Interviews

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας Αλίκη Μαρία Κιούφη θα σου μάθει πινγκ πονγκ!

Η 24χρονη Αλίκη Μαρία Κιούφη κατάγεται από οικογένεια αθλητών αντισφαίρισης, και με τα δυο μεγαλύτερά της αδέλφια, τον Σταμάτη και τον Σπύρο, κατέχουν το ρεκόρ ως οικογένεια: έχουν πάρει και οι τρεις μετάλλιο στο ίδιο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2008.

Απόφοιτη από το τμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού του δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης και με πτυχίο προπονήτριας της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (Ε.Α.) η Αλίκη έχει διατελέσει μέλος της εθνικής ομάδας σε όλες τις ηλιακές κατηγορίες, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια αγωνίζονταν με τη φανέλα των Σαρισών Φλώρινας και της γαλλικής ALCL Grand-Quevilly. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας στην Επιτραπέζια Αντισφαίρισης αποκαλύπτει στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr όλα τα μυστικά για να παίξεις στο τραπέζι!

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την Επιτραπέζια Αντισφαίριση;

H ενασχόληση μου ξεκίνησε σε ηλικία 4 ετών στο αθλητικό σωματείο του Ταύρου. Βλέποντας τα μεγαλύτερα αδέλφια μου να παίζουν καθημερινά στον σύλλογο, κοντά στο σπίτι, κόλλησα κι εγώ το μικρόβιο. Μου άρεσε να παρακολουθώ τους μεγαλύτερους να παίζουν, καθώς και να βλέπω το πόσο γρήγορα κινείται η μπάλα, το που θα πάει και πως θα απαντήσουν στο εκάστοτε χτύπημα. Αφού ξεκίνησα να παίζω κατάλαβα πως μου αρέσει και πως είμαι γεννημένη γι’ αυτό.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την Επιτραπέζια Αντισφαίριση; Πόσο διαδεδομένο είναι το άθλημα και τι διακρίσεις έχουμε;

Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση είναι ένα ολυμπιακό άθλημα, το οποίο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διαφημιστεί το άθλημα προς τον κόσμο. Κάποια διαδικτυακά κανάλια προσπαθούν να καλύψουν τα πανελλήνια πρωταθλήματα καθώς και οι καλύτεροι αθλητές της χώρας να παρευρεθούν σε κάποιες αθλητικές εκπομπές και να δώσουν κάποια συνέντευξη. Η σημερινή κατάσταση του αθλήματος είναι ανάλογη με την κατάσταση της χώρας. Οι επιχορηγήσεις του κράτους καθώς και τα κονδύλια από το εκάστοτε υπουργείο είναι ελάχιστα, ακόμα και ανύπαρκτα. Όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση χρειάζονται χρήματα ώστε να παρέχουν οι ομοσπονδίες στους διακεκριμένους της αθλητές τα εφόδια για να προχωρήσουν. Ωστόσο, με αυτά τα λίγα η χώρα καταφέρνει στο παγκόσμιο στερέωμα να είναι μια ηχηρή φωνή με πολύ καλές εμφανίσεις. Η εθνική ανδρών με επιτυχίες και μετάλλια σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα στις κατηγορίες του ατομικού και του ομαδικού. Οι πιο πρόσφατες διακρίσεις είναι το 2013 με ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό και το χάλκινο μετάλλιο, από τον Παναγιώτη Γκιώνη στο ατομικό. Ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες υπάρχουν αξιόλογοι αθλητές όπως ο Γιάννης Σγουρόπουλος, που αποτελεί τον πρώτο Έλληνα που κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στην κατηγορία των εφήβων το 2017.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με την Επιτραπέζια Αντισφαίριση;

Στις μέρες μας η Επιτραπέζια Αντισφαίριση είναι ένα άθλημα το όποιο μπορούμε να το συναντήσουμε σε πολλούς χώρους. Σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολείων έχουν από ένα τραπέζι, επίσης υπάρχουν τραπέζια σε πολλούς χώρους αναψυχής. Το τραπέζι έχει μήκος 274cm, πλάτος 152,5cm και ύψος 76 εκατοστά. Από κει και πέρα χρειάζεται ένα φιλέ 15,25 εκατοστών για να χωρίσει το μισό μέρος του τραπεζιού με το άλλο μισό. Δυο ρακέτες, μια για το κάθε άτομο, ένα μπαλάκι και μία ρακέτα για κάθε άτομο, η οποία αποτελείται από τη λαβή και το ξύλο όπου εφάπτονται τα δυο λάστιχα. Το παιχνίδι ξεκίνα κάνοντας σέρβις ο ένας παίκτης και ο άλλος προσπαθεί να χτυπήσει την μπάλα εύστοχα και να περάσει το μπαλάκι πάνω από το φιλέ, ώστε να προσγειωθεί στο πλευρά του τραπεζιού του αντίπαλου παίκτη. Ο κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα να κάνει σέρβις 2 φορές διαδοχικά και το παιχνίδι τελειώνει όταν κάποιος από τους δυο φτάσει πρώτος στους 11 νικηφόρους πόντους με διάφορα από τον άλλο τουλάχιστον 2 πόντους. Έχει το δικαίωμα να χτυπήσεις μόνο μια φορά την μπάλα και όχι παραπάνω.

Ποια είναι τα οφέλη της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης; Τι μπορεί να προσφέρει και σε ένα παιδί;

Tα οφέλη του είναι πολλαπλά, επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Είναι ένα άθλημα που παίζεται σε κλειστό χώρο χωρίς να σε επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες.

Δεν έχει σωματική επαφή και έχει ελάχιστα ποσοστά τραυματισμών.

Απευθύνεται σε όλους και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες όλων των ηλικιών. Ιδανική ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί είναι τα 5, αλλά δεν είναι αποτρεπτικό και για πιο μεγάλα παιδιά.

Αναπτύσσει την αερόβια και αναερόβια ικανότητα, ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες, τις συναρμοστικές ικανότητες (ισορροπία, ρυθμό, κιναισθητική διαφοροποίηση, το προσανατολισμό στο χώρο και την ταχύτητα αντίδρασης), βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη. Ο συντονισμός είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που θα αναπτυχτούν μέσα από αυτό.

Στα παιδιά εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικο-κινητικό συντονισμό καθώς επικεντρώνονται διαρκώς στη γρήγορη μετακίνηση της μπάλας.

Αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και ικανότητας λήξης αποφάσεων οι οποίες πρέπει να εκτελεστούν σε δέκατα του δευτερολέπτου.

Βοηθά στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, με το άθλημα μπορεί να δημιουργήσει φιλίες, να περάσει καλά και να διασκεδάσει χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Είναι δαπανηρό άθλημα;

Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση είναι ένα άθλημα που δεν χρειάζεται πολλά χρήματα ώστε να ασχοληθείς ερασιτεχνικά με αυτό. Τα έξοδα που πρέπει να κάνεις είναι η ρακέτα και κάποια μπαλάκια. Σε επίπεδα πρωταθλητισμού θα χρειαστούν χρήματα ώστε να δαπανήσεις σε εξειδικευμένες ρακέτες, παπούτσια αλλά και για να συμμετάσχεις σε κάποιους αγώνες που γίνονται ανά την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Εκτός από άθλημα τί άλλο είναι για σένα η Επιτραπέζια Αντισφαίριση;

Για μένα ξεκίνησε ως άθλημα αλλά εξελίχθηκε και η δουλειά που αγαπώ και θέλω να ασχοληθώ, να προσφέρω σε αυτό όσα που με πρόσφερε εκείνο. Ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής και προπονήτρια του αθλήματος βλέπω και από την άλλη πλευρά πλέον το άθλημα. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις περάσει και από την πλευρά του αθλητή. Η καθημερινότητά μου είναι η επαφή με το τραπέζι, τόσο για την προσωπική προπόνηση επειδή είμαι ενεργή παίκτρια όσο και για την δουλειά μου. Ασχολούμαι με την εκμάθηση του αθλήματος σε σχολεία της χώρας αλλά και πιο ατομικά, σε μικρούς και μεγάλους που ενδιαφέρονται να μάθουν να παίζουν.

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας στην Eπιτραπέζια Aντισφαίριση;

Αρχικά το μυστικό της επιτυχίας είναι να θέσει κανείς στόχους ανάλογους των δυνατοτήτων του. Η λέξη κλειδί ώστε να διαπρέψει είναι η υπομονή και η σκληρή δουλειά. Η αφοσίωση ώστε να μην παρεκλίνει από το αρχικό πλάνο. Αν αυτό συνδυαστεί με το ταλέντο, διότι το άθλημα είναι καθαρά τεχνικό, η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει. Η δύναμη αντλείται μέσα από το μυαλό, αν υπερνικηθεί αυτό το εμπόδιο το σώμα θα ακολουθήσει. Τέλος, αναπόσπαστο κομμάτι της είναι η πειθαρχία, τόσο η σωματική χαλιναγώγηση όσο και η πνευματική, ώστε να επιμείνεις στο στόχο.

Παίζουμε πινγκ πονγκ; Ποιο είναι το καλύτερό σου;

Φαγητό: Παστίτσιο

Γλυκό: Cheesecake

Ταξίδι: Ρώμη

Gadget: Κινητό

Ταινία: The notebook

Αθλητής: Samara Eliza

Φίλος/η: Χριστίνα

Αυτοκίνητο: Audi A3

 

Συμμετοχές και διακρίσεις

– Πρωταθλήτρια Ελλάδος ατομικό/ομαδικό/διπλό Κορασίδων 2007-2008

– Πρωταθλήτρια Ελλάδος ατομικό/διπλό/μεικτό Νεανίδων 2008-2009

– Πρωτάθλημα Ελλάδος Α1 Εθνική κατηγορία με τον ΔΑΟ Ταύρου 2011

– Πρωταθλήτρια Ελλάδος Γυναικών διπλό με συμπαίκτρια την Ελένη Γεωργιάδου το 2013

– Πρωτάθλημα Ελλάδος Α1 Εθνική κατηγορία με τον ΔΑΟ Ταύρου 2015