχα της δουλειάς ή της καθημερινότητας), ενώ επιβλέπεται και καθοδηγείται σε όλη τη διάρκειά της από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ο Δρ. Jaquish συνεχίζει να προωθεί την έρευνά του σχετικά με την οστεογονική φόρτιση και να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μιλώντας για τις θετικές επιπτώσεις της. Παράλληλα αναπτύσσει μια σειρά βιοτεχνολογικών συσκευών και προϊόντων με στόχο την προαγωγή της υγείας και ευεξίας ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Σήμερα ο Δρ. Jaquish είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «American Bone Health» καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών Steroids and Hormonal Science και Diabetes Open.

Δες το site του στο www.johnjaquish.com  ή τη σελίδα του στο facebook

Στην Ελλάδα η μέθοδος OsteoStrong εκπροσωπείται από την εταιρεία OSTEOFIT A.E.

Kέντρο Osteostrong στο Μαρούσι (Σωρού 3-5) από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, info@osteostrong.gr, τηλ.: 210 6179265.